Search
menu
Search

De oudste toeristische attractie van Europa is in Málaga te vinden

De oudste toeristische attractie van Europa is in Málaga te vinden
Beeld: via canva.com

De oudste toeristische attractie van Europa is in Málaga te vinden

Wist je dat de provincie Málaga de thuisbasis is van de oudste toeristische attractie van Europa? Volgens het Britse dagblad The Sun zijn de Cuevas de Nerja, oftewel de grotten van Nerja, de oudste toeristische attractie van Europa. Deze grotten werden pas 64 jaar geleden ontdekt, maar onderzoek heeft uitgewezen dat ze al duizenden jaren geleden werden bezocht door de eerste menselijke bewoners.

De Cuevas de Nerja zijn beroemd vanwege hun prachtige rotsformaties en prehistorische schilderingen. Deze grotten bevinden zich in de gemeente Nerja, ongeveer 5 km van het stadscentrum en 1 km van het dorp Maro. Ze werden voor het eerst ontdekt in 1959 door vijf jongens die op zoek waren naar vleermuizen. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een van de meest bezochte toeristische attracties van Spanje.

Toen de grotten voor het eerst werden ontdekt, werd gedacht dat ze slechts enkele honderden jaren oud waren. Maar in 2012 onthulde een onderzoeksteam van de Universiteit van Córdoba dat de eerste menselijke bezoeken aan de grotten plaatsvonden zo’n 41.291 jaar geleden, wat betekent dat ze veel ouder zijn dan oorspronkelijk werd gedacht. Deze bevindingen werden gedaan door middel van koolstofdatering, waarbij monsters van organisch materiaal uit de grotten werden genomen en geanalyseerd.

Volgens The Sun gelooft hoofdonderzoeker Marián Medina dat de vroege menselijke bezoekers de grotten bezochten om kunst te creëren of gewoon om de grotten zelf te bewonderen. Het is moeilijk om te bepalen of de overblijfselen, zoals rotstekeningen, vuurresten of menselijke constructies, achtergelaten zijn door eenmalige of terugkerende bezoeken. Maar één ding is zeker, deze plek was al duizenden jaren geleden een bron van inspiratie en verwondering voor de mensheid.

Een populaire toeristische bestemming

Sinds hun herontdekking in 1959 zijn de Cuevas de Nerja uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming in Spanje. Jaarlijks trekken ze meer dan 500.000 bezoekers van over de hele wereld. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom.

De Cuevas de Nerja zijn een indrukwekkend netwerk van grotten en galerijen met een totale oppervlakte van 140.000 vierkante meter. Dit maakt het de op twee na grootste ondergrondse grot in Europa. Wat deze grotten zo uniek maakt, zijn de prachtige rotsformaties die door de jaren heen zijn gevormd door water en mineralen. De stalactieten en stalagmieten creëren een surrealistisch landschap dat je nergens anders ter wereld zult vinden. En als kers op de taart zijn er ook nog prehistorische schilderingen te bewonderen, die getuigen van de vroege menselijke aanwezigheid in de grotten.

In 1961 werden de Cuevas de Nerja uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Monument en in 1985 werden ze toegevoegd aan de lijst van cultureel erfgoed van Spanje. Dit betekent dat ze niet alleen een belangrijke toeristische attractie zijn, maar ook een waardevol stukje geschiedenis en cultuur dat moet worden beschermd en behouden voor toekomstige generaties.

Ga naar de inhoud