Andorra pikt ‘per ongeluk’ 10 hectare Spaans grondgebied in om zonnepanelenpark te bouwen

Andorra pikt ‘per ongeluk’ 10 hectare Spaans grondgebied in om zonnepanelenpark te bouwen
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Andorra pikt ‘per ongeluk’ 10 hectare Spaans grondgebied in om zonnepanelenpark te bouwen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LLEIDA – Door een vergissing bij de bouw van een installatie voor zonne-energie palmde het dwergstaatje Andorra in de Pyreneeën per ongeluk 10 hectare Spaans grondgebied in. Terwijl grensconflicten elders in de wereld vaak tot hoge spanningen leiden, lijkt dit vreemde gebeuren zonder kleerscheuren af te lopen.

Dankzij de Europese Unie zijn de Europese grenzen gelukkig wat losser dan die elders in de wereld zijn. Wanneer een land de Unie verlaat, zoals het Verenigd Koninkrijk met de Brexit, worden de grenzen zoals voordien weer een pak gevoeliger.

Andorra is een vreemde eend in de bijt op het internationale toneel. Het dwergstaatje keurde pas in 1993 zijn grondwet goed na jaren van onzekerheid over de grenzen. De relatie met Spanje is sindsdien altijd vrij goed geweest, op de occasionele kleine problemen na.

Vandaag, na een kwart eeuw van goede relaties, zorgt een klein geschil voor wat turbulentie. Andorra is bezig aan de bouw van een groot fotovoltaïsch park met zonnepanelen, het Parc Solar del Planell de la Tosa. Het gaat om meer dan 20.000 hectare in het skistation Vallnord-Pal Arinsal. En bij de bouw van dat park beging Andorra een grote fout. Volgens de dwergstaat ligt het volledig op hun grondgebied, maar de Spaanse kaarten beslissen daar anders over.

Spanje beweert dat het park voor een stuk op Spaans grondgebied ligt. Terwijl Andorra een bergflank als grens aanduidt, zegt Spanje dat de grens ligt waar het water reikt wanneer het regent. Beide landen houden het been stijf, en voorlopig is er nog geen beslissing gevallen.

In 2017 beging Andorra al eens een vergelijkbare fout. Het bouwde toen een aantal zwembaden op twijfelachtig gebied. Die waren bedoeld om valse sneeuw mee te maken voor het skistation. De zonnepanelen bevinden zich net achter dezelfde zwembaden, en zullen 40 procent van de energie van het skistation voorzien. Andorra lijkt dan ook niet van plan de situatie aan te passen.

Ga naar de inhoud