skip to Main Content
Catalaanse CUP ex-woordvoerster vlucht naar Zwitserland en komt niet terug naar Spanje voor de rechter

Catalaanse CUP ex-woordvoerster vlucht naar Zwitserland en komt niet terug naar Spanje voor de rechter

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het afgelopen weekend werd bekend dat Anna Gabriel, de ex-woordvoerster van de extremistische Catalaanse afscheidingspartij, naar Zwitserland was gereisd om daar samen met een advocaat te kijken wat ze kunnen doen ter verdediging op het moment dat zij deze woensdag voor de rechter in Madrid moet verschijnen. Blijkbaar is de ex-parlementariër bang voor gevangenisstraf want in een buitenlandse krant heeft ze aangegeven dat ze niet naar het Hooggerechtshof zal gaan en dus is ze een vluchteling voor de Spaanse justitie.

In de Zwitserse krant “Le temps” geeft Anna Gabriel aan dat ze in Spanje geen eerlijk proces zal krijgen omdat de Spaanse politiek getinte pers haar al als schuldig heeft betiteld en ze zeker weten achter de tralies zal verdwijnen, net zoals de politici die nu ook al vast zitten in voorlopige hechtenis. Daarom koos Anna Gabriel voor een verblijf in Genève in Zwitserland waar ze, volgens eigen zeggen, aan haar verdediging kan werken, iets wat Carles Puigdemont ook al riep en sindsdien nog steeds niet is teruggekeerd naar Catalonië.

Rechter

Deze week moeten diverse Catalaanse politici voor de rechter verschijnen voor hun betrokkenheid bij de rebellie en opruiing voor, tijdens en na het illegale referendum en het verkondigen van de Catalaanse Republiek. Op maandag was het de beurt aan Marta Rovira van de ERC partij die door de rechter met een borgsom van 60.000 euro naar huis werd gestuurd en aan Marta Pascal (PDeCAT) die zonder borgsom naar huis kon.

Op dinsdag zal o.a. Artur Mas, ex-regiopremier en PDeCAT leider, voor de rechter moeten verschijnen en eigenlijk dus op woensdag Anna Gabriel van de CUP partij. Zij zegt in de Zwitserse krant echter dat ze in Spanje geen eerlijk proces zal krijgen en dus is ze op zoek gegaan naar een land waar ze dat wel krijgt, in dit geval dus niet België, het land waar de andere Catalaanse vluchteling Carles Puigdemont leeft, maar Zwitserland.

Turkije

Anna Gabriel vergelijkt de situatie in Catalonië met die van Turkije en zegt dat de Spaanse regering er niets aan doet om de veiligheid van haar te garanderen. Ze heeft naar eigen zeggen al diverse doodsbedreigingen ontvangen van rechts fascisten, dit terwijl zij altijd geopteerd heeft voor een passief politiek beleid, iets waar de CUP partij of in ieder geval diverse jeugdafdelingen zoals ARAN niet bekend om staan.

De ex CUP woordvoerster riskeert dat ze nu net zoals Carles Puigdemont en de vier ex-politici die in Brussel leven, internationaal en nationaal gezocht gaat worden, iets wat haar peperdure Zwitserse advocaat Oliver Peter ook aangeeft. Vanuit Zwitserland kan haar zaak beter aangevochten worden dan vanuit de cel achter de tralies, aldus Anna Gabriel. Haar advocaat zegt dat Gabriel vervolgd wordt voor haar politieke ideeën en niets minder.

Duur

Ondertussen vragen diverse Spaanse kranten zich af waar Anna Gabriel dit verblijf in Zwitserland, niet bepaald het goedkoopste land, en de peperdure advocaat van betaald. Als parlementariër verdiende de antikapitalist meer dan 5.400 euro per maand waarvan ze 4.000 euro schonk aan een politieke partij en dus leefde van 1.400 euro per maand. Zwitserland is niet de goedkoopste plaats om te gaan wonen dus, wie betaald het verblijf van de antikapitalist in Zwitserland?

Blijven

Zelf heeft Anna Gabriel aangegeven dat ze in Zwitserland haar academisch beroep, ze was leraar Recht op de Universiteit van Barcelona, weer wil oppakken. Mocht dat niet lukken dan wil ze politiek asiel aanvragen in Zwitserland. Met andere woorden, Anna Gabriel komt niet meer terug naar Spanje en wil er blijkbaar alles aan doen om niet voor de rechter te hoeven verschijnen om de verantwoordelijkheid voor haar beslissingen te nemen.

