Search
menu
Search

Vincent van Gogh heeft Spanje nooit bezocht, maar stel je eens voor dat dit wel was gebeurd

Vincent van Gogh heeft Spanje nooit bezocht, maar stel je eens voor dat dit wel was gebeurd
Beeld: AI-beeld / redactie

Vincent van Gogh heeft Spanje nooit bezocht, maar stel je eens voor dat dit wel was gebeurd

Raar maar waar, Vincent van Gogh heeft Spanje nooit bezocht. Hoewel hij sterk beïnvloed was door Spaanse kunstenaars zoals Diego Velázquez en Francisco Goya, is er geen bewijs dat hij zelf in Spanje is geweest of daar heeft geschilderd. Hij bracht het grootste deel van zijn leven door in Nederland en Frankrijk. Maar stel je eens voor dat Vincent wél Spanje had bezocht, wat had hij dan geschilderd op zijn reis door Spanje?

Vincent van Gogh heeft een aantal zeer bekende werken die als zijn belangrijkste schilderijen worden beschouwd, zoals: De Sterrennacht: dit nachtelijke landschap vanuit zijn kamer in het sanatorium in Saint-Rémy-de-Provence is wellicht zijn meest bekende werk; Zonnebloemen: een serie schilderijen van zonnebloemen in vazen, die vaak geassocieerd worden met Van Gogh’s kenmerkende stijl; Het Caféterras bij Nacht: een schilderij van een café in Arles bij nacht, bekend om zijn levendige kleurgebruik en sfeer; De Slaapkamer: een schilderij van zijn slaapkamer in het ‘Gele Huis’ in Arles; De Aardappeleters: een van zijn vroegere werken, waarin het harde leven van boeren wordt afgebeeld en zijn zelfportretten: van Gogh heeft vele zelfportretten geschilderd die inzicht geven in zijn complexe persoonlijkheid en emotionele toestand.

De schilderstijl van Vincent van Gogh wordt meestal geassocieerd met het postimpressionisme, een kunstbeweging die ontstond als reactie op het impressionisme eind 19e eeuw. Zijn stijl wordt gekenmerkt door gedurfde, dramatische penseelstreken en levendige kleuren, waarmee hij expressie en emotie in zijn werken legde.

Vincent van Gogh in Spanje

We hebben gebruikgemaakt van de Artificiële Intelligentie (AI) om een fictief verhaal te schrijven over een reis van Vincent van Gogh door Spanje. Niet alleen wordt daarin uitgelegd waar de kunstenaar naartoe ging, we hebben ook gevraagd om imaginaire kunstwerken te maken van belangrijke Spaanse steden. Het is dus een imaginair, niet waargebeurd verhaal dat geheel door een machine werd geschreven.

Vincent van Gogh dwaalde in gedachten vaak af naar Spanje, een land waar hij nooit een voet had gezet, maar waarvan de cultuur en kunst hem diep raakten. Laten we een imaginaire reis voorstellen waarin Van Gogh in de late jaren 1880 besluit zijn horizon te verbreden en Spanje te verkennen.

Stel je voor dat hij eerst voet aan land zet in Barcelona, geïntrigeerd door de levendige kleuren en de gotische architectuur. Hij schildert de wirwar van straten in de oude stad, waar het licht speelt met de schaduwen, en de levendige markten vol bloemen en fruit die zijn zintuigen prikkelen.

In Valencia, geïnspireerd door het licht van de Middellandse Zee, schildert hij de schittering op de golven en de vissers die hun netten binnenhalen. De lichtval is anders dan hij gewend is, en het inspireert hem tot een reeks zeegezichten.

In Zaragoza wordt hij getroffen door de majesteit van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Pilaar. Hij schildert deze met een achtergrond van een dramatisch bewolkte hemel, die de spiritualiteit van de plaats weergeeft.

Madrid biedt hem de werken van de oude meesters in het Prado. Hij bestudeert Velázquez en Goya en schildert zijn interpretaties van het Spaanse leven, doordrenkt met de invloed van deze grootmeesters.

 • gogh barcelona2 1
 • gogh cadaques
 • gogh costabrava
 • gogh girona
 • gogh valencia 1
 • gogh madrid

Sevilla brengt hem in vervoering met zijn Moorse invloeden. De Giralda en de Real Alcázar worden onderwerpen van zijn schilderijen, waarbij hij de historische diepte van Spanje voelt.

In Málaga is het de blauwe zee die hem roept, en hij schildert de vissersboten met een intensiteit die doet denken aan de Zonnebloemen.

In Córdoba inspireert  de Mezquita met zijn eindeloze bogen hem tot een reeks schilderijen die spelen met licht, schaduw en structuur.

Granada ontroert hem met het Alhambra. De ingewikkelde patronen en het zachte licht van de late middag worden vastgelegd in een serie werken die een andere kant van zijn artistieke vermogens tonen.

Ten slotte bereikt hij Santiago de Compostela, waar de pelgrims aankomen na hun lange reis. Hij schildert hen met een empathische penseelstreek, die hun vermoeidheid en vreugde weergeeft.

 • gogh altea
 • gogh cordoba1
 • gogh granada
 • gogh malaga1
 • gogh ronda
 • gogh sevilla
 • gogh segovia
 • gogh toledo
 • gogh santiago

Dit verhaal, puur imaginair, laat ons een Van Gogh zien die zich onderdompelt in de Spaanse cultuur en landschap, en die een reeks werken achterlaat die even rijk en gevarieerd zijn als Spanje zelf. Een mooie droom van wat had kunnen zijn, als hij de kans had gehad dit prachtige land te bezoeken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?