Het boegbeeld van de strijd tegen het uitsterven van de bruine beer Tola overleden

Oeps ... foto ontbreekt!

Het boegbeeld van de strijd tegen het uitsterven van de bruine beer Tola overleden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – Het boegbeeld van de strijd tegen het uitsterven van de bruine beer in Spanje is op 28-jarige leeftijd overleden. We hebben het hier over de oso pardo Tola die de laatste jaren van haar leven woonde in de Valles de Trubia maar al enkele jaren leed aan een neurologische ziekte die de mobiliteit van de beer ernstig belemmerde.

Beer Tola werd nadat zij samen met haar twee zussen in 1989 door de Guardia Civil gered werd nadat een stroper hun moeder had vermoord, het boegbeeld van de strijd tegen het uitsterven van de bruine beer in Spanje. Tola en haar zussen waren op het moment van de redding nog geen vijf maanden oud en werden opgevangen door het Asturische Fonds voor de bescherming van wilde dieren.

Na haar opvang reisde Tola met haar twee zussen door heel Spanje om uiteindelijk te gaan leven in de Valles del Trubia in Asturië. Samen met zus Paca woonde zij in de Santo Adriano welke beheerd wordt door de Fundación Oso Asturias. In 2012 raakte Tola zwanger maar overleed de baby beer Frac nadat deze plat werd gedrukt. Daarna ging de gezondheid van de bruine beer achteruit.

Uiteindelijk is Tola 28 jaar oud geworden wat in mensenjaren gelijk is aan ongeveer 80 jaar.

Ga naar de inhoud