Galicië verbiedt vanaf 2024 energiedrankjes voor minderjarigen

Galicië verbiedt vanaf 2024 energiedrankjes voor minderjarigen
Beeld: via canva.com

Galicië verbiedt vanaf 2024 energiedrankjes voor minderjarigen

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Iedereen kent ze wel, de veelkleurige energiedrankjes die je vleugels beloven. Ook in Spanje zijn ze populair, vooral onder jongeren. Niet onschuldig, zo beweert de regionale overheid in Galicië echter. Zij maakte de drankjes vanaf 2024 verboden voor minderjarigen.

In de middelbare school IES Concepción Arenal in Ferrol kennen ze de blikjes al goed. De school biedt plaats aan meer dan 800 leerlingen tussen de 12 en 18 jaar en al na het ontbijt hebben veel leerlingen hun blikje energiedrank op. “We zijn de tel kwijt van hoeveel blikjes we dagelijks uit de prullenbakken vissen”, vertelt een werkneemster. Het schoolbestuur nam nota van de opmerking en verbood de verkoop van energiedrankjes in de kantine. Alleen steken de leerlingen nu de straat over waar ze in de automaten toch aan de drankjes raken.

Red Bull, Monster of Burn zijn de bekendste in de categorie. Ze bevatten dan wel geen alcohol, hun effecten zijn stimulerend en wekken euforie op. Bovendien zijn ze zoals de meeste ultra bewerkte drankjes verslavend van aard. “Zou iemand 3 of 4 koppen koffie in één keer aan een 13- of 14-jarige geven?”, vroeg de regionale premier van Galicië Alfonso Rueda. “Wel, dat is het equivalent van één energiedrankje”

Galicië is niet de eerste autonome regio die het probleem opmerkt, maar wel de eerste regio om er iets aan te doen. Vanaf 2024 zijn ze verboden voor minderjarigen. Men bekijkt trouwens een gelijkaardig verbod voor elektronische sigaretten. 

De energiedrankjes zullen niet meer naast frisdranken mogen worden verkocht. Ook reclame zal aan banden worden gelegd. Als voornaamste neveneffecten van energiedrankjes voor jongeren gelden zenuwachtigheid, angst, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Of ook een verbod volgt in de rest van Spanje valt af te wachten.

Ga naar de inhoud