skip to Main Content
Laatste nieuws rondom reddingspoging Julen in Málaga (zondag)
Regenboog van hoop / El Confidencial

Laatste nieuws rondom reddingspoging Julen in Málaga (zondag)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Deze zondag is het zeven dagen geleden dat de tweejarige Julen in de gemeente Totalán (Málaga) in een 110 meter diepe en slechts 25 centimeter brede waterput is gevallen. Zeven dagen van wanhoop bij de ouders en inwoners van het 700 inwoners tellende dorp in het binnenland van de Costa del Sol. Maar ook zeven dagen van hoop, solidariteit en een onafgebroken strijd van de meer dan 300 reddingswerkers om op een veilige manier bij Julen te komen.

Op dit moment (zondag 20 januari 14 uur) is de boormachine die een tunnel van 1.20 meter breed aan het boren is tot op een diepte van 40 meter gekomen terwijl dat door moet gaan tot 60 meter diepte. Graafmachines en bulldozers hebben gedurende dagen de berg afgegraven om op een diepte te komen (25-30 meter) waarna de speciale boormachine, die uit Madrid is gekomen, verder kon gaan met het werk.

Naast dat het is gaan regen, wat het reddingswerk niet makkelijker maakt, is de boormachine op 40 meter diepte op een 20 meter brede steen terecht gekomen waardoor de boor vervangen moest worden. Verwacht wordt dat men deze avond of morgenochtend op 60 meter diep zal aankomen. UPDATE: Er waren weer problemen waardoor de tijdslimiet weer is aangepast.

Mijnwerkers

Vanaf 60 meter diepte gaan mijnwerkers die uit Asturië zijn gekomen horizontaal handmatig verder graven om bij de waterput te kunnen komen om Julen te bevrijden. Als die laatste 4 meter horizontaal met machines gegraven zouden worden dan is de kans groot dat de waterput waarin Julen zich in bevindt in elkaar zakt of er veel puin in zal vallen.

Onzeker

Op dit moment weet men niet of Julen in de diepe put zit en of hij nog leeft of niet. Met een georadar heeft men kunnen zien dat er onder de hoop stenen en aarde die zich op 71 meter diepte bevindt (en als een stop werkt) zo’n 15 meter open ruimte is waar Julen zich in zal bevinden.

De camera die men in eerste instantie in de waterput heeft laten zakken kon dus zeven dagen geleden niet verder komen dan de plaats waar zich de opgehoopte aarde/grond bevindt, materiaal waarvan de specialisten niet weten waar dat vandaan komt.

Met een speciale zuigmachine heeft men later iets van aarde weg kunnen halen waarbij ook een haar van Julen werd gevonden. Daarnaast kon men met de camera een zakje met snoepjes en een beker wat Julen bij zich had op het moment van de verdwijning vinden.

Tunnels

Aangezien men niet meer aarde en puin dat zich in de waterput bevindt kon weghalen werd besloten om via nieuwe tunnels bij Julen te proberen te komen. Daarvoor werd een deel van de berg afgegraven waarna men begon met de aanleg van een horizontale tunnel. Dat plan mislukte vanwege de instabiliteit van de grond waarop werd besloten een verticale tunnel aan te leggen.

Zoals op de grafiek te zien is, is men met een verticale tunnel begonnen die 1.20 meter breed is en waarin later een speciale capsule van 1.10 meter breed als lift gebruikt zal worden om de mijnwerkers tot 60 meter diepte te brengen. Verwacht wordt dat de mijnwerkers maandagmorgen zullen beginnen met het graven van de horizontale tunnel.

Diario Sur / Vertaald door redactie

Onderzoek

De Guardia Civil is parallel aan de reddingspoging ook bezig met een onderzoek naar wat er gebeurd is. Zo heeft men gesproken met de eigenaar van het bedrijf dat de waterput heeft geboord (zonder toestemming overigens) en met de eigenaar van het terrein waar de waterput zich bevindt. Men heeft ook gesproken met de ouders van Julen en andere familieleden om een beeld te kunnen vormen wat er precies gebeurde zeven dagen geleden.

Staat van Julen

Experts zeggen dat Julen in de 110 meter diepe waterput is gevallen, een hoogte die te vergelijken is met een flatgebouw van 50 verdiepingen. Uiteraard weet men niet in welke staat Julen zich bevindt. Men meent dat Julen klem is komen te zitten aangezien het om een waterput gaat van slechts 25 centimeter diep. De kans is ook aanwezig (en groot) dat Julen bewusteloos is en waarschijnlijk gewond.

