Koeriersdienst Deliveroo verlaat Spanje op 29 November

Koeriersdienst Deliveroo verlaat Spanje op 29 November
Beeld: 123rf

Koeriersdienst Deliveroo verlaat Spanje op 29 November

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het hing al langer in de lucht maar komt toch als een schok; Deliveroo trekt zich op 29 November terug uit Spanje. Het bedrijf doet dat als reactie op de wet ‘rider’ die de Spaanse regering goedkeurde. Deliveroo is een Britse internetdienst, waarmee fiets- of scooterkoeriers aan klanten maaltijden thuisbezorgen.

De wet ‘rider’ trad half augustus in werking in Spanje. Ze verplicht bedrijven die maaltijden aan huis leveren ertoe hun leveranciers een contract aan te bieden. Voordien werkten die leveranciers namelijk als valse zelfstandigen, wat hun werksituatie erg fragiel maakte. 

Toen de wet van kracht ging, besloot Deliveroo tot intern beraad over te gaan omtrent de vraag of het bedrijf al dan niet op Spaans grondgebied zou blijven opereren. Uiteindelijk besliste men de werking stil te leggen. Op 29 November staakt Deliveroo haar acties op het hele Spaanse grondgebied.

Het vertrek van Deliveroo laat de bijna 4.000 leveranciers die het bedrijf in Spanje heeft in de kou achter. Lidia, een ‘rider’ uit Madrid, vertelt de krant ABC dat ze nog snel zo veel mogelijk bestellingen levert voor het te laat is. Ze voelt zich ‘afschuwelijk’, omdat Deliveroo ‘haar voornaamste bron van inkomen was’. Deliveroo was één van de best betalende platformen in Spanje, en rider Romero bevestigt dat hij soms zelfs tot bijna 2.000 euro per maand verdiende wanneer hij voldoende uren klopte.

Door het vertrek van Deliveroo, is het bedrijf Glovo nu de grootste speler op de Spaanse markt. De 4.000 riders van Deliveroo wenden zich dan ook naar dat bedrijf, in de hoop dat ze daar wel nog even aan de slag kunnen. Ook Glovo ligt echter in de clinch met de Spaanse Staat, omdat die beweert dat het bedrijf nog steeds niet aan de nieuwe ‘rider’ wet voldoet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.