Buitenlanders kopen minder woningen in Spanje

Buitenlanders kopen minder woningen in Spanje
Beeld: 123rf

Buitenlanders kopen minder woningen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De verkoop van woningen aan buitenlanders is gedurende het eerste half jaar met 3,2% afgenomen naar 51.720 verkochte woningen. Volgens de gegevens van het Consejo General del Notariado ofwel de Vereniging van notarissen zijn het nog steeds de Britten, Fransen en Duitsers die de meeste woningen kopen in Spanje.

Een 18,6% van alle verkochte woningen in Spanje ging naar buitenlandse eigenaars. Gedurende de eerste zes maanden van 2019 werden er door de internationale kopers 51.720 woningen gekocht in Spanje, een daling van 3,2% ten opzichte van vorig jaar gedurende het eerste half jaar. In totaal werden er door alle nationaliteiten 278.314 woningen gekocht in het eerste half jaar van 2019.

Volgens de gegevens was er in 41% van de gevallen plaats van aankopen door buitenlanders die niet geregistreerd staan in Spanje terwijl 59% van alle buitenlandse aanwinsten gedaan werd door buitenlanders die wel ingeschreven (residentes) staan in Spanje.

Nationaliteiten

De grootste groep woningkopers in Spanje die uit het buitenland komt zijn de Britten die gedurende het eerste half jaar 6.681 (-12,3%) woningen kochten. Als tweede staan de Marokkaanse huizenkopers op de lijst met 4.448 (+21,4%) gekochte woningen gevolgd door de Fransen met 4.156 (-1,4%), de Roemenen met 3.909 (+0,7%) en de Duitsers die goed zijn voor 3.739 (-9.5%) aangeschafte woningen.

Nederlanders en Belgen

Het aantal Belgen dat een woning kocht in Spanje is nog steeds erg hoog maar wel procentueel gedaald ten opzichte van vorig jaar. Gedurende de eerste zes maanden kochten de Belgen 2.763 woningen, een daling van -7,3%. De Nederlanders kochten veel minder woningen dan de Belgen, te weten 1.480 woningen, een stijging van +2,4%.

Van het aantal Belgen die een woning kochten in Spanje zijn er 608 die resident zijn in Spanje en 2.155 die niet als ingeschreven staan in Spanje. In het geval van Nederland gaat het om 579 niet ingeschreven personen en 901 Nederlanders die wel ingeschreven staan in Spanje.

In 2018 werden er door Belgen in totaal 5.732 en door Nederlanders 2.971 woningen gekocht. Gedurende 2017 kochten de Belgen in Spanje echter nog 6.033 woningen en kochten de Nederlanders 2.727 woningen.

Consejo General del Notariado

Op het Bovenstaand overzicht is te zien wat het aandeel is van de Belgische en Nederlandse woningaankopen in bepaalde regio’s van Spanje. Daaruit valt op dat de Belgische kopers een aandeel hebben van 13% in de woningverkopen in de Valencia regio en 15% in de Murcia regio. De Nederlanders staan maar in een regio op de kaart, te weten in Aragón met een aandeel van 11%.

Regio’s in Spanje

Van het totaal aantal van 51.720 verkochte woningen aan buitenlanders in het eerste half jaar, werden er 14.927 (-4,7%) gekocht in de Valencia regio gevolgd door 9.182 (-5,7%) woningen in Andalusië, 8.169 (+7,8%) in Catalonië, 4.512 (-8,1%) woningen in de Madrid regio, 4.246 (-20,1%) op de Canarische Eilanden en 2.742 (-13,7%) op de Balearen eilanden.

Bekijk HIER alle informatie (PDF)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.