skip to Main Content
Het aantal Nederlandse en Belgische inwoners in Spanje gedurende de afgelopen 20 jaar

Het aantal Nederlandse en Belgische inwoners in Spanje gedurende de afgelopen 20 jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) heeft op haar website de gegevens gezet over de ontwikkeling van het aantal inwoners in het land gedurende de afgelopen 20 jaar tussen 1998 en 2018. Buiten alle informatie over de Spaanse inwoners is er ook informatie te vinden over het aantal buitenlandse inwoners in het land dus ook de Nederlanders en Belgen. Wij hebben de gegevens verzameld.

Spanje heeft op het moment van schrijven begin 2018 in totaal 46.572.132 inwoners waarvan er 41.999.325 de Spaanse nationaliteit hebben en 4.572.807 de buitenlandse nationaliteit hebben maar wel in het bevolkingsregister in Spanje staan ingeschreven. Dit laatste is belangrijk want het Instituto Nacional de Estadística (INE) heeft zich bij deze cijfers alleen geconcentreerd op het aantal mensen wat ingeschreven staat bij de gemeenten in Spanje. Het aantal Nederlanders en Belgen in Spanje is de afgelopen 20 jaar ook flink gestegen.

Spanje

In de onderstaande tabel is het aantal inwoners te zien in 1998 en 20 jaar later begin 2018. Wat opvalt is dat er weliswaar in totaal 6.719.481 inwoners zijn bijgekomen maar dat het aantal buitenlanders explosief gegroeid is met 3.935.240 personen terwijl het aantal Spanjaarden steeg met 2.783.759 inwoners.

Nederlanders en Belgen

Terwijl het aantal buitenlanders enorm steeg de afgelopen 20 jaar zijn er ook veel meer Nederlanders en Belgen bijgekomen die besloten hebben om te gaan wonen in Spanje. In het onderstaande schema staan de aantallen inwoners in 1998 en 2018 waarbij opvalt dat het aantal Nederlanders de afgelopen 20 jaar met 27.091 personen is toegenomen en het aantal Belgische inwoners met 16.407 personen.

Autonome deelstaten

In de onderstaande tabel hebben we de aantallen Nederlanders en Belgen die woonachtig zijn in de populairste autonome deelstaten vermeld. Het is onderverdeeld in Nederlanders en Belgen zowel in 1998 als in 2018.Per autonome deelstaat

In de tabellen hieronder staan de populaire autonome deelstaten waar de meeste Nederlanders en Belgen wonen onderverdeeld per provincies. Ook hier is het weer onderverdeeld in Nederlanders en Belgen zowel in 1998 als in 2018.

 

Andere autonome deelstaten

In de tabellen hierboven staan de populairste autonome deelstaten waar de meeste Nederlanders en Belgen zijn gaan wonen maar uiteraard zijn overal in Spanje Nederlanders en Belgen te vinden.

Per jaar bekeken

In de tabel hieronder staan alle Nederlanders en Belgen die in het Spaanse bevolkingsregister stonden en staan ingeschreven tussen 1998 en 2018, per jaar omschreven. Hierbij valt op dat bij de Nederlanders tot en met 2012 er een stijgende lijn in het aantal inwoners zat waarna dit daalde. In 2012 werd het maximum gehaald van 55.445 ingeschreven Nederlanders. Dat geldt ook voor de Belgen waarbij tot en met het jaar 2012 er steeds meer Belgen bijkwamen in Spanje en daarna daalde. Ook bij de Belgen werd het maximum aan inwoners gehaald in dat jaar, met 36.548 Belgen.

Bron: INE
Samenstelling: Remco Stoffer

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Om de code voor een DiGi-D te ontvangen is de enige mogelijkheid om naar Madrid af te reizen.wanneer je om een verzoek via het internet indiend krijg je een nummer toegezonden en die is maar kort geldig.
    Wanneer je niet in die periode naar de ambassade gaat moet je alles weer opnieuw indienen.Het is niet mogelijk om het via de bus te regelen.
    Ik weet dat je in Nederland in sommige plaatsen ook mogelijk is maar ik ga niet zoveel naar Nederland dan maar geen DiGi-D.wanneer ik mijn AOW aanvraag doet de SVB het voor je.
    Sorry dat ik off-topic deze reactie geplaast heb.

  2. Als ik zie waar de meeste Nederlander en Belgen wonen zou het Nederlandse Consulaten inderdaad beter in Alicante, Valencia of Málaga gevestigd kunnen zijn i.p.v Madrid

  3. Eens was er een ambassade in Altea Costa Blanca. De regeling voor ouderen en hulpbehoevenden werd in het leven geroepen d.m.v. een verwijsbrief die ondertekend moet zijn door de plaatselijke huisarts. Gelegitimeerd met bewijsstukken erbij geleverd. Zodat de bus in kwestie op een afgesproken locatie / datum beschikbaar gesteld wordt . Voor allerlei zaken omtrent het verlengen van documenten , paspoorten etc. Dat werkt niet voor iedereen. Als je alleenstaande bent of wordt. En geen familieleden / vrienden in de buurt . Slecht ter been zijn. Een bereikbare ambassade is wel aan te bevelen. Soms heb ik het gevoel dat bij al deze veranderingen de bedoelling is het emigreren onaantrekkelijker te maken voor die willen gaan emigreren. De residenten fuik sluit langzaam tot aan een hele kleine opening. Alleen de rijken en meerbedeelden kunnen nog die keuze maken. met een aow / pensioen of uitkering niet of nauwelijks nog te behappen. Dat heet gelijk trekken of zelf korten door het bekende landbeginsel binnen en buiten de EU. Een belangrijk punt het hoofd er goed bij houden voor dat men de emigratie stap neemt . Ik vindt de EU niet echt stabiel en zeker niet duidelijk hoe die verdragen voor residenten gewaarborgd zijn. Het inkomen is in Nederland veel te veel overgeleverd aan onverwachte aanpassingen ten nadele van de resident in Spanje. Ik zie dat als geraffineerd stelen. En wat doet zo,n aanpassing met je prive-leven in Spanje als je alleen een aow / pensioen te besteden hebt. Daar zit je niet op te wachten op oudere leeftijd.

  4. Met het groeiende aantal Nederlanders in Spanje is het nogmaals schandalig dat er slechts in Madrid ondersteuning is in de vorm van de Nederlandse Ambassade. Alle Nederlandse consulaten zijn gesloten en dat terwijl er….. in België maar liefst 4 Nederlandse Consulaten zijn……HET SLAAT NERGENS OP!!!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by