Spaanse satelliet na 8 minuten in de ruimte al verloren

Spaanse satelliet na 8 minuten in de ruimte al verloren
Beeld: Ingenio

Spaanse satelliet na 8 minuten in de ruimte al verloren

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wat goed nieuws had moeten worden voor de wetenschap in Spanje is uitgegroeid tot een dure flop. De satelliet Ingenio die recent werd gelanceerd raakte 8 minuten na lancering al verdwaald. Naast dat dit een miljoenen euro kostende missie was, wordt nu ook gezocht naar de schuldige. Was het een menselijke fout of een technische fout in de raket die de satelliet naar de ruimte bracht.

Het Ingenio-satelliet project heeft zo’n 200 miljoen euro gekost maar afgelopen dinsdagnacht kwam er snel een einde aan de droom van de Spaanse satelliet. De SEOSAT-Ingenio-Satelliet werd via een Vega-raket vanuit Kourou in Frans-Guyana de ruimte in gelanceerd maar raakte 8 minuten na het opstijgen van zijn baan waardoor de missie verloren ging.

De Ingenio-satelliet was de meest ambitieuze ruimtemissie van de Spaanse industrie en de beelden die de satelliet naar de aarde zou moeten sturen zouden op vele vlakken helpen. Maar wat ging er mis bij de lancering?

De Vega VV17-raket, die Ingenio samen met de Franse satelliet Taranis vervoerde, werkte normaal in de eerste drie fasen maar acht minuten later week de raket af van het traject. Dat gebeurde na de eerste ontsteking van de motor van de bovenste trap van de AVUM (Attitude Vernier Upper Module). Vervolgens werd een traject afwijking vastgesteld die leidde tot het verlies van de missie.

De missie is mislukt vanwege raket integratie fouten. Een probleem met het AVUM-mondstuk activeringssysteem op de vierde trap van de Vega-raket als de meest waarschijnlijke oorzaak van het verlies van controle over de lanceerinrichting. Maar er wordt ook op gewezen dat er sprake kan zijn van menselijke fouten en niet zozeer een ontwerpfout of technische fout.

Het project heeft ongeveer 200 miljoen euro gekost, inclusief de kosten van de satelliet en de lancering. Het Ingenio-project is gefinancierd door het ministerie van Wetenschap en Innovatie via het Centrum voor Industriële Technologische Ontwikkeling (CDTI).

Spaanse bedrijven zoals Airbus, Thales Alenia Space, Indra, GTD, Crisa, Deimos Space, GMV, HV Sistemas, Iberespacio en SENER Aeroespacial hebben gewerkt aan het ontwerpen, ontwikkelen en vervaardigen van onderdelen van de satelliet. Dit alles onder toezicht van een team van de European Space Agency met Arianespace als verantwoordelijke voor de lancering.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.