skip to Main Content
Spanje in 2018 acht keer door Europa op de vingers getikt vanwege mensenrechten
123rf

Spanje in 2018 acht keer door Europa op de vingers getikt vanwege mensenrechten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens een jaarbalans over 2018 van de organisatie Rights International Spain heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Spanje acht keer veroordeeld voor overtredingen. Van het verbranden van foto’s van de Koning tot de rechtszaak van een ETA-terrorist.

In 2018 hebben de Spaanse autoriteiten van verschillende mensenrechtenorganisaties meerdere veroordelingen ontvangen. Dat gebeurde onder andere door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het gaat daarbij om veroordelingen of onderzoeken naar corruptie, racisme, onverdraagzaamheid, migratie, foltering en gebrek aan onpartijdigheid tijdens strafzaken.

Otegi

Een van de meest recente veroordeling is die in de Otegi-zaak waarbij een schending van het recht op een eerlijk proces plaatsvond. Rechter Angela Murillo werd veroordeeld voor onrechtvaardigheid en gebrek aan onpartijdigheid tijdens een rechtszaak van Arnaldo Otegi van de Baskische politieke partij EH Bildu.

T4 aanslag

Spanje werd ook veroordeeld voor de slechte behandeling in de gevangenis van de verantwoordelijken van de bomaanslagen op de T4 terminal in Madrid Barajas vliegveld op 30 december 2006. Volgens het Europees Hof werden de gevangenen mishandeld toen ze in de cel zaten.

Foto’s

Over het verbranden van foto’s van de Spaanse Koning heeft het Europees Hof beslist dat dit onderdeel is van de vrijheid van meningsuiting waardoor een eerder opgelegde straf aan twee Catalanen niet rechtsgeldig is. Stern Taulats en Roura Capellera verbranden bij een manifestatie tijdens het bezoek aan Gerona van de Koning foto’s van de monarch en dat mag volgens het Europees Hof.

Andere gevallen

Ook in andere gevallen werd Spanje door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld. Zoals in het geval van het op video opnemen van werknemers in een supermarkt omdat de eigenaren meenden dat er gestolen werd.

Een andere strafzaak betreft geluidsoverlast in Valencia of de duur van gevangenschap zoals in het geval van diverse ETA terroristen. Ook spreekt het Europees Hof over een zaak van een leraar die beschuldigd werd van het lastigvallen van een collega waarna zijn naam in de kranten werd gepubliceerd terwijl later bleek dat hij onschuldig was.

Catalonië

In het rapport van Rights International Spain wordt ook gesproken over de situatie in Catalonië maar niet over de recente ontwikkelingen. Daarbij wordt het European Committee for the Prevention of Torture genoemd die in september een bezoek bracht aan de gevangenissen in Catalonië omdat er in 2011-2012 problemen waren in vrouwengevangenissen.

Ook spreekt men over een commissie om de waarheid over de Spaanse Burgeroorlog en het Franco-regime te onderzoeken in Catalonië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
  1. Het antwoord is niet moeilijk . Verdeeldheid zaaien met een dosis angst en onderdrukking. Er is geen vrijheid op deze aardbol is er ook nog nooit geweest.! De veroorzakers leven er goed van. Zij laten anderen hun zaakjes regelen en blijven uit het zicht van de massa. V

    1. Een bizar elite spel .! De parasieten op aarde..! Het macht virus zweeft overal . Een hels spektakel op deze planeet.! Geen behoefte aan inmenging dat willen zij niet het eigen clubje in stand houden. ! Een eigen onzichtbaar wereldje met goud beladen. Geen vooruitgang te vinden nergens..! Over lijken gaan de barbaren der aarde.

  2. Lang leve de Europa-maniakken. Als je je kind corrigerend toespreekt, ben je geestelijk aan het mishandelen. Als je een gevangene of asielzoeker aan het werk wilt zetten om zijn kost en inwoning terug te verdienen, ben je met slavernij bezig. Parasieten (werk-onwilligen) uit de maatschappij hun uitkering korten, staat gelijk aan uithongering en ontoelaatbare dwang. Onvoldoende luxe in de gevangenis voor pedofielen en kindermoordenaars is in de ogen van de wereldvreemde rechters onbestaanbaar. Hoe gek moet het nog worden. Of moeten we die rechters eens definitief de wacht aanzeggen? Ja, maar hoe???

    1. Nou in ieder geval niet door naar Jouw commentaar te luisteren. Gelukkig wordt het recht in de EU bedacht en uitgevoerd doir mensen met hersens en laten ze er geen kortzichtige halve garen aan de loop gaan. Trouwens het a life in plaats je zo druk te maken over iets waar je geen berstand van hebt

    2. Nou in ieder geval niet door naar Jouw commentaar te luisteren. Gelukkig wordt het recht in de EU bedacht en uitgevoerd doir mensen met hersens en laten ze er geen kortzichtige halve garen aan de loop gaan. Trouwens get a life in plaats je zo druk te maken over iets waar je geen verstand van hebt

  3. Terecht dat Spanje een standje krijgt, alleen jammer dat het zo weinig helpt zolang rechters worden benoemd door politici. Ook erg jammer dat het een jaar of 8 duurt voordat zaken bij het Europese Hof in behandeling worden genomen. Ondertussen zitten 9 democratisch gekozen Catalaanse politici al meer dan een jaar in voorarrest, lopen bewezen verkrachters vrij rond en ontvangt de Franco-stichting overheidsgelden. Over een jaar of 8 tikt Europa Spanje wel weer op de vingers.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken