Catalaanse CUP ex-woordvoerster vlucht naar Zwitserland en komt niet terug naar Spanje voor de rechter

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het afgelopen weekend werd bekend dat Anna Gabriel, de ex-woordvoerster van de extremistische Catalaanse afscheidingspartij, naar Zwitserland was gereisd om daar samen met een advocaat te kijken wat ze kunnen doen ter verdediging op het moment dat zij deze woensdag voor de rechter in Madrid moet verschijnen. Blijkbaar is de ex-parlementariër bang voor gevangenisstraf want in een buitenlandse krant heeft ze aangegeven dat ze niet naar het Hooggerechtshof zal gaan en dus is ze een vluchteling voor de Spaanse justitie.

In de Zwitserse krant “Le temps” geeft Anna Gabriel aan dat ze in Spanje geen eerlijk proces zal krijgen omdat de Spaanse politiek getinte pers haar al als schuldig heeft betiteld en ze zeker weten achter de tralies zal verdwijnen, net zoals de politici die nu ook al vast zitten in voorlopige hechtenis. Daarom koos Anna Gabriel voor een verblijf in Genève in Zwitserland waar ze, volgens eigen zeggen, aan haar verdediging kan werken, iets wat Carles Puigdemont ook al riep en sindsdien nog steeds niet is teruggekeerd naar Catalonië.

Rechter

Deze week moeten diverse Catalaanse politici voor de rechter verschijnen voor hun betrokkenheid bij de rebellie en opruiing voor, tijdens en na het illegale referendum en het verkondigen van de Catalaanse Republiek. Op maandag was het de beurt aan Marta Rovira van de ERC partij die door de rechter met een borgsom van 60.000 euro naar huis werd gestuurd en aan Marta Pascal (PDeCAT) die zonder borgsom naar huis kon.

Op dinsdag zal o.a. Artur Mas, ex-regiopremier en PDeCAT leider, voor de rechter moeten verschijnen en eigenlijk dus op woensdag Anna Gabriel van de CUP partij. Zij zegt in de Zwitserse krant echter dat ze in Spanje geen eerlijk proces zal krijgen en dus is ze op zoek gegaan naar een land waar ze dat wel krijgt, in dit geval dus niet België, het land waar de andere Catalaanse vluchteling Carles Puigdemont leeft, maar Zwitserland.

Turkije

Anna Gabriel vergelijkt de situatie in Catalonië met die van Turkije en zegt dat de Spaanse regering er niets aan doet om de veiligheid van haar te garanderen. Ze heeft naar eigen zeggen al diverse doodsbedreigingen ontvangen van rechts fascisten, dit terwijl zij altijd geopteerd heeft voor een passief politiek beleid, iets waar de CUP partij of in ieder geval diverse jeugdafdelingen zoals ARAN niet bekend om staan.

De ex CUP woordvoerster riskeert dat ze nu net zoals Carles Puigdemont en de vier ex-politici die in Brussel leven, internationaal en nationaal gezocht gaat worden, iets wat haar peperdure Zwitserse advocaat Oliver Peter ook aangeeft. Vanuit Zwitserland kan haar zaak beter aangevochten worden dan vanuit de cel achter de tralies, aldus Anna Gabriel. Haar advocaat zegt dat Gabriel vervolgd wordt voor haar politieke ideeën en niets minder.

Duur

Ondertussen vragen diverse Spaanse kranten zich af waar Anna Gabriel dit verblijf in Zwitserland, niet bepaald het goedkoopste land, en de peperdure advocaat van betaald. Als parlementariër verdiende de antikapitalist meer dan 5.400 euro per maand waarvan ze 4.000 euro schonk aan een politieke partij en dus leefde van 1.400 euro per maand. Zwitserland is niet de goedkoopste plaats om te gaan wonen dus, wie betaald het verblijf van de antikapitalist in Zwitserland?

Blijven

Zelf heeft Anna Gabriel aangegeven dat ze in Zwitserland haar academisch beroep, ze was leraar Recht op de Universiteit van Barcelona, weer wil oppakken. Mocht dat niet lukken dan wil ze politiek asiel aanvragen in Zwitserland. Met andere woorden, Anna Gabriel komt niet meer terug naar Spanje en wil er blijkbaar alles aan doen om niet voor de rechter te hoeven verschijnen om de verantwoordelijkheid voor haar beslissingen te nemen.

Vluchtelingen

Het Catalaanse afscheidingsproces heeft dus nu in totaal zes vluchtelingen opgeleverd, Anna Gabriel in Zwitserland en Carles Puigdemont, Antonio Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret en Clara Ponsatí in België. Deze personen hebben ervoor gekozen om zelf naar het buitenland te vluchten omdat ze van mening zijn dat ze in Spanje geen eerlijk proces zullen krijgen.