Search
menu
Search

Steeds meer cursussen creatief schrijven in Spanje, vooral dankzij private initiatieven

Steeds meer cursussen creatief schrijven in Spanje, vooral dankzij private initiatieven
Beeld: via canva.com

Steeds meer cursussen creatief schrijven in Spanje, vooral dankzij private initiatieven

Ze zijn in de mode, de cursussen in ‘creatief schrijven’, waar je de pen scherpt en de kneepjes van het literaire vak leert. Naast cursussen door gevestigde schrijvers zijn er steeds meer scholen en handboeken. Wie goed Spaans kan en van schrijven houdt, kan misschien hier eens een cursus kiezen. 

De workshop van Clara Obligada, Fuentetaja, de Escuela de Escritores (schrijversschool), de Club Renacimiento in Murcia, de Escuela de Escritura Creativa (Alicante) of de Portal del Escritor in Sevilla. Het zijn slechts enkele van de vele die in levende lijve of online degelijke cursussen creatief schrijven aanbieden. 

Lange tijd heerste in Spanje de overtuiging dat je scholen als schrijver nergens voor nodig was. En misschien is echt schrijver worden iets wat je niet kan leren. Maar wat wel te leren valt, is lezen en vooral je eigen werk te lezen. Op zoek gaan naar je sterke punten en naar oplossingen voor de meest gebruikelijke fouten. Zo beweert althans Clara Obligado, schrijfster van zowel romans, essays als korte verhalen. Ze zag in totaal al meer dan 5.000 leerlingen langskomen in haar lessen. Veel grote schrijvers vormden zich samen met andere schrijvers, door te debatteren over elkaars werk. 

“In Spanje geloofde men erg in de romantische visie van de door de goden gezegende schrijver, die niets te leren had en alles aan zijn talent moest danken”, vertelt Javier Sagarna, directeur van de Escuela de Escritores, die in 2003 in Madrid werd opgericht. 

Verschillende instituties in het hele land bieden cursussen in Creatief Schrijven, romanschrijven, poëzie of narratieve technieken aan. In Latijns-Amerika of de Verenigde Staten zijn dergelijke cursussen al langer de orde van de dag. 

Ga naar de inhoud