Wie sterft in Spanje betaalt hoge belastingen voor de begrafenis

Wie sterft in Spanje betaalt hoge belastingen voor de begrafenis
Beeld: via canva.com

Wie sterft in Spanje betaalt hoge belastingen voor de begrafenis

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sterven hoort bij het leven, maar in Spanje lijkt het soms wel dat dit alleen voor de rijken geldt. In Spanje worden namelijk hoge belastingen geheven voor begrafenisdiensten waardoor dit in de top vijf van hoge belastingen staat in het land. Daarbij hebben we het over de Belasting Toegevoegde Waarde of btw (IVA in het Spaans) van 21 procent.

In theorie is een begrafenisdienst essentieel, omdat iedereen ze vroeg of laat nodig heeft. Dat argument gebruikt María Dolores Asensi, de voorzitter van de Spaanse overzichtsdienst voor begrafenissen. Ze vraagt de Spaanse staat namelijk om een verminderde IVA (btw) belasting. Momenteel ligt de IVA voor begrafenisdiensten nog op 21% in Spanje, wat een stuk hoger is dan het Europese gemiddelde.

Alleen in Hongarije (27%) en Griekenland (24%) wordt er nog meer belasting geheven op begrafenisdiensten. In Letland en Litouwen gaat het net als in Spanje om 21%. In de meeste landen ligt de belasting op ongeveer 20%. Maar in landen als Portugal, Italië of Nederland worden geen belastingen geïnd voor dergelijke diensten.

Voor 2012 werd in Spanje slechts 8% IVA gerekend bij begrafenissen. De financiële crisis bracht verandering en maakt dat de sector nu meer belastingen moet heffen dan andere sectoren. Asensi herinnert de overheid eraan dat de transportsector slechts 10% betaalt. Wie in een lijkwagen wordt vervoerd, moet dan plots toch 21% betalen? 

“Het lijkt om een luxe dienst te gaan, terwijl zoiets essentieel zou moeten zijn”, concludeert de voorzitster. Terwijl het voor de belastingdienst weinig verschil zou maken, verklaart Asensi, zou een nieuwe verlaging voor de families een grote verademing zijn. 

In Spanje kost een gemiddelde begrafenis rond de 3.000 euro, 600 daarvan gaan nu naar Hacienda (de Spaanse belastingdienst). Er zijn nochtans alternatieve oplossingen. In België geldt bijvoorbeeld een btw van slechts 6% voor gewone diensten. Wie een crypte of een monument wil bouwen voor de overleden persoon betaalt echter ook 21%. Ook op de koffietafel wordt de hogere belasting geheven.

Ga naar de inhoud