Europees Hof oordeelt over onschendbaarheid Oriol Junqueras

Europees Hof oordeelt over onschendbaarheid Oriol Junqueras
Beeld: Europa Press

Europees Hof oordeelt over onschendbaarheid Oriol Junqueras

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Europees Hof van Justitie heeft donderdag beslist dat de veroordeelde voormalige Catalaanse politicus Oriol Junqueras in mei toegelaten had moeten worden tot het Europees Parlement. Daarmee zegt het Europese Hof eigenlijk dat Junqueras (ERC) onschendbaar was als gekozen Europarlementariër terwijl hij in voorarrest zat voor een proces waarvoor hij nu tot 13 gevangenisstraf is veroordeeld.

Het is positief nieuws voor de Catalaanse separatistische beweging en geeft in feite aan dat de Spaanse justitie maanden geleden niet goed heeft gehandeld. Daarnaast kan de uitspraak ook gevolgen hebben voor de onschendbaarheid van de voor de justitie gevluchte en gezochte Carles Puigdemont en Toni Comin want ook zij werden gekozen tot Europarlementariërs.

Direct na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie werd er feest gevierd bij de ERC partij van Oriol Junqueras en bij de JxCAT partij van Carles Puigdemont en Toni Comin. De voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli vroeg meteen aan Spanje om de onschendbaarheid van de Catalaanse/Spaanse Europarlementariërs te respecteren.

In de uitspraak van het Europees Hof staat volgens de Spaanse media echter niet dat Junqueras vrijgelaten dient te worden want men spreekt alleen over een periode voordat de voormalige politicus werd veroordeeld tot 13 jaar celstraf voor het organiseren en illegaal financieren van het illegale referendum. Daarnaast mag Junqueras 13 jaar lang geen publieke functie uitoefenen.

Er staat niet in de uitspraak over hoe de Spaanse justitie moet handelen in dit geval. In feite zegt het Europees Hof dat men in Spanje niet goed heeft gehandeld na 26 mei en dat Junqueras beëdigd had moeten worden tot Europarlementariër. Er wordt niet gesproken over de huidige staat van de onschendbaarheid en dat kan er voor zorgen dat Spanje aan Brussel vraagt om de onschendbaarheid van Junqueras als veroordeelde voormalige politicus te beëindigen.

Ondertussen vieren Puigdemont en Comin feest in Waterloo omdat zij nu waarschijnlijk ook onschendbaar zullen worden als Europarlementariërs, ondanks dat ze door de Spaanse justitie gezocht worden. Dit is echter nog niet helemaal zeker en ook Puigdemont durft nog niet naar Spanje en Catalonië terug te keren omdat er gesproken wordt over Perpignan in het Franse Catalaanse deel. Spanje kan namelijk aan Brussel vragen om met toestemming hem te arresteren omdat hij gezocht wordt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.