skip to Main Content
Voormalige PSOE regiopremiers Andalusië voor fraude veroordeeld

Voormalige PSOE regiopremiers Andalusië voor fraude veroordeeld

SEVILLA – Na een rechtszaak wat betreft de Zaak-ERE die meer dan één jaar heeft geduurd en het ondervragen van honderden getuigen heeft de rechtbank de straffen bekend gemaakt. Een van de voormalige regiopremiers moet voor zes jaar de cel in terwijl de andere gedurende jaren zijn ambt niet mag uitvoeren. 

De Zaak-ERE is een corruptieschandaal in de Spaanse regio Andalusië waarin meerdere openbare gezagsdragers van hoofdzakelijk de PSOE partij veroordeeld zijn voor het verduisteren van geld bij de legale afwikkeling van collectieve ontslagen en de daaraan verbonden financiële ondersteuningsregelingen. De feiten vonden plaats tussen 2000 en 2007.

De twee belangrijkste verdachten en nu veroordeelde politici waren voormalige regiopremiers van de PSOE Manuel Chaves en José Antonio Griñan die samen met 19 anderen terecht stonden voor de miljoenenfraude. Samen hebben de twee voormalige regiopremiers Andalusië gedurende 23 jaar geregeerd voor de PSOE. In die jaren is er volgens de aanklager van corruptiebestrijding tenminste 680 miljoen euro gefraudeerd.

Veroordelingen 

José Antonio Griñan is veroordeeld tot 6 jaar en 2 dagen gevangenisstraf en 15 jaar diskwalificatie voor een publieke functie. Griñan was van 24 april 2004 tot 23 april 2009 de verantwoordelijke voor het regionale ministerie van Belastingzaken en daarnaast van 23 april 2009 tot 7 september 2013 de regiopremier van Andalusië. 

Manuel Chaves is veroordeeld tot 9 jaar diskwalificatie van een openbare functie. Chavez was de ‘Presidente de la Junta de Andalucía’ van 27 juli 1990 tot 7 april 2009. 

El Diario

Klap voor de PSOE

Na de winst bij de parlementaire verkiezingen afgelopen 10 november is de veroordeling voor fraude van de voormalige regiopremiers een klap in het gezicht van de PSOE en de partijleider Pedro Sánchez. 

Terwijl de PSOE in Madrid overlegd wat te doen met deze ‘zware’ veroordeling, heeft de oppositie en dan met name de PP-partij (ook niet vies van corruptie en fraude) om politieke verantwoordelijkheid gevraagd waarbij men direct wil dat Pedro Sánchez opstapt.

Zaak-ERE

ERE staat voor expediente de regulación de empleo, ‘werk regularisatiedossier’, een legaal gereedschap in Spanje waar bedrijven in een slechte economische situatie gebruik van kunnen maken om werknemers te ontslaan of op non-actief te stellen. 

Vanaf 2001 opende de regering van Andalusië onder leiding van Manuel Chaves dergelijke dossiers voor het Sevillaanse gemeentelijke bedrijf Mercasevilla. Volgens de oppositie van de Partido Popular en meerdere communicatiemiddelen is hierbij onrechtmatig gebruikgemaakt van gemeenschapsgeld, hoewel de Andalusische regering, onder leiding van de socialistische PSOE dit altijd heeft ontkend.

Het onderzoek naar de onregelmatigheden vond plaats onder leiding van de rechter Mercedes Alaya en het Tribunal de Cuentas del Estado en spitst zich toe op drie misstanden:

 • Gevallen van vervroegd pensioen van personen die nooit werkzaam waren bij de bedrijven in kwestie.
 • Subsidies toegekend aan bedrijven die nooit een ERE aan hebben gevraagd en zelfs aan personen die nooit een bedrijf op hebben gericht.
 • Commissies betaald aan tussenpersonen tussen de Andalusische regering en de werknemers die ver boven de marktwaarde waren. Voorbeelden van dergelijke intermediairen: verzekeraars, consultancykantoren, advocatenkantoren en vakbondsvertegenwoordigers.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Ik ben er vrij vast van overtuigd dat vele schijnheilgen die hier politiekers als onverbeterlijke fraudeurs bestempelen zelf ook niet vies zijn van een of ander illegaal handeltje als het maar opbrengt en ‘veilig’ is. De gelegenheid maakt de dief ! Zo zijn de mensen nu eenmaal en of dat nu een fascist is of een socialist maakt absoluut geen verschil. ‘t Is de aard van ‘t beestje !!

