Van 100 pesetas winkels naar “los Chinos” in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Van 100 pesetas winkels naar “los Chinos” in Spanje

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je in Nederland of België zegt we gaan naar de Chinees bedoelt men meestal een Chinees restaurant. In Spanje heeft “Ir a los Chinos” of “Ir al Chino” twee betekenissen: of een Chinees restaurant of de winkel waar alles wat verkocht wordt Chinees is. Gedurende de crisisjaren in Spanje was er een ware “boom” van goedkope producten winkels zoals de Chinese winkels. Op zich geen nieuw fenomeen want Spanje had vroeger ook al de 100 pesetas winkels of “todo a cien”.

Vóór de intrede van de euro als nieuwe muntsoort in Spanje bestonden de “todo a cien” of 100 pesetas winkels. Dit waren winkels van veelal Spanjaarden die alles verkochten voor slechts 100 pesetas of meer. Na de invoering van de euro verdwenen veel van deze winkels of werden deze omgetoverd tot “todo a 1 euro” winkels, alles voor 1 euro dus.

Chinos

Jaren later gedurende de crisisjaren die sinds 2008 begonnen in Spanje, wilden veel mensen goedkoper hun spullen kopen en dus zag de Chinese gemeenschap een gat in de markt met de Chinese winkels met de meest vreemde namen en meest vreemde producten. Bij de Chinees kun je alles vinden en als ze het niet hebben dan zorgen ze ervoor dat ze het dezelfde dag of de dag erna in huis hebben. De kwaliteit is niet altijd hetzelfde als wat duurdere producten maar dat neemt men op de koop toe.

Er kwamen in korte tijd een ontelbaar veel Chinese winkels bij in heel Spanje en er is bijna geen straat meer te vinden waar géén “Chino” gelegen is. Deze winkels kregen namen als MercaChina, AsiaChina, ChinaMarket, TodoChino, el Chino of als verwijzing naar de el Corte Inglés, El Corte Chino. In eerste instantie ging het om kleine buurtwinkeltjes maar later begonnen de Chinezen ook grote loodsen in winkelcentra’s over te nemen aangezien de vorige eigenaren failliet waren gegaan en kwamen er MegaChinos die nu ook overal te vinden zijn.

Made in China

Bijna alles in een Chinese winkel is afkomstig uit China, van de meest normale artikelen tot aan de meest vreemde artikelen waarbij je jezelf soms kunt afvragen of dat wel is toegestaan in Spanje. Om al deze miljoenen producten bij de duizenden Chinese winkels te krijgen werden er enorme opslagplaatsen geopend op de rand van de grote steden. Het grootste industriegebied waar de Chinese groothandels te vinden zijn, is het Polígono Industrial Cobo Calleja in de plaats Fuenlabrada op slechts 20 kilometer van Madrid. In dit industriegebied lopen alleen nog maar Chinezen rond die ogenschijnlijk nooit vrij hebben (ook niet op de wettelijk vastgestelde feestdagen in Spanje).

Mode

De laatste jaren zijn de Chinezen erachter gekomen dat het met de economie ogenschijnlijk iets beter gaat en dat de Spanjaarden het soms een beetje hebben gehad met de Chinese winkels. Daarom is men begonnen met het opzetten van onder andere kledingzaken of decoratiewinkels die op het eerste gezicht super Spaans lijken en waar de Chinezen zelfs Spaans personeel aannemen om de Spaanse klanten te helpen. Alle artikelen komen nog steeds uit China maar op het eerste gezicht lijkt alles Europees.

Horeca

Buiten de eigen Chinese winkels en moderne Europees lijkende kledingzaken en decorwinkels, nemen de Chinezen ook vaak tapasbars, lokale bars en restaurants over. In sommige steden is het heel normaal om geen Spanjaard meer achter de bar te zien in de bars en restaurants, alles is Chinees. De Chinezen zijn met recht een ondernemend volk die van het ene bedrijf naar het andere gaan. Lukt iets niet, dan gaat men iets anders proberem.

Internet

Naast de echte winkels op straat waar je even snel iets kunt gaan kopen, zijn er ook steeds meer Chinese online winkels en warenhuizen te vinden. De grootste ter wereld is Alibaba voor de groothandel en AliExpress voor de gewone consumenten. Ook bij deze winkels is alles Chinees en wordt het meestal ook vanuit China of Hong Kong verstuurd waarbij de levertijd soms erg lang kan zijn. Het Amerikaanse Amazon is wat dat betreft beter georganiseerd wat betreft producten, aanbod, service en de logistiek die in Spanje geregeld wordt. Naast AliExpress zijn er nog meer online winkels zoals DealExtreme (DX), Gearbest, Wish, LightintheBox etc.

Ga naar de inhoud