Nieuwe muurschildering in Barcelona van Messi en Mbappe met Nederlandse ‘one love’ band

Nieuwe muurschildering in Barcelona van Messi en Mbappe met Nederlandse ‘one love’ band
Beeld: @tvboy / twitter

Nieuwe muurschildering in Barcelona van Messi en Mbappe met Nederlandse ‘one love’ band

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Nu het omstreden wereldkampioenschap voetbal van 2022 afgelopen is, weten we eindelijk wie de nieuwe kampioen is. Argentinië won na een spannende wedstrijd die eindigde in penalty’s van Frankrijk. In beide teams was een speler van topkwaliteit aanwezig. Bij Argentinië gaat het dan om Lionel Messi en bij Frankrijk gaat het dan om Kylian Mbappé. Deze twee spelers zijn vertegenwoordigd in een nieuwe muurschildering die net voor het spelen van de finale was gemaakt in Barcelona. In de schildering geven de twee elkaar een kus op de mond en dragen beide mannen een in Nederland bedachte ‘one love’ regenboog armband. 

De schildering is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Tvboy met als bedoeling het steunen van de LGBGTI+ gemeenschap. Hierover was veel te doen tijdens dit wereldkampioenschap, omdat alles wat daarmee te maken had verboden werd en is in Qatar, het gastland. Ook de ‘one love’ armband met de regenboog werd verboden, niet alleen door de autoriteiten in Qatar, maar zelfs door de FIFA. Het dragen van de band zou bestraft worden met een gele kaart. Het is dus niet zonder reden dat deze armband zo duidelijk is afgebeeld op de schildering. 

Het nieuwe kunstwerk werd op zaterdag zeventien december voor het eerst gezien. Dit was een dag voor de finale. Het is te vinden in ‘Diagonal’, dicht bij het plein van ‘Cinc d’Oros’ in Barcelona. Een kus tussen twee mensen van hetzelfde geslacht kan in Qatar bestraft worden met minimaal zeven jaar gevangenisstraf en in sommige gevallen staat er zelfs de doodstraf op. De kunstenaar publiceerde ook een foto van zijn kunstwerk op sociale media met als onderschrift: ‘De liefde zou alles moeten overwinnen’. 

Dit werk is overigens niet het eerste werk van Tvboy in Barcelona in deze stijl. Er is ook al een schildering te zien van een kus tussen Messi en Ronaldo. Deze werd geschilderd vlak voor één van de wedstrijden tussen Real Madrid en FC Barcelona. Dit was uiteraard toen de spelers nog in die teams speelden. 

UPDATE: Op maandag 19 december publiceerde Tvboy op zijn social media dat zijn kunstwerk beschadigd werd. Zo werd de ‘one love’ armband verwijderd en werd dus kus tussen Messi en Mbappe wit gemaakt zodat deze niet te zien is.

Ga naar de inhoud