Search
menu
Search

Nederlandse Nationale Tulpendag kan ook gevierd worden in Catalonië

Nederlandse Nationale Tulpendag kan ook gevierd worden in Catalonië
Beeld: Tulipmania Bcn / facebook

Nederlandse Nationale Tulpendag kan ook gevierd worden in Catalonië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In de provincie Barcelona, op meer dan 1200 meter hoogte, is het vanaf deze lente weer mogelijk om in het kleine gehucht Saldes (voorheen Coforb) de Nederlands-Catalaanse tulpen te bewonderen en plukken. Helaas kan de Nederlandse Nationale Tulpendag, die op zaterdag 21 januari gevierd wordt, niet in Catalonië gehouden worden, maar als je even geduld hebt, kun je in april 2023 genieten van de tulpen, volgens Spaanse begrippen niet ver van Barcelona (138 km) en de Costa Brava (162 km).

Op zaterdag 21 januari (de derde zaterdag in januari) wordt op het Museumplein in Amsterdam om 13 uur het tulpenseizoen geopend met de Nationale Tulpendag. In een speciaal aangelegde pluktuin op het Museumplein kan iedereen gratis tulpen plukken terwijl Olympisch kampioene Irene Schouten de nieuwe tulp ‘Dutch Pearl’ doopt. Met deze feestelijke actie onder het mom van ‘Typical Dutch’ van de Nederlandse tulpenkwekers barst het tulpenseizoen 2023 los.

Weliswaar zijn de tulpen het typerende Nederlandse symbool wat overal terugkomt, tulpen vind je natuurlijk ook buiten Nederland. In Catalonië is sinds 2019 de Tulipmania BCN te vinden. Tot voor kort in het gehucht Coforb, maar sinds dit jaar in het dorp Saldes in de provincie Barcelona. Daar is het in april mogelijk om op 1210 meter hoogte tienduizenden gekleurde tulpen met de bergen op de achtergrond te zien, iets wat men in Nederland natuurlijk niet heeft.

Op een terrein van bijna twee hectaren staan elk jaar meer dan 25 soorten tulpen geplant wat een feestelijk gekleurd schouwspel oplevert waar duizenden bloemen liefhebbers op af komen. Omdat het over tulpen gaat kan het ook niet anders dat de initiatiefnemers Nederlanders zijn, zoals HIER te lezen is.

Het tulpenpark zelf is onderverdeeld in twee delen: de ‘show garden’ en de ‘pick-up garden’ waar het in een deel mogelijk is om de tulpen te bewonderen en in het andere deel zelf de tulpen te plukken zoals in een pluktuin waar een vast bedrag voor betaald wordt.

Het hele project werd in 2019 opgezet en was het eerste jaar al succesvol. Helaas zorgde de pandemie ervoor dat het tweede jaar niets georganiseerd kon worden, maar in 2021 en 2022 waren er weer tulpenfeesten. In 2023 is Tulipmania verhuist naar het dorp Saldes, ook in de provincie Barcelona. Bezoek de website voor meer informatie of volg Tulipmania BCN op Facebook.

Ga naar de inhoud