Voormalige PSOE regiopremiers Andalusië voor fraude veroordeeld

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SEVILLA – Na een rechtszaak wat betreft de Zaak-ERE die meer dan één jaar heeft geduurd en het ondervragen van honderden getuigen heeft de rechtbank de straffen bekend gemaakt. Een van de voormalige regiopremiers moet voor zes jaar de cel in terwijl de andere gedurende jaren zijn ambt niet mag uitvoeren. 

De Zaak-ERE is een corruptieschandaal in de Spaanse regio Andalusië waarin meerdere openbare gezagsdragers van hoofdzakelijk de PSOE partij veroordeeld zijn voor het verduisteren van geld bij de legale afwikkeling van collectieve ontslagen en de daaraan verbonden financiële ondersteuningsregelingen. De feiten vonden plaats tussen 2000 en 2007.

De twee belangrijkste verdachten en nu veroordeelde politici waren voormalige regiopremiers van de PSOE Manuel Chaves en José Antonio Griñan die samen met 19 anderen terecht stonden voor de miljoenenfraude. Samen hebben de twee voormalige regiopremiers Andalusië gedurende 23 jaar geregeerd voor de PSOE. In die jaren is er volgens de aanklager van corruptiebestrijding tenminste 680 miljoen euro gefraudeerd.

Veroordelingen 

José Antonio Griñan is veroordeeld tot 6 jaar en 2 dagen gevangenisstraf en 15 jaar diskwalificatie voor een publieke functie. Griñan was van 24 april 2004 tot 23 april 2009 de verantwoordelijke voor het regionale ministerie van Belastingzaken en daarnaast van 23 april 2009 tot 7 september 2013 de regiopremier van Andalusië. 

Manuel Chaves is veroordeeld tot 9 jaar diskwalificatie van een openbare functie. Chavez was de ‘Presidente de la Junta de Andalucía’ van 27 juli 1990 tot 7 april 2009. 

El Diario

Klap voor de PSOE

Na de winst bij de parlementaire verkiezingen afgelopen 10 november is de veroordeling voor fraude van de voormalige regiopremiers een klap in het gezicht van de PSOE en de partijleider Pedro Sánchez. 

Terwijl de PSOE in Madrid overlegd wat te doen met deze ‘zware’ veroordeling, heeft de oppositie en dan met name de PP-partij (ook niet vies van corruptie en fraude) om politieke verantwoordelijkheid gevraagd waarbij men direct wil dat Pedro Sánchez opstapt.

Zaak-ERE

ERE staat voor expediente de regulación de empleo, ‘werk regularisatiedossier’, een legaal gereedschap in Spanje waar bedrijven in een slechte economische situatie gebruik van kunnen maken om werknemers te ontslaan of op non-actief te stellen. 

Vanaf 2001 opende de regering van Andalusië onder leiding van Manuel Chaves dergelijke dossiers voor het Sevillaanse gemeentelijke bedrijf Mercasevilla. Volgens de oppositie van de Partido Popular en meerdere communicatiemiddelen is hierbij onrechtmatig gebruikgemaakt van gemeenschapsgeld, hoewel de Andalusische regering, onder leiding van de socialistische PSOE dit altijd heeft ontkend.

Het onderzoek naar de onregelmatigheden vond plaats onder leiding van de rechter Mercedes Alaya en het Tribunal de Cuentas del Estado en spitst zich toe op drie misstanden:

  • Gevallen van vervroegd pensioen van personen die nooit werkzaam waren bij de bedrijven in kwestie.
  • Subsidies toegekend aan bedrijven die nooit een ERE aan hebben gevraagd en zelfs aan personen die nooit een bedrijf op hebben gericht.
  • Commissies betaald aan tussenpersonen tussen de Andalusische regering en de werknemers die ver boven de marktwaarde waren. Voorbeelden van dergelijke intermediairen: verzekeraars, consultancykantoren, advocatenkantoren en vakbondsvertegenwoordigers.
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.