Fragmenten van eerste filosofische tekst ontdekt op Mallorca

Fragmenten van eerste filosofische tekst ontdekt op Mallorca
Beeld: @pulso_mx / twitter

Fragmenten van eerste filosofische tekst ontdekt op Mallorca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Er zijn fragmenten van papyrus gevonden die al vierduizend jaar oud zijn in het bijbels-museum van Mallorca. De fragmenten lagen daar al meer dan een eeuw, zonder dat men precies wist waar ze mee te maken hadden. Egyptoloog Marina Escolano-Poveda ontdekte echter dat het niet alleen de oudste filosofische documenten in Spanje waren, maar dat het zelfs een onmisbaar onderdeel is van de oudste filosofische tekst van de mensheid. 

De fragmenten waren op een rood karton geplakt en beschermd in een lijst met een glasplaat. Ze zijn onderdeel van het begin van ‘Het debat tussen een man en zijn zielskracht, een dialoog tussen een sterveling en zijn ziel’ waarin nagedacht wordt over de voordelen van het leven en de dood. Deze tekst wordt beschouwd als de eerste filosofische tekst in de geschiedenis. 

Het overgrote deel van de enige versie van dit document bevindt zich in het Egyptisch museum in Berlijn. Het is onderdeel van het ‘Papyrus 3024’, waarin meerdere eeuwenoude Egyptische teksten voorkomen.

Dit soort teksten is erg zeldzaam. Er zijn niet meer dan twintig literaire werken uit die tijd bekend, waarvan een groot gedeelte slechts nog uit fragmenten bestaat. Het aantal compleet bewaarde werken is kleiner, want het zijn er maar ongeveer tien. Daarom is het ontdekken van nieuwe fragmenten erg belangrijk. 

De tekst die al bekend was ging over een dialoog tussen een man zonder naam en zijn ‘ba’, een concept dat vertaald is naar ziel. De nieuwe fragmenten brengen onmisbare elementen aan het licht: ten eerste beschrijft de hoofdpersoon zich als ‘de zieke man’, dat wat zijn dialoog met de dood verklaart. Ten tweede wordt duidelijk dat het relaas van de man aan derden is gericht. Eén van die derden is Ankhet, een vrouw. 

De precieze oorsprong van het document is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het op een juiste manier geconserveerd moet worden. Daarom zullen de delen tijdelijk naar het Egyptisch museum in Berlijn gestuurd worden. Zo kunnen ze ook vergeleken worden met de andere bekende fragmenten. Ook zal men proberen uit te zoeken hoe het papyrus in Mallorca terecht is gekomen.

Ga naar de inhoud