Search
menu
Search

De Spaanse regering keurt hervorming van de werkloosheidsuitkering goed

De Spaanse regering keurt hervorming van de werkloosheidsuitkering goed
Beeld: Europa Press

De Spaanse regering keurt hervorming van de werkloosheidsuitkering goed

De Spaanse Ministerraad heeft op dinsdag tijdens de wekelijkse ministerraad het koninklijk decreet goedgekeurd dat de werkloosheidsuitkering hervormt. De uitkering zal tijdens het eerste jaar hoger zijn en de eerste 180 dagen compatibel zijn met een baan zonder verlies van uitkering. Dat is dus goed nieuws voor de mensen die werkloos zijn en afhankelijk zijn van een uitkering.

De hervorming verhoogt de huidige € 480 per maand werkloosheidsuitkering naar € 570 gedurende de eerste zes maanden (95% van deIndicador Público de Renta de Efectos Múltiples of IPREM) en € 540 per maand gedurende de volgende zes maanden (90% van de IPREM). Daarna gaat het terug naar 80% van de IPREM tot het maximum van 30 maanden, afhankelijk van leeftijd, familieomstandigheden en de duur van de opgebruikte uitkering.

Deze bedragen zijn gebaseerd op de huidige IPREM van € 600 per maand. Als de IPREM stijgt, stijgt ook de uitkering. De nieuwe bedragen gelden alleen voor nieuwe begunstigden, niet voor degenen die al een uitkering hadden.

De hervorming breidt de werkloosheidsuitkering ook uit naar personen onder de 45 jaar zonder gezinslasten (ongeveer 150.000 personen) en seizoensarbeiders buiten Andalusië en Extremadura (ongeveer 250.000 personen), alsook grensarbeiders van Ceuta en Melilla.

De minister van Arbeid heeft de hervorming van het werkloosheidssubsidie geprezen als een bijzonder feministische maatregel. Meer dan de helft van de ontvangers van het subsidie zijn vrouwen, en de meeste ontvangers zijn ouder dan 55 jaar. De hervorming richt zich met name op deze groepen, die vaak moeilijk aan een baan kunnen komen.

De minister benadrukt dat de hervorming de dekking aanzienlijk uitbreidt en roept de oppositiepartijen op om vóór te stemmen in het belang van de Spanjaarden. Ze noemt het een hervorming van belang en hoopt op meer dan 1 miljoen begunstigden, tegen 800.000 nu.

Ga naar de inhoud