Search
menu
Search

Krijg je binnenkort in Léon ook een boete wanneer je hond op straat plast?

Krijg je binnenkort in Léon ook een boete wanneer je hond op straat plast?
Beeld: via canva.com

Krijg je binnenkort in Léon ook een boete wanneer je hond op straat plast?

De Spaanse hondeneigenaars kijken met een bang hart naar de stad Léon. Het stadsbestuur vraagt zich al een tijdje af of er naast het verplicht opruimen van de uitwerpselen van je hond ook een verplicht opruimen van de urine moet komen.

Voor wie een hond heeft en in de stad woont is het dagelijkse kost. Je hond doet zijn behoefte, jij raapt de warme smurrie op met een plastic zakje en gooit het in de vuilbak. Het stadsbestuur van Léon is nu echter ook de urine beu. Honden plassen tegen lantaarnpalen, gevels en straatmeubilair aan. Onhygiënisch en vies, zo klinkt het bij de gemeente.

De 13.000 baasjes van de stad die met hun hond wandelen, zullen binnenkort naast plastic zakjes dus misschien ook een fles biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel moeten meedragen. Nadat de hond geplast heeft, sprenkel je er wat product overheen om alles netjes achter te laten.

Men zal vooral waakzaam zijn bij publieke gebouwen of in de portalen van huizen en appartementen. Als de maatregel effectief van kracht gaat, zou een baasje een boete kunnen ontvangen tot 750 euro als je de plas niet schoonmaakt.

José Antonio Diez, burgemeester van de stad, belooft eerst in dialoog te gaan met verschillende spelers vooraleer er een definitieve beslissing komt. Wel wil hij de vervuiling van de stad een halt toe roepen, en zorgen dat een minderheid van onverantwoordelijke burgers de omgeving verpest in de groene zones en voetpaden van zijn stad.

Overigens is het opruimen of schoonmaken van urine van honden niets nieuws in Spanje. Er zijn al veel gemeenten waar dat verplicht is en er zijn ook gemeenten waar je een gratis flesjes kunt afhalen bij het gemeentehuis, dat is echter niet overal het geval.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?