Bijna 2.800 km aan gevaarlijke wegen in Spanje

Bijna 2.800 km aan gevaarlijke wegen in Spanje
Beeld: Adobe Stock

Bijna 2.800 km aan gevaarlijke wegen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van de Real Automóvil Club de Cataluña (RACC) zijn er in Spanje bijna 2.800 kilometer aan gevaarlijke wegen te vinden. Met name de provincies Huesca en Teruel in Aragón, León in Castilla y León en Lerida in Catalonië hebben een groot aantal gevaarlijke wegen waar veel ongevallen voorkomen. De gevaarlijkste weg van Spanje is echter te vinden in Galicië in de provincie Ourense.

De RACC heeft tijdens het onderzoek via de internationale non-profit organisatie EuroRAP 1.388 delen van 25.082 kilometer aan wegen in Spanje gecontroleerd en deze beoordeeld op het gevaar wat betreft een ongeval.

Kleuren 

De risico’s op een ongeval heeft men met verschillende niveaus aangegeven met de kleuren: zwart (muy elevado), rood (elevado), oranje (moderado), geel (bajo) en groen (muy bajo). Daarbij gaat het om het risico dat een automobilist een ongeval kan krijgen.

Van het totaal aantal onderzochte km aan wegen zijn er 680 km (2,7%) die een zwarte kleur kregen, 2.072 km (8,3%) met een rode kleur, 3.450 km (13,7%) met een oranje kleur, 9.053 km (36,1%) met een gele kleur en 9.827 km (39,2%) met een groene kleur.

Gedurende de laatste zeven jaar is het aantal zwarte (muy elevado) en rode (elevado) wegen met 18,4% gedaald. Het algemeen risico om een ongeval te hebben is het afgelopen jaar (2018) met 7% gedaald. De snelwegen (autopistas) zijn de veiligste wegen (65%) terwijl dat bij autowegen (autovias) 57% is.

De zwarte punten (muy elevado) worden zo genoemd als er in één jaar tijd drie of meer dodelijke verkeersongevallen hebben plaatsgevonden binnen een straal van 100 meter. Daarbij valt op dat drie van de vier ongevallen met dodelijke afloop plaatsvinden op secundaire wegen.

Provincies

De gevaarlijkste wegen zijn volgens het RACC onderzoek te vinden in de provincie Teruel (Aragon) met 36% roden en zwarte wegen gevolgd door Huesca (Aragon) met 28% rode en zwarte wegen. In León (castilië en León) is dat percentage 23% gevolgd door Lerida (Catalonië) met 21%, Guadalajara (Castilla-La Mancha) en Ourense met beiden 20%.

Gevaarlijkste wegen

De gevaarlijkste weg van Spanje is de N-541 in de provincie Ourense (Galicië) waar 10,1 km zwart gekleurd is. Als tweede op de top 10 lijst staat de N-642 in de provincie Lugo (Galicië) gevolgd door de N-260 in Gerona (Catalonië), N-550 in A Coruña (Galicië), de N-301 in Toledo (Castilla-La Mancha), de N-234 in Soria (Castilië en León), de N-230 in Huesca (Aragon), N-240 in Huesca (Aragon), de N-230 in Lerida (Catalonië) en de N-330 in Valencia.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.