Alle reddingswerkers zijn ervan overtuigd dat Julen zich in de tunnel bevindt en nog leeft. Aan een ander scenario willen zij voorlopig niet denken.

Julen / El Mundo

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 36 reacties
 1. Iedereen roept maar hij leeft niet meer…zolang ik niet gehoord heb..dat ie niet meer leeft…blijf ik hoop houden…als is de kans nog zo klein…hoop dat je snel gevonden wordt..julen…dit is een nachtmerrie…elk uur volg ik het nieuws…en petje af voor alle mensen die dag en nacht in touw zijn voor hem….

  1. Waar kan je best de laatste stand van zaken volgen ? zijn ze nu al begonnen met het handmatig beitelen van de laatste meters en hoe ver zouden ze al zitten ? ik vind hierover niet echt relevante informatie over terug

 2. Ik denk denk heel de dag aan jou, Jullen. Ik kan weinig doen maar ik probeer al mijn positieve gedachten naar jou te sturen. Als je maar geen pijn hebt of angst heb. Hopelijk slaap je. Het enige wat ik voor je kan doen is bidden. Ow lieve Jullen ze doen hun uiterste best. Ze gaan je vinden. Hopelijk zijn er engelen bij jou om je te beschermen. Ik blijf aan je denken ik blijf voor je bidden. Dat is het enige wat ik voor je kan doen. Als je maar geen angst en geen pijn hebt lieve jullen❤️?

  1. Lief gezegd..felicitas….krijg er tranen van in me ogen…vind het zooooo erg…dit gun je je ergste vijand niet…

 3. Ik hoop uit de grond van m’n hart dat Julen gered wordt, want zelf heb’k ‘n kleinzoon van inmiddels 2 jaar, Diego genoemd.

 4. lieve lieve Julen,
  Als je er niet meer bent dan hoop ik dat je niet veel pijn hebt gehad. Je broer is nu met jou je zal echt nooit vergeten worden. Rust zacht kleine jongen

 5. Laten we inderdaad hoop houden, als je al deze mensen zo druk ziet zijn en dan nog die foto met die regenboog er over,
  God is hierbij ook aanwezig en geeft iedereen de kracht om door te gaan. Dit is tevens ook mijn enige vertrouwen, dat God beslist hoe het moet aflopen en niet onze eigen speculaties. Ik betrap mij zelf er ook vaak op om weer negatief te gaan denken, zo makkelijk dwalen wij af..
  Solidariteit, alle betrokkenden zijn wat er ook gebeurd stuk voor stuk nu al helden.

  Bid voor hun allen.
  Hou vol lieve Julen! Hou vol..

  1. Mijn gedachten zijn bij Julen.En zijn ouders. Ik bid ook of je vandaag gevonden mag worden.God is bij jou Julen. En ik blijf bidden. Houdt vol!

 6. Ik hou de Spaanse site in de gaten trouwens en dit hebben ze als laatste gezegd en dat was om 21:00:

  21:00 De professionals van de Hunosa Rescue Brigade gaan naar beneden in een kooi die is ontworpen voor de gelegenheid en die als een lift zal functioneren. Afhankelijk van de hardheid van de materialen kan het tot 24 uur duren om Julen te bereiken.

  ?????? Nog eventjes

 7. Voor ieder die hem lief heeft een dramatische gebeurtenis. Een nachtmerrie voor de ouders. Arm kind… Ik hoop zo dat je een engel op je schoudertje hebt lieve Julen. Iedere dag check ik meermalen de nieuws berichten in de hoop dat ze je eindelijk hebben bereikt. Hoop doet leven ♡

 8. hoe kunnen de ouders zo’, klein mannetje alleen laten en geen zicht op hem heeft. Wat is de oorzaak dat het kind alleen is bij zo’n put???? Zijn de ouders niet ondervraagd?

  1. Lees toch eerst eens het hele verhaal…alvorens vanalles te roepen.
   Als Julen nog leeft is dat met recht een wonder. Als hij overleden is is, dan is het dubbel drama voor de ouders die dan in 1 jaar tijd twee kindjes verliezen….verschrikkelijk hoe hard sommige mensen getroffen worden.

  2. Hoe kan je dat nou zeggen? Ze lopen daar op terrein van familie dus dat is een soort van bekend. Ik heb zelf een zoontje en jongens zijn nu eenmaal aan t rennen en springen enz. Heel rot dat je zo’n opmerking maakt.

