Search
menu
Search

Spaanse woning slim verwarmen in de wintermaanden

Spaanse woning slim verwarmen in de wintermaanden
Beeld: Freepik

Spaanse woning slim verwarmen in de wintermaanden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Overwinteren in Spanje. Lekker warm zul je denken. Vergis je niet. Spaanse huizen zijn vooral gemaakt om de hitte buiten te houden in de zomer en vaak niet gebouwd om de kou buiten te houden. Mits het gaat om een woning in een skigebied natuurlijk. Dit zijn enkele tips van internationaal makelaarskantoor Casalunya om het deze winter gezellig warm en knus binnen te houden.

Het komt veel voor dat woningen langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden geen centrale verwarming in huis hebben. Dat gebeurt vooral bij oudere woningen waar de inwoners dan andere systemen moeten gebruiken om de woning warm te krijgen in de steeds kouder wordende winters. De makelaars van internationaal makelaarskantoor Casalunya in Tarragona krijgen regelmatig te maken met kopers van woningen die geen centrale verwarming hebben aan de Costa Dorada en geven vaak onderstaande tips.

Isoleren

Isoleren is een goede eerste stap voor een comfortabel binnenhuisklimaat in jouw woning in Spanje, ook in de winter. Het is goed voor de portemonnee én je stoot ook minder CO2 uit. Maarten Nieuwehuizen van architectenbureau M’n Architect, legt uit hoe je wat hij noemt ‘de woningschil’ het beste kunt isoleren. Hij adviseert om alle oppervlaktes die blootgesteld worden aan de weersomstandigheden te verbeteren, lees: muren, de vloer, het dak en de wanden. Ga aan de slag met een siliconenkit en denk ook aan de tochtnaden en kieren bij de deuren. Heb je een professional nodig om je hierbij te helpen? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je die kunt vinden via de website Habitissimo.

Huis verwarmen met de airco

De meeste airconditioners bevatten ook een optie om de woning te verwarmen. Nadeel van dit type verwarming is dat de hete lucht al snel benauwd kan aanvoelen. Plus je verbruikt ontzettend veel energie door de airco aan te zetten. Op het moment van schrijven zijn de energierekeningen in Spanje ontzettend hoog, dus houd hier rekening mee. Een duurzame manier van je airco gebruiken is door een airco aan te schaffen met zonnepanelen. Goed voor het milieu, én je portemonnee. Zo gebruik je de warmte van de zon om je woning te verwarmen.

Radiatoren installeren

Veel Spaanse woningen hebben geen radiatoren, iets wat in Nederlandse en Belgische woningen eigenlijk vrij standaard is. Je kunt ervoor kiezen om een systeem te (laten) installeren. Als je dit doet, is ons advies om meteen te investeren in slimme radiatoren, oftewel: radiatoren aangesloten op WiFi. Je kunt deze radiatoren dan aanzetten op afstand. Bijvoorbeeld als je in het vliegtuig stapt naar Spanje. Je treft de woning dan lekker warm aan. Raadzaam is het om er dan ook een smart thermostaat bij te bestellen.

Open haard

Veel Spaanse woningen, vooral op het platteland, hebben een open haard. Het is een knusse en goedkope manier van de woning verwarmen. Laat deze wel elk seizoen controleren om verstopping en ongelukken te voorkomen.

Gordijnen en tapijt

Kale vloeren en ramen zorgen voor warmteverlies, dus het helpt om in de winter vloerkleden te gebruiken voor jouw woning. Gordijnen ophangen helpt ook om warmteverlies via de ramen te voorkomen. Dubbel glas is natuurlijk ook een must, wil je de warmte en het geluid binnen houden.

Casalunya is hét full service makelaarskantoor gespecialiseerd in de verkoop van unieke woningen in het hogere segment. Vanuit de Oud-Romeinse kuststad Tarragona verkoopt Casalunya de meest exclusieve villa’s op de mooiste plekken aan de Costa Dorada. ga voor meer informatie naar Casalunya.nl.

Ga naar de inhoud