Search
menu
Search

In Spanje woonachtige buitenlanders tevreden over het land

In Spanje woonachtige buitenlanders tevreden over het land
Beeld: 123rf

In Spanje woonachtige buitenlanders tevreden over het land

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van Internations en het Expat Insider 2019 rapport, blijkt dat 91% van alle ondervraagde ‘expats’ tevreden is met het leven in Spanje. Weliswaar zijn er af en toe zaken die niet zo goed zijn maar bijna iedereen is het erover eens dat wonen in Spanje naar alle tevredenheid verloopt. Spanje staat als land daarmee op de 5e plaats van alle 64 landen die onderzocht zijn, drie plaatsen hoger dan de 8e plaats in 2018.

Spanje staat in de top 10 van de Top Expat Destinations 2019 op een vijfde plaats achter Mexico (4), Portugal (3), Vietnam (2) en Taiwan (1). Spanje echter voor Singapore (6), Bahrain (7), Ecuador (8), Maleisië (9) en Tsjechië (10). Nederland staat op de 2019 lijst op plaats 24 en België op plaats 28.

86e81e062feede2aa34c65287b4183c4

Spanje 

Volgens het onderzoeksrapport speelt de zon en het lekkere weer een belangrijke rol waarbij 97% van de ondervraagden dit als reden opgeeft als iets dat zeer belangrijk is voor de keuze van Spanje. Ook de wijze waarop Spanjaarden met de buitenlanders omgaan en de manier van leven wordt door minstens 70% zeer gewaardeerd. 

Veel buitenlanders die naar Spanje zijn verhuisd menen dan ook dat geld niet het belangrijkste is in het leven van de gemiddelde Spanjaard maar meer het welzijn, vrienden, het sociale en familieleven. Ook lijkt er meer aandacht te liggen op de gezondheid en plezier in het leven.

Amigos

Bijna 70% van de ondervraagde expats geeft aan dat het makkelijk is om Spaanse vrienden te maken omdat men zo open is. Maar Spanje is wat dit betreft wel gezakt naar een 19e plaats (van de 64) omdat expats aangeven dat het moeilijk is om te integreren met de lokale bevolking, zelfs wanneer men de taal beheerst.

Spanje staat daarnaast op de 12e plaats wat betreft vriendelijkheid waarbij 86% van de expats aangeeft dat men over het algemeen zeer vriendelijk is in Spanje waarbij 42% zelfs aangeeft dat men extreem vriendelijk is in het zuid Europese land.

Gezondheidszorg

Als men kijkt naar de gezondheid en gezondheidszorg in Spanje kan geconcludeerd worden dat de expats voor 82% tevreden zijn en 52% aangeeft dat de gezondheidszorg uitstekend en betaalbaar is. Expat ouders met kinderen zeggen tevens dat de gezondheidszorg uitstekend is en slechts 3% geeft aan dat dit tegenvalt.

42e423399bb8eceadd72e80953f0598d

Familie 

Over het algemeen geeft men aan dat Spanje een goed land is voor hele expat families waarbij Spanje is geëindigd op de 5e plaats van 36 onderzochte landen. Meer dan de helft van de expat families geeft aan dat Spanjaarden aardig zijn tegen alle leden van een expat familie. Het enige minpunt bij buitenlandse families die naar Spanje zijn gekomen is het onderwijs wat volgens velen niet het beste is en 11% is ontevreden hierover vergeleken met het wereldwijde gemiddelde van 21%. 

Plus-en minpunten

Over het algemeen zijn de expats dus tevreden met het leven in Spanje waarbij de hoofdreden die men aangeeft om naar Spanje te verhuizen was om een “betere levenskwaliteit” te hebben gevolgd door “verhuizen voor de liefde” en gewoon omdat men “in Spanje wilde wonen”. 

Potentiële voordelen van het wonen in Spanje zijn het klimaat en het warme weer, de algemene levenskwaliteit en de kosten van het levensonderhoud. Potentiële negatieve effecten zijn onder andere de economie en arbeidsmarkt, belastingen en politieke instabiliteit.

91% zegt tevreden te zijn met het leven in Spanje terwijl 92% aangeeft tevreden te zijn met het aanbod van activiteiten in de vrije tijd. Maar daar tegenover staat dat slechts 29% tevreden is met de mogelijkheden wat betreft werk en een carrière.

MENING

Wat is jouw mening hierover? Woon je in Spanje en ben jij tevreden? Wat is volgens jouw het grootste pluspunt en het grootste minpunt van wonen in Spanje? Geef jouw mening door een reactie te plaatsen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?