Een Netflix-achtig ‘Don’t look up’ moment in Andalusië door een meteoor met felle lichtstreep (video)

Een Netflix-achtig ‘Don’t look up’ moment in Andalusië door een meteoor met felle lichtstreep (video)
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Een Netflix-achtig ‘Don’t look up’ moment in Andalusië door een meteoor met felle lichtstreep (video)

SEVILLA – Niet naar boven kijken ofwel ‘Don’t look up’ zou Netflix-acteur Leonardo Dicaprio gezegd hebben als hij de felle lichtstreep van de meteoor boven Andalusië gezien zou hebben. In Spanje wordt dit omschreven als een ‘bola de fuego’ wat in het Nederlands ook wel bolide genoemd kan worden en letterlijk vertaald wordt naar vuurbal. Het is een fenomeen dat wel vaker voorkomt maar dit keer was de meteoor te zien in de kustprovincies zoals Málaga, Granada en Almería. Heb jij dinsdag rond 19.20 uur naar boven gekeken?

Met meer dan 50.000 km/uur heeft de meteoor een felle lichtstreep laten zien over een gebied van 88 km langs de Andalusische kust. Deze ‘bola de fuego’ (letterlijk vuurbal) werd door het SMART-project van het Instituto de Astrofísica de Andalucía geregistreerd. De astronomische observatoria in Huelva, Sevilla, Calar Alto (Almería) en Sierra Nevada en La Sagra (Granada) hebben het fenomeen gedetecteerd en op video opgenomen.

Volgens de analyse van de hoofdonderzoeker van het SMART-project, José María Madiedo, werd de ‘bola de fuego’ geregistreerd en op video opgenomen op dinsdag 18 januari om 19:20 uur. De ‘vuurbal’ ontstond toen een steen van een asteroïde de atmosfeer van de aarde binnendrong met een snelheid van ongeveer 50.000 km/uur en daarna vanaf verschillende punten te zien was, voornamelijk vanuit de provincies Malaga, Granada en Almeria.

De botsing met de atmosfeer met deze hoge snelheid zorgde ervoor dat de rots gloeiend werd, waardoor een vuurbal of felle lichtstreep ontstond die begon op een hoogte van ongeveer 78 kilometer boven de Middellandse Zee, op een punt ongeveer 36 kilometer ten zuiden van Almería. Van daaruit bewoog deze zich in zuidoostelijke richting en stierf uit op een hoogte van ongeveer 29 kilometer boven de zee, op een punt ongeveer 88 kilometer van de kust van Almeria en 83 kilometer ten noorden van de kust van Algerije.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.