De helft van de Spanjaarden meent dat ze teveel belastingen betaalt

De helft van de Spanjaarden meent dat ze teveel belastingen betalen
Beeld: Adobe Stock

MADRID – Volgens de barometer van november samengesteld door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) meent 53% van de Spanjaarden dat ze teveel aan belastingen betalen in Spanje. Uit diezelfde enquête is ook gebleken dat 87% van de Spanjaarden meent dat ze niet genoeg betaald krijgen.

Sinds vorig jaar brengt het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) elke maand een barometer uit met daarin de resultaten na enquêtes onder de Spaanse bevolking. Er wordt van alles en nog wat gevraagd zoals op welke partij iemand zou stemmen als er verkiezingen zouden zijn en wat men van de politiek of de economische situatie vindt in het land.

Er wordt ook gevraagd naar de mening van de Spanjaarden wat betreft de belastingen waarbij in november 52,9% aangeeft dat ze teveel belasting betalen in Spanje, 36% zegt dat dit normaal is terwijl 5,4% zegt dat men weinig belasting betaald in Spanje.

Waarom

Vreemd genoeg weet een op de vier Spanjaarden (27,4%) niet waarom ze belasting betalen maar het merendeel van de Spanjaarden (55,6%) meent dat het noodzakelijk is om belastingen te betalen. 12,7% van de deelnemers meent echter dat de belasting die alle Spanjaarden betalen alleen maar ten goede komt aan de rijkere inwoners van Spanje.

Meer

28,1% van de Spanjaarden meent ook dat ze meer belasting betalen dan in andere vergelijkbare Europese landen. 24% zegt dat er in Spanje minder betaald wordt en 12,1% zegt dat de belasting die men in Spanje moet betalen gelijk is aan andere landen. 33,6% zegt dat ze geen mening hebben of geen vergelijking kunnen maken met andere landen.

Fraude

Als gevraagd wordt naar fiscale fraude zegt 49,5% dat er heel veel fraude plaatsvindt in Spanje, 41,7% zegt dat er redelijk veel gefraudeerd wordt terwijl 4,4% zegt dat er heel weinig fiscale fraude is in Spanje.

Download de barometer november 2019 HIER (PDF)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

25
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

Het systeem van inhoudingen door overheden rammelt en is niet gebaseerd op waar het voor bedoelt was de ene inhouding vult de andere op waar het tekort is berekent . De macht kan alle kanten op en dat gebeurt ook al sinds het begin van de invoering. Een waardeloze ontwikkeling de wirwar van cijfers in berekeningen maakt het haast onmogelijk om te wijzen waar de fouten zitten en wie zich zit te verrijken van andermans inkomen door hard werken. Geen EU land uitgezonderd zij doen allemaal dezelfde wegen bewandelen . Het EU kartel is flink bezig over de hele linie… Lees verder »

carina-gratien@hotmail.com

daarom mijden we nu ,Nederlanders en Belgen , zie , om hun gezaag

Joepel

Geachte redactie. Een poosje geleden kwam de vraag van jullie om eventueel te stoppen met de mogelijkheid om het plaatsen van reacties.
Als ik boven geplaatste reacties lees lijkt het mij een goed idee om daar nu direct mee te stoppen. De inhoud en kwaliteit van de hier geplaatste reacties zijn een blamage voor deze leuke pagina.

sylvia

inderdaad joepel groot gelijk komen dongen die er totaal niet mee uit testaan hebben gewoon stoppen en als ze commentaar hebben laat ze het maar op facebook zetten
sylvia

don juan

maar zo kunnen we uren doorgaan heb er geen zin meer in zoek het maaar lekker uit allemaal
don juan

Piet Paëlla

Ongelooflijk, ik lees hier alleen maar commentaren over België en Nederland, over hun ervaringen, met ooms en tantes…. De titel van het artikel gaat echter over de bewering dat de helft van de Spanjaarden menen dat ze teveel belasting betalen. Welnu, als niemand daar commentaar op geeft, dan doe ik dat vanuit mijn optiek dat ik lang in Spanje heb gewoond en gewerkt. Ik weet zeker dat die 50% van de Spaanse ondervraagden 0,0 idee hebben hoe het belastingstelsel in andere EU-landen er uit ziet. Het is wellicht hun perceptie, dat ze er te weinig in Spanje van terug zien,… Lees verder »

don juan

inderdaad piet paela ze lopen rond als een kip zonder kop want ze willen niet lezen wat er staat ben blij dat ik alleen met spaanse mensen omga un granda familia en al dat gezeur hoe het in nederland en belgie gaat is totaal anders wij wonen en leven in spanje en vroeger hebben wij gewerkt in belgie voor de oude mensen nu kan de tegenwoordige mens dat niet meer want wij zijn uitzuigers he miel
don juan

Anoniem

Mensen zoals Miel weten niet wat armoede is, deze zijn opgegroeid met al geld op de bank van de ouders en hoeven verders niet zo veel te doen om het goed te hebben. Mensen met een hongerloontje die zich dagelijks kapot werken weten echt wel wat ze zeggen.

anoniem

Fijn, deze reactie van je Miel! Ik ken je ”uit een vorig leven” als een niet sympathieke reaguurder, maar met dit bericht laat je zien dat je realisme en gezonde nuchterheid ook positief brengen kunt…. Niet alleen jouw vader Miel, maar ook mijn beide ouders, ooms en tantes leefden zó. Ook ik ben (gelukkig!) groot gebracht met ”count your blessings and stop complaining” en ben nog steeds trots op mijn positieve harde werkhouding uit het verleden, die me via veel soms erg pijnlijke economische en sociale valkuilen toch bracht waar ik nu ben; een blij en tevreden mens, die mag… Lees verder »

Miel

Niet alleen in Spanje zijn de mensen geëvolueerd van noeste werkers naar vadsige profiteurs. Nooit heb ik mijn vader horen klagen. Niet over de belastingen, niet over zijn loon, niet over de werkdruk, ….. Hij vertrok ‘s morgens om 6 uur naar Brussel en kwam ‘s avons om 7 uur terug thuis. Dan trok hij zijn ‘vuile’ kleren aan en ging hij zolang het daglicht het toeliet zijn groententuin verzorgen. Hij werkte hard, was tevreden met wat hij had en was een gelukkig man. Vandaag klaagt iedereen. Dagelijks staan de kranten vol over betogingen omwille van een te laag loon,… Lees verder »

señor Jan

Bedankt! Jij snapt het.
Ook die luie jeugd, daar begint het al. Dienstplicht zou velen goed doen.
Etc etc

Ned

In Spanje zou een dienstplicht een deel van de jeugd misschien nog wel wat bij kunnen brengen. In Nederland zeker niet, Nederlandse soldaten zijn niets meer dan ontwikkelingshulpmedewerkers. De grootste watjes van de samenleving zitten tegenwoordig bij politie en het leger. Het lijkt mij overigens stug dat mensen ineens met plezier worden bestolen door de overheid, nadat ze gedwongen zijn om soldaatje te spelen.

Gerbrand

u beledigt de uitstekende, hard werkende en internationaal hoog gewaardeerde militairen en politiemensen. Ongefundeerde, domme teksten. Ik mijd Nederlanders in Spanje omdat het nare zeurpieten zijn.

Juan74

Pfff Ned, je hebt dus geen idee waar je over spreekt.
Vriend van me is veteraan en in de voorste linie gestaan in Bosnie en nog een land wat een geheime missie was.
Nederlanders in Afghanistan hebben daar gewoon onder vuur gelegen en zeer goed werk verricht voor de Amerikanen en de andere troepen.
Er zijn nu overal ter wereld Nederlandse strijdkrachten aan de slag in gevaarlijke gebieden, ze vechten mee tegen de piraten voor de Afrikaanse kusten en vangen zware drugscriminelen op meerdere plekken op deze wereld.
Een beetje meer respect zou je sieren!

