34 vervalste kunstwerken in Valencia onderschept met een waarde van half miljoen euro

34 vervalste kunstwerken in Valencia onderschept met een waarde van half miljoen euro
Beeld: Policía Nacional

34 vervalste kunstwerken in Valencia onderschept met een waarde van half miljoen euro

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De vereniging voor historisch erfgoed van de Policía Nacional die verbonden is aan de Valencia regio heeft in totaal 34 vervalsingen onderschept in een jaar tijd. De vervalsingen waren verkocht in verschillende hoofdsteden van Spaanse provincies en hadden een totale waarde van ongeveer een half miljoen euro.

De meeste onderschepte vervalsingen zijn gekopieerd van belangrijke Valenciaanse kunstenaars, zoals Joaquín Sorolla y Bastida, Mariano Benlliure Gil, José Benlliure Gil, José Segrelles Albert en Manuel Hernández Mompó, hoewel er ook werken van internationaal bekende kunstenaars bij zitten, zoals Tiziano of Salvador Dali.

Tijdens het onderzoek werden er 64 personen onderzocht voor vermoedelijke delicten van fraude  en voor het stelen van intellectueel eigendom van sommige werken, die als ze op de gebruikelijke legale manier op de markt waren gekomen, een onschatbare waarde zouden hebben gehad. Tussen de werken zat er één die toegeschreven was aan Salvador Dalí en die te koop stond voor een waarde van 45.000 euro.

De opsporingen en onderscheppingen vonden plaats in Valencia, Madrid, Barcelona, Zaragoza, Palma de Mallorca, Sevilla en Rubielos de Mora (Teruel), en er is samengewerkt met de brigade voor Historisch erfgoed van Madrid, het Politiehoofdkwartier van Valencia, Catalonië, Aragon, Andalucía west en Asturias.

De rechtbanken van instructie van Valencia, Madrid, Barcelona, Zaragoza, Mallorca, Sevilla en Teruel verwerken de onderzoeken, die begonnen waren in januari 2022  en die besloten werd in juni van hetzelfde jaar.

Om de werken te identificeren en hun auteurs te vinden, werd hulp ingeschakeld van het Museum ‘San Pío V’ van Valencia, technici van de algemene directie van cultuur van het ministerie van educatie, cultuur en sport, het Valenciaanse instituut voor conservering, restauratie en onderzoek en ook andere fundaties en specialisten.

De vereniging voor historisch erfgoed van de nationale politie heeft ook meerdere operaties uitgevoerd tegen de plundering van archeologische objecten. Er zijn dan ook 47 archeologische stukken onderschept die verkocht werden via internet en die geplunderd waren bij verschillende opgravingen.

Bij  een andere operatie warden 143 munten en 89 objecten van keramiek onderschept, nadat deze op illegale wijze weggenomen waren uit een woning in de beschermde omgeving van de middeleeuwse wijk in Bocairent. Deze laatste stukken zijn gedeponeerd in het archeologisch museum in Ontinyent en La Vall d’Albaida, volgens opdracht van  het territoriaal directoraat van Onderwijs, Cultuur en Sport.

Tot slot is er ook een procedure gestart tegen de auteur van één van de muurschilderingen die in het interieur van de Hermitage van San Cristóbal de Alcoy zijn gemaakt. Deze persoon wordt aangeklaagd voor een delict tegen het historisch erfgoed.

Er is ook een sculptuur van brons teruggevonden met de beeltenis van de schilder Manuel Viola en gemaakt door Miguel  Cabré Cazcarra. Het beeld was weggenomen uit een gebouw in San Lorenzo de El Escorial (Madrid) en er is een procedure gestart tegen zijn verkopers/eigenaars.

Ga naar de inhoud