Search
menu
Search

Catalaanse regiopremier Torra veroordeeld tot 18 maanden diskwalificatie

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse regiopremier Torra veroordeeld tot 18 maanden diskwalificatie

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regiopremier Quim Torra is donderdag door het Catalaanse Hooggerechtshof veroordeeld tot anderhalf jaar het niet mogen uitoefenen van een publieke functie. Het Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) oordeelt dat Torra schuldig is voor ongehoorzaamheid vanwege het niet weghalen tijdens een verkiezingstijd van spandoeken met separatistische slogans en de gele linten.

Naast dat Quim Torra veroordeeld is tot het niet mogen uitoefenen van een publieke functie gedurende 1 jaar en 6 maanden, moet hij ook een boete betalen van 30.000 euro. De uitspraak van het Catalaanse Hooggerechtshof wil niet zeggen dat Torra onmiddellijk moet opstappen als regiopremier omdat de Catalaanse regionale leider in hoger beroep zal gaan.

Torra weigerde meerdere keren de bevelen van het Junta Electoral Central (JEC) op te volgen wat betreft de gele linten en andere spandoeken die tijdens de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2019 aan de gevel van het Palau de la Generalitat, het regionale overheidsgebouw van Catalonië, bleven hangen. 

Het JEC had meerdere keren opdracht gegeven om de symboliek weg te halen omdat deze volgens hun regels partijgebonden zijn en dat soort publiciteit is niet toegestaan tijdens verkiezingscampagnes in Spanje. Na meerdere waarschuwingen weigerde Torra gehoor te geven om de linten en spandoeken weg te halen waarna de Catalaanse politie de opdracht kreeg om alles te verwijderen.

Het Catalaanse Hooggerechtshof zegt niet dat de gele linten en spandoeken met teksten om de vrijheid van de ‘politieke gevangenen’ te eisen niet zijn toegestaan, maar zegt wel dat dit tijdens een verkiezingscampagne niet is toegestaan, net zoals elk ander symbool omdat de autoriteiten politiek neutraal horen te zijn.

Ga naar de inhoud