Een Spaanse aardappelomelet is vanwege de inflatie dubbel zo duur geworden

Een Spaanse aardappelomelet is vanwege de inflatie dubbel zo duur geworden
Beeld: Canva

Een Spaanse aardappelomelet is vanwege de inflatie dubbel zo duur geworden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De in Spanje populaire ‘tortilla de patatas’ is vanwege de inflatie dubbel zo duur geworden als je deze nu zou willen bereiden. De kosten van de ingrediënten zoals eieren, aardappels, olijfolie en uien (als je die erin wilt), zorgen ervoor dat de aardappelomelet dit jaar (2022) 113 procent duurder is dan in 2020. De ‘cebollas’ ofwel uien zijn het duurste geworden met een stijging van 147 procent.

De beste ‘tortillas de patatas’ komen niet uit de winkel maar worden zelf gemaakt in Spanje, het liefst volgens moeders en/of grootmoeders recept. Maar niemand had kunnen verwachten dat de Spaanse aardappelomelet in twee jaar tijd vanwege de inflatie maar liefst meer dan twee keer zo duur zou worden.

De ‘tortilla de patatas’ is het duurst als je deze met ‘cebolla’ ofwel ui eet want uien zijn in twee jaar tijd sinds 2020 maar liefst 147 procent duurder geworden met een prijs van 25,89 euro per 100 kilo. Op de tweede plaats staan de aardappelen (patatas) die ook 134 procent duurder zijn geworden met een prijs van 42,17 euro per 100 kilo. De olijfolie is ook een belangrijk ingrediënt van de Spaanse aardappelomelet maar ook de ‘aceite de oliva’ is 115 procent in prijs gestegen naar 386,72 euro per 100 kilo (olijven in dit geval). De prijzen voor ‘huevos’ ofwel eieren zijn ook met 55 procent gestegen naar 1,13 euro voor een dozijn (12).

Alles is duurder

Zoals verwacht zijn niet alleen de ingrediënten van de ‘tortilla de patatas’ duurder geworden maar is praktisch alles in prijs gestegen in Spanje. De prijzen van 80 procent van de voeding is hoger dan een of twee jaar geleden. Daardoor is het boodschappen doen in Spanje lang niet meer zo goedkoop als in bijvoorbeeld Nederland of België, ware het niet dat ook daar de prijzen flink zijn gestegen.

De consumentenprijsindex in september 2022 is in Spanje gedaald naar 8,9 procent terwijl de inflatie in augustus nog 10,5 procent was. Als alleen gekeken wordt naar voeding dan is de inflatie in Spanje 14,4 procent in september. Over het algemeen is alles in een maand duurder geworden in Spanje zoals bloem (harina) met +39%; boter (mantequilla) met +33%; pasta met +30%; melk (leche) +25%; eieren (huevos) +24%; yogurt +19% etc.

Ga naar de inhoud