Search
menu
Search

Wordt TikTok net zoals in de Europese Unie in Spanje mogelijk ook verboden?

Wordt TikTok net zoals in de Europese Unie in Spanje mogelijk ook verboden?
Beeld: Canva

Wordt TikTok net zoals in de Europese Unie in Spanje mogelijk ook verboden?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter en TikTok zijn de meest gebruikte sociale media netwerken binnen de Europese Unie en wereldwijd. Maar ze hebben allemaal hun problemen gehad met de overheden in landen of met de Europese Commissie waarbij het vaak gaat om privacy redenen, of beter gezegd een gebrek daaraan. Nu wordt er binnen de Europese Unie gesproken over een mogelijk verbod op TikTok als dit Chinese netwerk minderjarige gebruikers niet beter gaat beschermen.

Voor 1 september 2023 moet TikTok de regels aanpassen en minderjarige gebruikers beter beschermen om zo te voldoen aan de Europese Digital Services Act (DSA). Doet TikTok dat niet, dan kan het veelgebruikte social media netwerk binnen de EU verboden worden. Het is EU-commissaris van Interne Markt Thierry Breton die het ‘onaanvaardbaar’ noemt dat vaak minderjarige gebruikers van TikTok schadelijke en soms zelfs levensgevaarlijke video’s te zien krijgen.

Daarmee geeft de EU eigenlijk aan dat het geduld op is en heeft de Commissie het Chinese bedrijf dat achter TikTok zit voor de laatste keer gewaarschuwd. Thierry Breton heeft deze week een overleg met TikTok-ceo Shou Zi Chew gehad en aangegeven dat TikTok in het vizier zit bij de Europese Commissie. Ook vanwege diverse schandalen zoals het bespioneren van journalisten of dat het bedrijf persoonsgegevens doorstuurt naar China.

Vanaf 1 september 2023 moeten grote internetplatforms die meer dan 45 miljoen Europese gebruikers hebben, voldoen aan de Europese Digital Services Act (DSA). Deze wetten bevatten strengere regels. Als de nieuwe regels nu al zouden worden gehandhaafd, zou een verbod op TikTok mogelijk zijn.

Hoeveel gebruikers

TikTok werd in 2016 uitgerold in China. Vanaf 2017 begon TikTok meer en meer succes te behalen wereldwijd. In 2022 wordt de app in meer dan 150 landen gebruikt. TikTok had ik 2022 wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers.

TikTok had in 2022 in Spanje 15,5 miljoen gebruikers, waarvan 41% tussen de 16 en 25 jaar oud. Bij dit aantal zijn de gebruikers jonger dan 18 jaar niet opgetild waardoor het aantal gebruikers makkelijk meer dan 20 miljoen kan zijn in Spanje. Facebook heeft in Spanje 21,7 miljoen gebruikers, Instagram 24 miljoen, LinkedIn 15 miljoen, Pinterest 14 miljoen en Twitter 4,2 miljoen gebruikers.

TikTok had in 2022 in Nederland 3 miljoen gebruikers, waarvan 42% in de leeftijdsgroep 15-19 jaar. Dat is minder dan de 10,3 miljoen Facebook, 9,3 miljoen YouTube, 6,6 miljoen Instagram, 5 miljoen LinkedIn, 4,2 miljoen Pinterest en 3,5 miljoen Twitter gebruikers.

TikTok had in 2022 in België 2 miljoen gebruikers, waarvan ook een hoog percentage in de leeftijdsgroep 15-19 jaar. Dat is minder dan de 6,4 miljoen Facebook, 9,5 miljoen YouTube, 5,1 miljoen Instagram, 4,3 miljoen LinkedIn, 2,7 miljoen Pinterest en 1,6 miljoen Twitter gebruikers.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?