Spaanse senioren in het buitenland kunnen ook met de IMSERSO-reizen op vakantie

Spaanse senioren in het buitenland kunnen ook met de IMSERSO-reizen op vakantie
Beeld: Canva

Spaanse senioren in het buitenland kunnen ook met de IMSERSO-reizen op vakantie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben al vaker geschreven over de IMSERSO seniorenreizen, een programma van goed geprijsde vakantiereizen die gelden voor inwoners van Spanje vanaf 55/65 jaar oud. In principe gaat het dus om gepensioneerden die bij de Sociale Zekerheid in Spanje ingeschreven staan maar dat wordt nu uitgebreid naar Spaanse burgers die in het buitenland wonen.

Minister Ione Belarra van ‘Derechos Sociales y Agenda 2030’ bevestigde dat het IMSERSO-programma uitgebreid wordt naar alle Spaanse burgers van 55/65 jaar of ouder, ongeacht het socialezekerheidsstelsel waarvan ze gepensioneerd zijn. Dat betekent dus dat als een persoon met Spaanse nationaliteit in Nederland een bijdrage levert aan het pensioensysteem, hij/zij toch met de IMSERSO reizen mee kan gaan.

In de oorspronkelijke regelgeving van het IMSERSO-programma staat dat deelnemers verzekerd moeten zijn via en een bijdrage moeten leveren aan het Spaanse Sociale Zekerheid systeem. Maar volgens de minister is dat ondergeschikt aan het statuut van het Spaanse staatsburgerschap in het buitenland.

IMSERSO zijn speciale door de Spaanse overheid gesubsidieerde pakketreizen binnen Spanje voor residenten in Spanje tussen de 55 (voor weduwe/weduwnaar) en 65 (gepensioneerden) jaar en ouder. IMSERSO is de afkorting van het Instituto de Mayores y SERvicios SOciales en zijn seniorenreizen gesubsidieerd door de Spaanse overheid. Dit wordt deels gedaan om de ouderen in Spanje een mogelijkheid te bieden voor een betaalbare vakantie in (meestal) eigen land maar ook om de senioren actief te houden en de werkgelegenheid in het toerisme in het laagseizoen te promoten.

Bij de IMSERSO gaat het om volledig verzorgde reizen in hoofdzakelijk Spanje maar ook in het buitenland. Deze reizen zijn veel goedkoper dan de normale pakketreizen in Spanje en bestaan uit vervoer, hotel met volpension, excursies (soms tegen bijbetaling), verzekeringen en reisbegeleiding.

Voor wie

Degene die voor de IMSERSO reizen in aanmerking kunnen komen zijn geregistreerde inwoners van Spanje (residentes en España) dus in principe ook buitenlanders die in Spanje wonen, een NIE registratienummer hebben en ingeschreven staan in het bevolkingsregister (empadronado). Men dient aan enkele voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor een IMSERSO reis zoals:

  • je moet resident in Spanje zijn (dus ook buitenlanders die officieel in Spanje wonen)
  • je moet een ‘pensionista de jubilación’ zijn en een Spaans pensioen ontvangen
  • je moet een ‘pensionista de viudedad’ (weduwe of weduwnaar) met een leeftijd van 55 jaar of ouder zijn
  • je moet een ‘pensionista por otros conceptos’ ofwel een gepensioneerde door middel van andere concepten of een ontvanger van een uitkering van tenminste 60 jaar of ouder zijn.
  • je moet in het bezit zijn van een ‘Seguridad Social’ sociale zekerheid kaart in Spanje en 65 jaar of ouder zijn.
  • NIEUW: je mag als persoon met een Spaanse nationaliteit dus ook in het buitenland wonen.
Ga naar de inhoud