skip to Main Content
Buitenlanders kopen minder woningen in Spanje
123rf

Buitenlanders kopen minder woningen in Spanje

MADRID – De verkoop van woningen aan buitenlanders is gedurende het eerste half jaar met 3,2% afgenomen naar 51.720 verkochte woningen. Volgens de gegevens van het Consejo General del Notariado ofwel de Vereniging van notarissen zijn het nog steeds de Britten, Fransen en Duitsers die de meeste woningen kopen in Spanje.

Een 18,6% van alle verkochte woningen in Spanje ging naar buitenlandse eigenaars. Gedurende de eerste zes maanden van 2019 werden er door de internationale kopers 51.720 woningen gekocht in Spanje, een daling van 3,2% ten opzichte van vorig jaar gedurende het eerste half jaar. In totaal werden er door alle nationaliteiten 278.314 woningen gekocht in het eerste half jaar van 2019.

Volgens de gegevens was er in 41% van de gevallen plaats van aankopen door buitenlanders die niet geregistreerd staan in Spanje terwijl 59% van alle buitenlandse aanwinsten gedaan werd door buitenlanders die wel ingeschreven (residentes) staan in Spanje.

Nationaliteiten

De grootste groep woningkopers in Spanje die uit het buitenland komt zijn de Britten die gedurende het eerste half jaar 6.681 (-12,3%) woningen kochten. Als tweede staan de Marokkaanse huizenkopers op de lijst met 4.448 (+21,4%) gekochte woningen gevolgd door de Fransen met 4.156 (-1,4%), de Roemenen met 3.909 (+0,7%) en de Duitsers die goed zijn voor 3.739 (-9.5%) aangeschafte woningen.

Nederlanders en Belgen

Het aantal Belgen dat een woning kocht in Spanje is nog steeds erg hoog maar wel procentueel gedaald ten opzichte van vorig jaar. Gedurende de eerste zes maanden kochten de Belgen 2.763 woningen, een daling van -7,3%. De Nederlanders kochten veel minder woningen dan de Belgen, te weten 1.480 woningen, een stijging van +2,4%.

Van het aantal Belgen die een woning kochten in Spanje zijn er 608 die resident zijn in Spanje en 2.155 die niet als ingeschreven staan in Spanje. In het geval van Nederland gaat het om 579 niet ingeschreven personen en 901 Nederlanders die wel ingeschreven staan in Spanje.

In 2018 werden er door Belgen in totaal 5.732 en door Nederlanders 2.971 woningen gekocht. Gedurende 2017 kochten de Belgen in Spanje echter nog 6.033 woningen en kochten de Nederlanders 2.727 woningen.

Consejo General del Notariado

Op het Bovenstaand overzicht is te zien wat het aandeel is van de Belgische en Nederlandse woningaankopen in bepaalde regio’s van Spanje. Daaruit valt op dat de Belgische kopers een aandeel hebben van 13% in de woningverkopen in de Valencia regio en 15% in de Murcia regio. De Nederlanders staan maar in een regio op de kaart, te weten in Aragón met een aandeel van 11%.

Regio’s in Spanje

Van het totaal aantal van 51.720 verkochte woningen aan buitenlanders in het eerste half jaar, werden er 14.927 (-4,7%) gekocht in de Valencia regio gevolgd door 9.182 (-5,7%) woningen in Andalusië, 8.169 (+7,8%) in Catalonië, 4.512 (-8,1%) woningen in de Madrid regio, 4.246 (-20,1%) op de Canarische Eilanden en 2.742 (-13,7%) op de Balearen eilanden.

Bekijk HIER alle informatie (PDF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. De informatie van Paul Keers is erg goed. Een ander groot probleem is en wordt het feit van de krakers. Zoiets moet je binnen 48-72 aangeven en dan moet je met je escritura bewijzen dat je de eigenaar bent. Helaas als je dan je huis niet meer in kan, dan is het de vraag hoe je zo snel aan een escritura komt. Na die 72 uur duurt het zeker 6 of 12 maanden om die krakers via de rechter uit je huis te krijgen. Logisch dat de buitenlanders steeds minder huizen gaan kopen, want hier wordt de kraker meer beschermd als de eigenaar, vooral als de Sociale Dienst voor de krakers opkomt vanwege hun beperkte middelen, kinderen enz. Één en ander is het gevolg van de crisis die in Spanje zeker 8 jaar geduurd heeft.

 2. >>Wat betekent de kaart rr naast<<
  Het staat er toch? Links is no residentes en rechts is residentes. Oftewel links woont minder dan 6 maanden in Spanje en rechts meer dan 6 maanden. Officieel dus want een niet residente persoon die ik ken, woont er 10 maanden per jaar. En zo zullen er diversen zijn.

 3. Spanje is belastingtechnisch een “bananenrepubliek” voor de aankoop en verkoop van een 2e woning. Denk een aan de plus-valia en de 3% non-resident belasting en de verkoopkosten van een makelaar : minstens 5% . en de advocaatkosten en de notariskosten en de IBI en de extra jaarbelasting voor een non-resident ! Dat wordt je door de “wild-west “ makelaars daar allemaal niet verteld en ook niet door de advocaat ! Ik heb is uitgerekend, dat als je een woning later weer wilt verkopen, je minstens 18% winst moet maken om quitte te spelen ! De belastingdienst weet je heus wel te vinden !
  En…. ga NIET verhuren aan Spanjaarden of Marokkanen : Zij betalen vaak niet en zie ze er maar uit te krijgen !

  1. Komt mede omdat een makelaar helemaal niet bestaat in Spanje. Er is niets geregeld en ook u kunt zich zonder studie morgen makelaar noemen.
   Dan krijg je dus dit soort toestanden.

 4. Ik snap die Britten niet. Ze willen toch niet bij ons horen? Blijf dan lekker op je eigen eiland en laat ons met rust.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken