Search
menu
Search

Bezorgdheid over de ‘olijfbomenpest’ die de bomen in de Valencia regio bedreigt

Bezorgdheid over de ‘olijfbomenpest’ die de bomen in de Valencia regio bedreigd
Beeld: Canva

Bezorgdheid over de ‘olijfbomenpest’ die de bomen in de Valencia regio bedreigt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De plantbacterie Xylella fastidiosa heeft zich ook in Spanje op Mallorca en de provincie Alicante genesteld waar men vreest dat de zogenaamde olijfbomenpest of ebola van de olijfgaarden zich snel zal verspreiden waardoor de economische schade niet te overzien zal zijn. Op dit moment hebben 31 boomgaarden in de Valencia regio te maken met de olijboompest.

In Italië heeft de olijfboompest-bacterie ervoor gezorgd dat er meer dan 10 miljoen olijfbomen verdwenen en de olijfolieproductie met zo’n 5 tot 10 procent achteruit ging waardoor de sector miljarden euro’s verlies heeft geleden sinds 2013. In de Comunidad Valenciana werd al in 2017 melding gedaan van de aanwezigheid op Mallorca en de provincie Alicante van de plantbacterie Xylella fastidiosa.

In de provincie Alicante hebben 46 gemeenten te maken met de olijfboompest, onder andere in Alfàs del Pi, Almudaina, Altea, Benasau, Beniardá, Benidoleig, Benifato, Benimantell, Benissa, Calp, Castell de Guadalest, Dénia, Finestrat, Gata de Gorgos, Llíber, Pedreguer, Penàguila, Planes, Poble Nou de Benitatxell, Polop, Ràfol d’Almunia, Sella, Senija, Tàrbena, Teulada, Tormos, Vall de Gallinera, Vall de Laguar, Vall d’Ebo, Xàbia en Xaló. In de provincie Valencia is de olijfboompest alleen geregistreerd in Oliva en Villalonga terwijl er nog geen meldingen zijn in de provincie Castellón. 

De plantbacterie is aangetroffen in 21 verschillende soorten waaronder Acacia saligna, Asparagus acutifolius, Calicotome spinosa, Cistus albidus, Cistus mosnpeliensis, Cistus salvifolius, Genista scorpius, Helichrysum italicum, Helichrysum stoechas, Laurus nobilis, Lavandula angustifolia, Lavandula dentata, Lavandula latifolia, Phagnalon saxatile, Polygala myrtifolia, Prunus armeniaca, Prunus domestica, Prunus dulcis, Rhamnus alaternus, Salvia rosmarinus en Ulex parviflorus.

De bestrijding van de bacterie bestaat allereerst uit het instellen van een besmette zone met een straal van 50 meter rondom en een bufferzone van 2,5 km rondom. De maatregelen voor uitroeiing en controle worden uitgevoerd door de eigenaars of rechtstreeks door de bevoegde overheidsdienst onder toezicht van het Dirección General de Agricultura, Ganadería y Pesca.

Naast de olijfbomen zijn ook de kersenbomen besmettelijk voor de gevreesde Xylella fastidiosa bacterie en er zijn ook al besmette pruimen-, perzik-, lavendel- en amandelbomen gevonden in Spanje en Italië. Op Mallorca en in de Verenigde Staten werden er ook al wijnstokken aangetast door het virus.

De bacterie komt uit Costa Rica en andere Centraal-Amerikaanse landen, waar ze al meer dan een eeuw schade aanricht. Via besmette koffieplanten heeft ze haar weg gevonden naar Europa. Hier wordt de ziekteverwekker verder verspreid door sapzuigende insecten, waaronder het zogeheten schuimbeestje. In een besmette plant blokkeert Xylella de sapstroom, waardoor de plant geleidelijk uitdroogt.

Ga naar de inhoud