Laatste nieuws over het noodweer in Spanje (UPDATES)

Laatste nieuws over het noodweer in Spanje
Beeld: Twitter

Laatste nieuws over het noodweer in Spanje (UPDATES)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Storm Gloria met regen, sneeuw, wind en een zeer wilde zee met hoge golven zorgt voor aardig wat problemen in Spanje. Helaas is er een tweede persoon overleden als gevolg van het noodweer, zijn er snelwegen en tientallen wegen afgesloten vanwege de sneeuwval, gaan duizenden kinderen niet naar school omdat deze gesloten zijn en zijn eilanden over zee niet bereikbaar.

LET OP: Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt met het actuele nieuws over de gevolgen van storm Gloria en de sneeuw, regen en wind.

In de regio’s en provincies Murcia, Alicante, Valencia ene Castellón zijn tientallen scholen gesloten en gaan duizenden leerlingen op maandag niet naar hun klassen vanwege het noodweer dat storm Gloria met zich meebrengt.

Diezelfde storm heeft ervoor gezorgd dat zo’n 20.000 inwoners van de provincie Alicante zonder stroom zitten.

Op zaterdag overleed in León een man die sneeuwkettingen plaatste en door een bestelbus werd overreden. Helaas is er een tweede dodelijke slachtoffer te betreuren, dit keer in Gandia (Valencia) waar een dakloze 54-jarige vrouw overleed toen zij in een park sliep en een boom op haar terecht kwam.

Het vliegveld van Alicante-Elche is nog gesloten tot maandagmiddag 13 uur. Op maandag zullen daarom nog 76 vluchten omgeleid worden naar de vliegvelden van Murcia en Valencia.

UPDATE: Het vliegveld Alicante-Elche zal nog de hele maandag gesloten zijn.

In het achterland van de provincie Alicante heeft de sneeuw ervoor gezorgd dat de snelwegen A-31 (Alicante-Albacete) ter hoogte van Villena en A-33 (Autovía del Altiplano) voor het verkeer zijn gesloten. Ook de A-7 bij Ibi is gesloten vanwege de hevige sneeuwval.

Er zijn in de Valencia regio ook veel problemen met de regen waardoor straten blank staan zoals in Xábia, Finestrat, Calpe en de stranden op veel plaatsen langs de kust verwoest zijn door de enorm wilde zee.

Foto’s gevonden op Twitter wat betreft de sneeuw in het binnenland van de provincie Alicante:


Op de Balearen eilanden heeft men ook te maken met de gevolgen van storm Gloria. Er staan veel straten blank, rivieren zijn buiten hun oevers getreden en de wilde zee met hoge golven zorgt ervoor dat veel stranden beschadigd zijn. Ook zijn er havens gesloten en is er geen bootverkeer waardoor eilanden als Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera over water niet te bereiken zijn.


Er is een derde persoon om het leven gekomen nadat een dakpan op het hoofd van de 63-jarige man terecht was gekomen vanwege de hevige wind in Ávila (Castilië en León). Eerder overleden er al een man in León (Castilië en León) die bezig was met sneeuwkettingen en overreden werd en een dakloze vrouw in Gandia (Valencia) die in een stadspark sliep en onder een omgewaaide boom terecht kwam.


De stadsparken in Madrid (o.a. het Retiro park) en in Barcelona (o.a. Ciutadella park) zijn vanwege de harde wind gesloten. Dit gebeurt wel vaker wanneer er extreme weersomstandigheden zijn om te voorkomen dat er problemen kunnen ontstaan door vallende takken en/of bomen. Ook in andere steden in Spanje heeft men uit voorzorg stadsparken gesloten.

De rivier Gorgos is in Javea buiten haar oevers getreden waardoor er tientallen inwoners geëvacueerd moesten worden. Aan de kust van dezelfde badplaats was er ook veel schade door de hoge golven en wilde zee die de boulevard bij de Playa del Arenal compleet blank zette. De gemeente moest de boulevard afsluiten voor personen en verkeer.

In Xaló is de gelijknamige rivier ook buiten haar oevers getreden vanwege de enorme regenval.

In Denía moesten de inwoners van diverse woningen geëvacueerd worden en stonden veel straten blank door het zeewater dat door de wilde zee en hoge golven landinwaarts kwam.

De brandweer heeft na uren van bluswerk de brand op de camping Les Palmeretes in Sueca (Valencia) onder controle weten te krijgen. De brand brak maandagmorgen rond 7.30 uur uit door nu nog onbekende oorzaak.

Ga naar de inhoud