Hoeveel bier drinkt een buitenlandse toerist in Spanje?

Hoeveel bier drinkt een buitenlandse toerist in Spanje?
Beeld: via canva.com

Hoeveel bier drinkt een buitenlandse toerist in Spanje?

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Uiteraard is het lastig uitrekenen, maar op deze website, gespecialiseerd in het toerisme in Spanje, heeft men het toch geprobeerd. Door cijfers bij elkaar te sprokkelen hebben ze uit kunnen rekenen hoeveel bier buitenlandse toeristen tijdens hun verblijf in Spanje gemiddeld drinken, met de nadruk op gemiddeld. De gegevens over het bierverbruik in Spanje komen van Statista, terwijl de cijfers over de aankomst van buitenlandse toeristen zijn afkomstig van de enquête Frontur van het Spaanse Statistiekbureau INE. 

In 2019, voor de uitbraak van de pandemie, dronken Spanjaarden en toeristen in totaal 41,2 miljoen hectoliter bier. Een hectoliter is gelijk aan 100 liter, dus dat is 4,12 miljard liter bier. Het bierverbruik in Spanje is in 2020 echter met 11,6% gedaald. Deze daling betekende dat er 4,79 miljoen hectoliter bier minder werd gedronken in vergelijking met het jaar ervoor.

In 2019, het jaar voor de pandemie, kwamen 83,5 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje. In maart 2020 werd de wereldwijde pandemie verklaard en volgden de lockdowns. Aan het einde van 2020 daalde het buitenlandse toerisme in Spanje met 77%, waardoor er slechts 18,9 miljoen aankomsten werden geregistreerd. Met andere woorden, in het eerste jaar van de pandemie verloor Spanje 64,57 miljoen toeristen in vergelijking met het jaar ervoor.

Om het bierverbruik per toerist te berekenen, heeft de website twee gegevens als uitgangspunt genomen: de daling van het bierverbruik in Spanje in 2020, vergeleken met 2019. Deze daling is 4,79 miljoen hectoliter; het aantal buitenlandse toeristen dat Spanje in 2020 niet bezocht, vergeleken met 2019. Dit aantal is 64,57 miljoen.

Er is vanuit gegaan dat de daling van het bierverbruik in 2020 volledig te wijten is aan het wegblijven van buitenlandse toeristen. Dit is natuurlijk een simplificatie, maar het is een redelijke benadering. Als deze twee gegevens gecombineerd worden, kan berekend worden dat elke buitenlandse toerist die Spanje in 2019 bezocht, gemiddeld 7,4 liter bier heeft gedronken.

Dit is natuurlijk maar een schatting, maar het geeft wel een indicatie van het bierverbruik door buitenlandse toeristen in Spanje. Het is mogelijk dat buitenlandse toeristen in 2019 meer of minder bier dronken dan in 2020. Het is ook mogelijk dat het bierverbruik door buitenlandse toeristen in 2020 anders was verdeeld over de verschillende maanden van het jaar dan in 2019.

Ga naar de inhoud