Piloot sportvliegtuig maakt noodlanding in zee bij Gran Canaria

Piloot sportvliegtuig maakt noodlanding in zee bij Gran Canaria
Beeld: Canarias Ahora / Twitter

Piloot sportvliegtuig maakt noodlanding in zee bij Gran Canaria

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – De piloot van een sportvliegtuig heeft een moeilijke manoeuvre moeten uitvoeren om een gecontroleerde (nood)landing te kunnen maken op het water voor de kust van Moya op het eiland Gran Canaria. Door snel te handelen en gebruik te maken van de ervaring als vlieginstructeur wist de piloot niet alleen te voorkomen neer te storten maar konden de inzittenden ook ongedeerd uit het toestel stappen.

Het ongeval deed zich zondagmorgen voor bij het strand van El Atillo van de gemeente Moya. Vanwege een technische storing moesten de piloten, een instructeur en een leerling, een gecontroleerde (nood)landing maken en dat deden ze in het natuurlijke zwembad in zee bij het bekende strand.

Getuigen zeggen dat het vliegtuig tenminste drie minuten zonder motor vloog en dat er rook uit de motor kwam voordat het vliegtuig op het water wist te landen. De piloot van het vliegtuig had al in de gaten dat er iets fout was toen er rook in de cockpit kwam waarna hij meteen contact op nam met de controletoren bij het vliegveld van Gran Canaria.

Daardoor kon de politie snel actie ondernemen, straten afsluiten en alle aanwezige personen evacueren waarna er werd afgesproken dat de piloten een noodlanding zouden proberen te maken op een weg. Helaas had de politie niet genoeg tijd om de weg af te sluiten waarna de piloten besloten in zee te landen, om precies te zijn in het natuurlijke zwembad van Moya.

Nadat het vliegtuig in zee terecht was gekomen wisten de ongedeerde inzittenden zelfs het vliegtuig richting land te duwen om te voorkomen dat het kostbare vliegtuig zee inwaarts zou drijven. 

Uit voorzorg werden de piloten na afloop naar een ziekenhuis gebracht terwijl men met een hijskraan het vliegtuig uit het water haalde.

Ga naar de inhoud