Search
menu
Search

Stuur jouw brief naar het tijdcapsule-ei van de Belgische kunstenaar aan de Costa Blanca

Stuur jouw brief naar het tijdcapsule-ei van de Belgische kunstenaar aan de Costa Blanca
Beeld: Enca Enzo Caen / Facebook

Stuur jouw brief naar het tijdcapsule-ei van de Belgische kunstenaar aan de Costa Blanca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – In het circa 778 inwoners tellende dorp Orxeta in de provincie Alicante heeft de Belgische artiest en kunstenaar Enca Caen eerder dit jaar een ei gepresenteerd dat 5,4 meter hoog is. Het ei dat beschilderd is vertegenwoordigt de wedergeboorte na de gezondheidscrisis en corona-pandemie. Maar het ei is ook een tijdscapsule die binnenkort sluit en dus heeft de Belgische artiest een vraag aan alle (in Spanje wonenden) Vlamingen.

De Belgische artiest Enca Caen woont in Orxeta in de Marina Baixa streek van de provincie Alicante, daar waar ook het idee van het reuzenei werd geboren. De kunstenaar legt uit dat hij de figuur van een ei heeft gekozen omdat het een universeel symbool is in alle culturen van de wereld. Het ei werd eerder dit jaar aan het publiek gepresenteerd en heeft daarna veel bekijks gekregen. 

het ei heeft vele kleuren om de eenheid van zowel Spanje als de Valenciaanse Gemeenschap en de geschiedenis van Orxeta weer te geven. Wat betreft de kleuren vallen rood en geel op, de kleuren van de Spaanse maar ook Valenciaanse vlag. Op het meer dan 3.000 kilo wegende ei staat ook een grote kroon die hoop vertegenwoordigt na het virus.

Maar het reuze-ei is naast een opvallend kunstwerk ook een tijdscapsule waarin iedereen ter wereld hun zorgen, frustraties, hun verlies, hun opinies betreffende de overheden, zorg, kritiek en of alles wat mensen hebben meegemaakt kunnen neerpennen in brieven. Deze brieven kunnen worden gericht aan het gemeentehuis te Orxeta waarna deze worden verzameld in een grote metalen kist en verzegeld in het ei wordt gestopt om in 2032 te worden opengemaakt en gelezen en tentoongesteld te worden. 

Eerder plaatste de Belgische kunstenaar en artiest al een oproep: Als Vlaams kunstenaar hoop ik op massaal veel brieven uit Vlaanderen maar vooral van Vlamingen in Spanje, hebben jullie zin om in dit initiatief te stappen en om al uw familie, vrienden en kennissen op te roepen een brief neer te pennen en op te sturen naar Orxeta? Helpen jullie mij mee om zoveel mogelijk Vlamingen aan te zetten dit initiatief te verwezenlijken?

Alle brieven kunnen onder de noemer “El Huevo de Orxeta” gestuurd worden naar Plaza Doctor Vicente Lino Ferrándiz, 1 – 03579 Orcheta (Alicante) in España. De brieven worden daarna in een metalen kist die daarna op 1 januari 2022 in het gesloten ei worden gestopt tot 1 januari 2032 wanneer de brieven weer te lezen zullen zijn. 

Opmerking van de kunstenaar/artiest zelf: De buitenzijde van het grootste gekroonde ei ter wereld is reeds al een tijdje klaar en de afwerking aan de binnenzijde van de Covid-19 tijdscapsule loopt op zijn einde. De Duivel van 2m60 met het ondertussen gouden corona virus in zijn handen is reeds klaar en rest mij nog juist het afwerken van de sterrenhemel met een 2000 tal sterren en de schilderwerken aan de sterrenhemel. Met nog een anderhalve maand te gaan betreffende de Covid-19 brieven die wij graag ontvangen van over de ganse wereld wou ik bij deze nog een laatste oproep doen aan iedereen om nog vlug hun brief te schrijven want inderdaad op 1 januari 2022 sluit ik de capsule voor 10 jaar. Tot heden vandaag hebben we al een 200 tal brieven mogen ontvangen die reeds gedeponeerd zijn in een grote kist maar er kunnen er nog veel meer bij. Meer informatie en foto’s kan u zien op onze Facebook-pagina Egg Time Capsule. De tijdscapsule is prachtig maar de grote verrassing bevindt zich toch binnenin en iedereen staat toch wel versteld van de reuze Duivel met het gouden coronavirus met een doorsnede van 30 cm en de tot nu toe een paar honderd sterren met gezichtjes van corona doden van over de ganse wereld die je aankijken van langs alle kanten. En ja inderdaad, ik denk na over een grote verdwijntruc van de prachtige tijdscapsule alsof ze Nooit bestaan heeft maar eerst willen wij de reeds meer dan 5 miljoen corona doden nog een brief meegeven Niet? Binnenkort komt de bekende Flamenco pop zanger Sauwy Pérez nog een lied zingen en videoclip opnemen aan de capsule want stel dat mijn verdwijntruc niet zou lukken en de capsule voorgoed verdwijnt?!? Een veelgestelde vraag aan mijn adres, waarom een gouden virus? Wel goud staat voor een winnaar in elke wedstrijd en als we nu na alle vaccinatie’s en maatregelen kijken wat we hebben bereikt, verliezen we fors van Corona, wereldwijd stijgen de cijfers opnieuw, tijd dat ik de capsule sluit.

Ga naar de inhoud