Spanje in 2018 acht keer door Europa op de vingers getikt vanwege mensenrechten

Spanje in 2018 acht keer door Europa op de vingers getikt vanwege mensenrechten
Beeld: 123rf

Spanje in 2018 acht keer door Europa op de vingers getikt vanwege mensenrechten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een jaarbalans over 2018 van de organisatie Rights International Spain heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Spanje acht keer veroordeeld voor overtredingen. Van het verbranden van foto’s van de Koning tot de rechtszaak van een ETA-terrorist.

In 2018 hebben de Spaanse autoriteiten van verschillende mensenrechtenorganisaties meerdere veroordelingen ontvangen. Dat gebeurde onder andere door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het gaat daarbij om veroordelingen of onderzoeken naar corruptie, racisme, onverdraagzaamheid, migratie, foltering en gebrek aan onpartijdigheid tijdens strafzaken.

Otegi

Een van de meest recente veroordeling is die in de Otegi-zaak waarbij een schending van het recht op een eerlijk proces plaatsvond. Rechter Angela Murillo werd veroordeeld voor onrechtvaardigheid en gebrek aan onpartijdigheid tijdens een rechtszaak van Arnaldo Otegi van de Baskische politieke partij EH Bildu.

T4 aanslag

Spanje werd ook veroordeeld voor de slechte behandeling in de gevangenis van de verantwoordelijken van de bomaanslagen op de T4 terminal in Madrid Barajas vliegveld op 30 december 2006. Volgens het Europees Hof werden de gevangenen mishandeld toen ze in de cel zaten.

Foto’s

Over het verbranden van foto’s van de Spaanse Koning heeft het Europees Hof beslist dat dit onderdeel is van de vrijheid van meningsuiting waardoor een eerder opgelegde straf aan twee Catalanen niet rechtsgeldig is. Stern Taulats en Roura Capellera verbranden bij een manifestatie tijdens het bezoek aan Gerona van de Koning foto’s van de monarch en dat mag volgens het Europees Hof.

Andere gevallen

Ook in andere gevallen werd Spanje door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld. Zoals in het geval van het op video opnemen van werknemers in een supermarkt omdat de eigenaren meenden dat er gestolen werd.

Een andere strafzaak betreft geluidsoverlast in Valencia of de duur van gevangenschap zoals in het geval van diverse ETA terroristen. Ook spreekt het Europees Hof over een zaak van een leraar die beschuldigd werd van het lastigvallen van een collega waarna zijn naam in de kranten werd gepubliceerd terwijl later bleek dat hij onschuldig was.

Catalonië

In het rapport van Rights International Spain wordt ook gesproken over de situatie in Catalonië maar niet over de recente ontwikkelingen. Daarbij wordt het European Committee for the Prevention of Torture genoemd die in september een bezoek bracht aan de gevangenissen in Catalonië omdat er in 2011-2012 problemen waren in vrouwengevangenissen.

Ook spreekt men over een commissie om de waarheid over de Spaanse Burgeroorlog en het Franco-regime te onderzoeken in Catalonië.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.