Search
menu
Search

Spaanse Netflix film ‘Society of the snow’ opgenomen in de Sierra Nevada

Spaanse Netflix film 'Society of the snow' opgenomen in de Sierra Nevada
Beeld: Netflix / web

Spaanse Netflix film ‘Society of the snow’ opgenomen in de Sierra Nevada

De afgelopen weken is er in de filmwereld veel te doen geweest over de Netflix-film ‘Society of the snow’ (La sociedad de la nieve), geregisseerd door de Spaanse filmregisseur Juan Antonio Bayona. De film vertelt het verhaal van de 16 overlevenden van een tragisch vliegtuigongeluk in de Andes, ook wel bekend als het ‘Mirakel van de Andes’. Maar wist je dat deze inmiddels populaire Netflix-film en wie weet Oscar-nominatie opgenomen is in de Sierra Nevada in de provincie Granada?

Een van de kenmerken van Bayona’s manier van films maken is dat hij altijd erg trouw blijft aan de verhalen die hij verfilmt. Een voorbeeld hiervan is ‘The Impossible’, geïnspireerd op de tragedie rond de tsunami in Indonesië in 2004. Ook bij ‘Society of the snow’ lag het voor de hand dat de opnames plaats zouden vinden op de locatie waar het ongeluk daadwerkelijk plaatsvond, namelijk de Andes.

De besneeuwde bergketens van de Andes zijn dan ook prominent aanwezig in de film. Toch is de film niet helemaal in de Andes opgenomen. De opnames vonden veel dichter bij huis plaats, namelijk in Sierra Nevada. Waarom daar en niet in de Andes? Om dat te begrijpen moeten we eerst kijken naar enkele belangrijke feiten over het vliegtuigongeluk.

Het vlucht 571 van de Uruguayaanse luchtmacht stortte neer in Valle de las Lágrimas. Dit is geen echt dal, maar een gletsjer gelegen op 3.500-4.000 meter hoogte in de Andes. De plek ligt vlak bij de grens tussen Argentinië en Chili, in het Argentijnse district Malargüe. Het vliegtuigongeluk vond dus plaats op grote hoogte in een afgelegen gebied in de Andes. Vanwege de barre omstandigheden en de afgelegen ligging was het erg moeilijk om op de exacte locatie van het ongeluk te filmen.

De Andes bereiken op sommige plekken hoogtes van 4000 meter en meer. Vanwege de grote hoogte en de barre weersomstandigheden in de winter was het bijna onmogelijk om veilig te filmen op de locatie van het ongeluk. Regisseur Bayona koos er daarom voor om uit te wijken naar een andere locatie.

Waarom Sierra Nevada?

Om de film zo geloofwaardig mogelijk te maken zijn er wel enkele scènes opgenomen in Uruguay, Chili en Argentinië. Maar het merendeel van de film (ongeveer 95%) speelt zich af in de besneeuwde bergen. Vanwege de eerder genoemde uitdagingen koos Bayona ervoor om voor deze scènes uit te wijken naar de Sierra Nevada in Granada.

In de Sierra Nevada, op ongeveer 2900 meter hoogte, werd de Laguna de las Yeguas de belangrijkste filmlocatie. Ook andere plekken als La Hoya de la Mora en Pradollano zijn prominent in beeld. Er werden enorme filmdecors gebouwd, inclusief een neergestort vliegtuig. Ondanks de indrukwekkende decors bleef het een uitdaging om de majesteit van de Andes geloofwaardig na te bootsen. Voor scènes op grote afstand gebruikte Bayona daarom beelden uit de Andes, terwijl scènes dichterbij werden opgenomen in Sierra Nevada.

Voor de productie werden drie grote decorsets gebouwd, waarvan de hoogstgelegen zich op meer dan 3000 meter hoogte bevond. Ook werd er een groot led-scherm geïnstalleerd om de acteurs onder te dompelen in de juiste omgeving. Op lagere hoogtes werd gewerkt met een platform waarmee het vliegtuig te manipuleren was voor verschillende scènes.

Opnames in de Andes

Voor de tweede filmploeg ging het echt de bergen in, voor opnames in de echte Andes in Chili en Argentinië. Deze beelden werden gebruikt om het decor in Spanje aan te kleden en zo een zo geloofwaardig mogelijke ervaring te creëren. Op lagere hoogtes werd gewerkt met een beweegbaar platform in de vorm van een vliegtuigromp. Dit decorstuk kon worden gemanipuleerd voor verschillende scènes rond het neergestorte vliegtuig.

Ga naar de inhoud