   1. En daarom Juul heeft deze anoniem wel een punt: “bekend” terrein! je laat je kind niet spelen op een terrein waarvan je wéét dat er een put van 100m diep is, zélfs als deze is afgedekt want kinderen zijn zeer inventief. Je laat kinderen toch ook niet op bvb een bevroren vijver spelen, wetende dat er zwakke plaatsen in het ijs zijn! Ik zou het niet laten gebeuren. En natuurlijk kan er met the kids vanalles méér gebeuren op onbekend terrein dus daar moet men nóg extra meer aandacht aan je kinderen besteden.
    Tja, het is nu eenmaal gebeurd en laten we hopen dat ze hem nog levend vinden maar ik vrees ervoor, zelfs volwassenen zouden het geen 7 dagen volhouden: gewond zonder eten of drinken…pff erg

   1. Ja, als je over het strand wandelt en je valt zomaar om ben je ook dood, net zoals het broertje van Julen vorig jaar, het kindje was 3. Dus ja, zo kun je wel achter alles gevaar zoeken…chips gevaarlijk, drinken uit glas gevaarlijk..daar gaat het nu allemaal niet om…

  3. wie laat nou zulke jonge peuters zoals Julen van twee jaar en er was nog een ukkepuk van anderhalf jaar , samen liepen ze daar op een hoge scheve rotsige rotsweg, zonder toezicht op zo’n gevaarlijke omgeving laat je toch je peuter niet alleen? ze gingen op bezoek bij kennissen dus die put daar bestaat al lang

 9. Dus het was geen beker maar dus een glas??
  Wie geeft een kind van 2 jaar nou een glas in handen op een scheef hellend weg vol met rotsige stenen??

  1. Ongelooflijk dat zo’n vraag in je opkomt in deze situatie… Kind is in levensgevaar, ouders radeloos en jij maakt je druk over een glas?

 10. Ik las ergens dat bovenstaande foto gemaakt is net voor dat Julen in de put viel , wat nog eigenlijk niet eens zeker is.
  Als je goed naar die foto kijkt, dan lijkt het wel of Julen al op de deksel van de put zit , aan de rechterkant is een ronde groef!

  1. De grond in Malaga zieter eigenlijk overal zo uit….niks geen strakke grasvelden, perkjes of wegen. Het is er voornamelijk ruig en rotsachtig.

  2. Dat lijkt idd. wel naar de rand van de put. Als echt echt zo is, zou ik dit zaak eerder eer moord noemen, dan een ongeluk. Er zijn andere fotos van de put?!?!

 11. Ik bid elke dag voor kleine Julen. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Natuurlijk overlijden elke dag baby’s, kinderen, volwassenen. Maar dit raakt mij omdat het nu 7 dagen is dat niemand Weet of hij nog leeft. EN dat maakt het toch wat anders. Ik heb zelf een zoontje van 2 jaar en elke keer als ik naar hem kijk dan denk ik aan Julen, heeft Julen pijn , leeft hij nog? Zulke gedachten gaan door mijn hoofd. Ik bid ook voor zijn ouders. Als ik al verdriet heb laat staan zijn ouders nu.

 12. Lieve julen
  Al 7 dagen lang kijk ik ongeveer elk uur of ze al bij je zijn als ik snachts wakker schiet kijk ik of ze je gevonden hebben. wat duurt deze onzekerheid lang wij blijven hoop hebben dat jij dit overleeft mannetje …

 13. Altijd hoop houden. Wonderen gebeuren . Als de reddingswerkers geen hoop meer hadden zouden ze stoppen. Sommige dingen in het leven zijn niet te verklaren, dat zijn wonderen. Ik hoop van harte dat Julen levend bij zijn ouders terug mag komen.

 14. God is groot. Aub julen kom
  Levend eruit.
  Mensheid kan ergens op een meteoor boren die bijna miljoen km ver is maar een kind eruit halen duurt 8 dagen.

  1. Boren op een meteoor heeft anders iets langere voorbereiding (jaren) dan de reddingswerkers hier hebben.
   Er is geen tijd om onderzoek te verrichten vandaar dat ze continu tegenslagen hebben.
   Ik neem mijn petje af voor de reddingswerkers die hier hun volle inzet geven.
   Uiteraard bijven we hopen dat ze Julen levend eruit kunnen halen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by