Politieke rel om abortus binnen en buiten de autonome regio Castilië en León

Politieke rel om abortus binnen en buiten de autonome regio Castilië en León
Beeld: Canva

Politieke rel om abortus binnen en buiten de autonome regio Castilië en León

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Extreemrechts VOX heeft voor een politieke rel gezorgd met hun aankondiging over de anti-abortusplannen in de autonome regio Castilië en León. Deze regio is de eerste in Spanje waar de conservatief/rechtse partij Partido Popular (PP) een coalitieregering heeft gevormd met extreem rechts VOX, en dat gaat sinds het begin niet zonder slag of stoot. In dit geval is het abortus wat de rel, niet alleen binnen de regio, maar ook daarbuiten met de Spaanse regering heeft ontketend.

Terwijl VOX blijft volhouden dat de regels rondom abortus in Castilië en León zijn aangepast, zegt coalitiepartner PP dat dit niet het geval is. De Spaanse regering gaat ervan uit dat de PP en VOX wél afspraken hebben gemaakt in de Castilië en León regio, maar dit om de een of andere reden niet openbaar willen maken. Feit blijft dat de hele kwestie voor een politieke rel heeft gezorgd, binnen en buiten de regio Castilië en León. Eens te meer omdat in 2023 er ook verkiezingen plaatsvinden in Spanje. 

De vicepremier Espinosa de los Monteros (VOX) in Castilië en León zegt dat er een overeenkomst is met de PP en dat artsen in de regio verplicht een foetale hartslag moeten aanbieden of 4D-echo’s moeten uitvoeren vanaf de zesde week van zwangerschap. Op deze manier moeten vrouwen die abortus willen plegen ontmoedigd worden via een regionaal anti-abortusplan. De regionale premier Alfonso Fernández Mañueco (PP) zegt echter dat er helemaal niets is aangepast en veranderd en ontkracht daarmee de woorden van VOX waarmee hij ook laat merken niet tevreden te zijn over de houding van zijn vice-premier.

De woorden en stelling van VOX in Castilië en León hebben echter ook gezorgd voor een politieke rel met de Spaanse regering die zegt dat de Spaanse wet niet zomaar aangepast kan worden op regionaal niveau. Om dat te bekrachtigen werd een brief gestuurd naar de regionale premier in Castilië en Leòn om aan te geven dat er acties volgens als de anti-abortusplannen doorgaan in Castilië en León.

Ondertussen wordt in de pers al gespeculeerd over vervroegde regionale verkiezingen terwijl de PP dat zelf niet bevestigd. Wel wordt aangegeven dat de vice-premier van VOX zijn houding moet aanpassen of er worden maatregelen genomen.

Ga naar de inhoud