2021 was wat betreft het weer erg warm en droog in Spanje

2021 was wat betreft het weer erg warm en droog in Spanje
Beeld: 123rf

2021 was wat betreft het weer erg warm en droog in Spanje

MADRID – Nu het jaar 2021 voorbij is, wordt het tijd om te kijken hoe afgelopen jaar op meteorologisch niveau is geweest. De eerste resultaten die zijn vrijgegeven door de Spaanse Weerdienst AEMET geven aan dat 2021 een zeer heet en droog jaar was. De anomalieën verschilden, zoals gebruikelijk, per gebied en regio in Spanje, zowel wat betreft temperatuur als de regenval. 2021 was ook het jaar van de ergste sneeuwstorm ooit en de laagste en hoogste temperaturen ooit gemeten in Spanje.

2021 werd gekenmerkt door een zeer warme periode, met een anomalie in temperaturen die op het hele Spaanse schiereiland +0,5 graden bereikten. Bij deze gelegenheid heeft AEMET de periode 1981-2010 als referentieperiode gebruikt om de gemiddelde waarden vast te stellen die in het geval van de temperatuur 14,2 graden zijn voor het vasteland van Spanje. Op de Canarische Eilanden loopt de anomalie op tot +0,3 graden in vergelijking met de gemiddelde waarde van 18,6 graden. Als we het hebben over de Balearen, bereikt de anomalie ook +0,3 graden bij een gemiddelde van 17,3 graden.

Op het Spaanse vaste land was 2021 erg heet of extreem heet in Andalusië en het zuidoosten van het land. Maar het was ook erg warm in grote delen van het westen van Castilla-La Mancha, het westen van Castilië en León en gebieden van Galicië, evenals in bijna het hele Middellandse Zeegebied. In gebieden van Extremadura en de rest van de twee hoogvlaktes (mesetas central & norte) evenals delen van de Ebro-vallei was het warm weer. Ten slotte hadden de maxima een anomalie van +0,4 graden en waren de minima +0,5 graden boven het gemiddelde.

In termen van regenval was 2021 in het hele land droog met een gemiddelde neerslag van 569 mm wat 89% van de normale regenval is. Het is het 14e droogste jaar sinds 1961 en het 8e droogste jaar van de 21e eeuw. Er moet echter worden opgemerkt dat de verschillen tussen de regio’s groot zijn.

Het jaar was tussen vochtig en zeer vochtig in de Golf van Biskaje en het bovenste deel van de Ebro-vallei, het Iberische systeem, alle oostelijke provincies van Castilla-La Mancha, het zuiden van Catalonië en de Balearen. In Galicië, het noorden van Castilië en León en een groot deel van Catalonië was het daarentegen droog of zeer droog.

Gekeken naar de seizoenen waren de lente en de herfst over het algemeen droog, terwijl de zomer nat was. In de winter werden de afwijkingen in neerslag van januari tot en met februari geregistreerd. 2021 was ook het jaar van uitersten, met overstromingen, hittegolven en de ergste sneeuwstorm Filomena sinds vele jaren. 

Begin 2021 werd ook de laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje met -34,1 graden in Baqueira (Lleida). Op 16 augustus werd echter ook een nieuw hitterecord met de hoogst gemeten temperatuur ooit verbroken met +47,4 graden in Córdoba (Andalusië).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.