 2. Als men dit alles leest gooit men best alle politici in de gevangenis want voor hun geldt blijkbaar eerst frauderen en daarna regeren en dit NIET ALLEEN IN SPANJE maar neem er een groot deel van EUROPA Bij….. Domme kiezers

  1. Domme kiezers bestaan niet. In een democratie vraag je naar de mening van alle kiezers. Per definitie. Wat wel bestaat: slecht geïnformeerde kiezers.

   1. Dat we steeds voor dezelfde kiezen is democratisch maar intelligent is wat anders. Als politici al jaren hetzelfde doen , hun beloftes niet nakomen, frauderen , belastingen verhogen en postjes vangen kan men moeilijk van slimme kiezers spreken eerder van domme

 3. Leest U goed………..er lopen op dit ogenblik nog maar eventjes 400 rechtszaken tegen PSOE afgevaardigden in Andalusie wegens corruptie …….hoe kan het anders als ze daar meer dan 30 jaar alleen geregeerd hebben en……. by the way wist U dat Dhr Sanchez uitstel had gevraagd aan het gerecht om de uitspraak in beraad te houden t.b.v de zaak ” ERE” tot na de verkiezingen van l.l. ! En natuurlijk heeft de P.P tijdens hun bewindsjaren ook lekker geschraapt en gestolen denk maar aan Mevrouw Rita voormalig PP burgemeester van Valencia en hoe ze aan haar einde is gekomen!dat had ook reden.

 4. Ongelofelijk hoe groot de bedragen zijn waar dit om gaat! Politieke verantwoordelijkheid blijft een raar ding. In hoeverre kon de partij hier zelf van op de hoogte zijn? Behalve gevangenisstraf lijkt het me veel interessanter om geld terug te vorderen!

 5. Waar zeg ik dit : ¨Hoe kom je erbij dat de PSOE fraude en corruptie vrij is?¨
  Mijn opening is cynisch bedoeld heh.
  Voor de rest zijn er nog lopende zaken tegen de PSOE hier in Andalucia en die komen er dan later nog wel bij denk ik.
  En je bewijst precies mijn punt, wijzen naar de PP, want ¨hun deden het vaker en meer en groter¨ Dat is nu eenmaal de teneur geweest, maar laten we zeggen ¨wie zonder zonde is, werpe de eerste steen¨
  Hoe het ook zij, dit doet de huidige onderhandelingen om tot een regering te komen, bepaald geen goed.

 6. Nou zeg, wie had dat nu achter de PSOE gezocht?
  Zo´n nette club.
  Tja, men wees altijd met het vingertje naar de PP, nu zal Pedro toch echt niet anders kunnen dan opstappen, hij is de partijleider, verantwoordelijk voor zijn partij, dus opstappen, het zou een zegen zijn voor het land als hij inderdaad gewoon doet, wat hij hoort te doen.
  Maar ja, waarschijnlijk zullen sommigen hier het wel weer een complot van de PP of zelfs VOX vinden of op een andere manier het recht gaan zitten praten.
  Men wilde dat er wat aan de corruptie werd gedaan, dit is gedaan.
  Oordeel is zeer helder en duidelijk. En dit is nog maar 1 van de zaken tegen de PSOE heh, er lopen er nog een aantal.
  Heb ik iets tegen de partij op zich? Nee hoor. Ben ik PP fan? Ook zeker niet, maar ik ben wel tegen huichelaars die altijd maar naar een ander wezen en nu blijken zelf nog grotere schurken te zijn.
  Opgeruimd staat netjes.
  Volgende zaak AUB.

  1. Hoe kom je erbij dat de PSOE fraude en corruptie vrij is? Dat is nooit zo geweest en laten we eerlijk zijn, de PP en PSOE zijn de twee enige partijen die altijd geregeerd hebben in Spanje. Op de volgende website kun je overzichten zien van de fraude en corruptie bij de politieke partijen en dan zie je dat de PP nog altijd de eervolle nummer 1 is met 262 zaken gevolgd door de PSOE met 134 zaken. De Madrid regio (altijd geregeerd door de PP) is tevens de regio met het meeste gefraudeerde geld (44,7%) waarbij de fraude bedragen in Andalusië (4%) in het niets vallen. Andalusië staat wel als nummer een op de lijst wat betreft fraudezaken (134) gevolgd door Valencia (lang PP geweest) met 77 en Madrid (ook lang PP geweest) met 68. ZO zie je maar weer … als je alles bij elkaar optelt dan zijn de verhoudingen toch iets anders. https://www.casos-aislados.com/stats.php Overigens heeft Catalonië het ook goed gedaan met de grootste fraudezaak ooit, ‘caso 3%’ met de CDC (voorloper huidige Puigdemont partij) en een bedrag van maar liefst 1,8 miljard euro.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken