In 2023 komen er zes nieuwe dorpen bij op de lijst van Spanje’s mooiste dorpen

In 2023 komen er zes nieuwe dorpen bij op de lijst van Spanje’s mooiste dorpen
Beeld: Canva

In 2023 komen er zes nieuwe dorpen bij op de lijst van Spanje’s mooiste dorpen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft in 2022 slechts 1 nieuw mooi dorp er bijgekregen die toegevoegd is bij de lijst van ‘Pueblos más bonitas de España’. Maar in 2023 komen er 6 nieuwe dorpen bij. Deze lijst wordt samengesteld door de organisatie met dezelfde naam en bestaat vanaf 1 januari 2023 uit 111 mooie dorpen.

Voor de 2023-editie van ‘Pueblos más bonitas de España’ werden in totaal door de vereniging tientallen dorpen onderzocht maar slechts zes dorpen werden daaruit gekozen. Durro, Arties en Garòs (Lleida), Castrojeriz (Burgos), El Burgo de Osma (Soria) en Trevélez (Granada) wisten de strenge test die uit 40 criteria bestaat te doorstaan en zijn de enige kandidaten die op de lijst van 111 mooie dorpen in Spanje zijn komen te staan.

Sinds 2011 heeft de stichting ‘Los pueblos más bonitos de España’ ofwel de stichting ‘de mooiste dorpen van Spanje’ op haar website en in de eigen toeristengids de mooiste dorpen van Spanje verzameld. Experts van de stichting hebben daarvoor gekeken naar dorpen die aan de strenge eisen moeten voldoen om op de steeds groeiende lijst vermeld te worden. Een van de belangrijkste eisen is dat er niet meer dan 15.000 inwoners zijn waardoor veel mooie Spaanse dorpen al afvallen.

Daarnaast wordt door de experts ook gekeken naar hoe de gevels er uitzien, hoe schoon het is, of er veel reclame te vinden is, hoe men omgaat met bloemen en planten, hoe men omgaat met het verkeer en de parkeerplaatsen. De afgelopen jaren kwamen er elke keer steeds meer dan 10 dorpen bij, maar in 2023 zijn dat zes dorpen geworden.

Dorpen

Spanje telt in totaal meer dan 18.935 dorpen die bij 8116 gemeenten horen. Het gaat hier dan alleen om dorpen van meer dan 300 inwoners omdat alles daaronder niet echt als een dorp gezien wordt in Spanje, maar meer als een ‘aldea’ of gehucht. Elk dorp heeft natuurlijk zo haar charme en schoonheid en het is voor eenieder weer een andere ervaring maar de stichting heeft een lijst die dus vanaf 1 januari 2023 uit 111 mooiste dorpen bestaat.

Ga naar de inhoud