martin-anoniem

Ik vermoed dat een oorzaak ook gevonden kan worden in het besteedbaar inkomen dat, voor een gewone sterveling, in 40 jaar nauwelijks gestegen is. Dit in schrille tegenstelling tot de toplaag die elk jaar een loonsverhoging tussen 50-100% krijgt alsmede vorstelijke bonussen. Maar misschien is dat in België anders? Vanmorgen las ik in de courant dat het koninklijk huis een gunstige regeling heeft getroffen met de belastingdienst. Iets dat feitelijk niet kan en al zeker niet mogelijk is voor degenen die redelijk anoniem door het leven gaan. Resumerend, ik denk dat die onvrede vooral veroorzaakt wordt door het verschil in… Lees verder »

Ana

Fijn, deze reactie van je Miel!
Ik ken je ”uit een vorig leven” als een niet sympathieke reaguurder, maar met dit bericht laat je zien dat je realisme en gezonde nuchterheid ook positief brengen kunt….
Niet alleen jouw vader Miel, maar ook mijn beide ouders, ooms en tantes leefden zó. Ook ik ben (gelukkig!) groot gebracht met ”count your blessings and stop complaining” en ben nog steeds trots op mijn positieve harde werkhouding uit het verleden die via heel veel pijnlijke economische en sociale valkuilen bracht waar ik nu ben; een blij en tevreden mens.

Hjs

Zelfs de gepensioneerden die leven op kosten van de gemeenschap…..ehhh, hoezo? Heb 45 jaar maandelijks betaald voor mijn pensioen, dus een rare opmerking. Misschien in Belgie??

Gerbrand

U weet dat u niet betaald hebt voor uw AOW? Dat deed u voor de ouderen die toen leefden. Nu betalen de werkenden uw AOW…

Juan74

Mooi commentaar Miel, dat wel. Vroeger ging dat inderdaad meer zo dan nu. Maar volgens mij leef je zelf ook in Spanje om te genieten en weet niet of je nog werkt of niet, maar dat maakt niet uit. Ik zie toch echt zat mensen hier in Spanje doorwerken op hun eigen land tot dat ze echt omvallen van ouderdom, hier stikt het van de oude hardwerkende mensen. Maar ook genoeg mensen die 40+ zijn werken zich nog de barsten. De jeugd, dat is inderdaad een ander verhaal. In Nederland is helaas ook de ¨ik wil alles krijgen maar er… Lees verder »

don juan

mijnheer miel u heb het verdomme over gepensioneerden die leven van de gemeenschap maar vergeet even dat doe gepensioneerden wel voor de toekomst hard hebben moeten werken en krijgen een aalmoes terug denk toch eens even na vent

Gerbrand

Aalmoes? Werken voor de toekomst? Ga even rekenen. Het Nederlandse stelsel is gebaseerd op solidariteit. Een woord dat heel lastig is voor sommige mensen. Op basis van dat woord krijgt u (als u Nederlander bent) een nette “aalmoes”… dank de hardwerkende van vandaag daarvoor want die betalen het…

don juan

en wat deden wij vroeger niks zeker wij waren toen de hardwerkende mensen die voor de ouderen opbrachten
senor

Gerbrand

Aalmoes? Werken voor de toekomst? Ga even rekenen. Het Nederlandse stelsel is gebaseerd op solidariteit. Een woord dat heel lastig is voor sommige mensen. Op basis van dat woord krijgt u (als u Nederlander bent) een nette “aalmoes”

don juan

en u dan zo te te horen proviteer je toch ook van de centjes die wij vroeger betaalt hebben

leon goessens

Beste Miel, mooie reactie, maar als “gepensioneerde” gaat het me wel aan het hart dat je stelt dat ik dus op kosten van de gemeenschap leef. heb heel mijn leven hard gewerkt, en dus ook mijn hele leven sociale premies betaald, pensioen opgebouwd , enz, enz.
beetje kort door de bocht dus, die stelling

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.