Vluchtelingen

Het Catalaanse afscheidingsproces heeft dus nu in totaal zes vluchtelingen opgeleverd, Anna Gabriel in Zwitserland en Carles Puigdemont, Antonio Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret en Clara Ponsatí in België. Deze personen hebben ervoor gekozen om zelf naar het buitenland te vluchten omdat ze van mening zijn dat ze in Spanje geen eerlijk proces zullen krijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. Hey Leo en Luc, of Leo/Luc,

  Nog even terug komend op die domme opmerking over ¨Franco gevangenissen¨
  Kijk eerst eens naar de verrotte situatie in je eigen geliefde Belgische gevangenissen!
  Nederland, ja ja, Nederland, levert dus GEEN gevangenen, gezochten of veroordeelden uit aan…..tromgeroffel….BELGIE!
  En waarom niet, omdat de situatie in jullie gevangenissen zo slecht is, dat men daar geen mensen naar toe wenst te sturen!
  Ok, een gevangenis hoeft geen hotel te zijn of te veel luxe te hebben, maar mensen opsluiten in gebouwen die al 150 jaar niet onderhouden zijn, mensen op de grond laten slapen tussen de ratten, sorry, dat is iets van de middeleeuwen.

  Dus voor je ook nog maar weer een keer zulke onnozele opmerkingen maakt over de gevangenissen in Spanje….kijk eerst ff naar je eigen land, dan zie je in dat je je beter kan schamen dan iets over een ander te roepen!

  1. Vergeet niet, dat die gevangenen nog slechter worden behandeld dan de beesten in Spanje. Belgische cellen: Geen frisse neus opdoen in de openluchtplaats, ongedierte, lekkende wc’s en slapen op een matje. Belgische gevangenissen. Een Nederlandse rechter weigert verdachten over te leveren aan België. De situatie in de gevangenissen is er „onmenselijk”

 2. “uilie, huilie…, snik…, in Spanje is geen (onafhankelijk) gerecht, nou ja, mijn mede-partijgenoot is gehoord en is op vrije voeten, dus krijg IK geen eerlijk proces en neem ik de benen!”

  De ingewijden weten wel wat hoe deze dame is, met name de boodschap die zij uitdraagt middels haar t-shirts. Ongeacht de omgeving waar zij op dat moment is.
  Wat nu?.., de internationale schijnwerpers staan (voor nu) op haar ingesteld, dus even een metamorfose ondergaan, van duivel naar engeltje.

  https://okdiario.com/img/2018/02/20/anna-gabriel-655×368.jpg

 3. Deze dame van de CUP wist natuurlijk al lang wat er aan zat te komen, ook wanneer de “onafhankelijkheid” was geslaagd. Hun plannen hielden in isolatie van Catalonië en aan banden leggen van vrij verkeer van mens en kapitaal, het stichten zeg maar van een sport Noord-Korea op Europeos grondgebied. Dus zij wist al lang dat ze Catalonië zou moeten ontvluchten, al was het maar om aan haar eigen plannen te ontkomen en aan calle ellende die dat mee zou brengen. Van andermans geld wonen in Zwitserland maakte dus hoe dan ook deel uit van haar plan. Ik vraag me af hoeveel geld de CUP op Zwitserse rekeningen heeft staan.

  1. Klopt, lekker teren op andermans kosten, dus roept de CUP de achterban op om te doneren.
   http://www.lavanguardia.com/politica/20180221/44961504141/la-cup-intensifica-su-campana-de-recogida-de-fondos-para-gabriel-y-boya.html

   Helaas, voor Gabriel is er geen opsporingsbevel & uitleveringsverzoek gedaan door Spanje richting Zwitserland, dus kan ze geen politiek asiel aanvragen met een leuke uitkering (op kosten van de Zwitsers).
   Ze moet het doen met een Spaans nationaal opsporings-/aanhoudingsbevel.

 4. Kan niet beter.
  Spanje is van deze rotte appels af, het kost de belastingbetaler niets want zitten niet in Spaanse gevangenis en ze ontlopen niet een straf want ze zijn in een soort van ballingschap terechtgekomen. Perfecte situatie dus. Van eigen republiek naar emigratie. Wat een stelletje amateurs/prutsers.

 5. Er is sowieso iets mis met Gabriel. Welke idioot geeft bijna
  75 procent van zijn loon aan een politieke partij.

 6. Toch een laffe houding van die mensen eerst bevolking opjutten en dan gaan lopen als ratten zodra ze vrezen dat ze toch niet kunnen graaien.Overal hetzelfde en zeker niet alleen in spanje.

 7. Volledig met je eens Juan, nieuwe mensen, frisse wind mag er waaien, en met schone lei beginnen.

 8. De CUP zal het verblijf wel betalen. Ze vlucht om gevangenisstraf
  te voorkomen, maar denken dat ze in Zwitserland kan worden
  aangehouden, neen dat niet. Begrijpen wie begrijpen kan.

 9. Zoals gisteren reeds gezegd : niet “gereisd” maar gevlucht en ook : waar halen die mensen het geld om dure Zwitserse advokaten te betalen? Spanje heeft, als ontwikkeld land, zeker goede advokaten in huis! Maar ja……volgens sommigen zijn het misschien allemaal Franco-aanhangers, vandaar naar het buitenland “reizen”.
  Grote bek opzetten in het Catalaans Parlement maar als het er op aan komt met de stille trom Spanje ontvluchten. Zoals veel politici weten die niet wat het begrip “zijn verantwoordelijkheid opnemen” betekent…..;niets nieuws onder de (spaanse) zon!

  1. Rajoy en zijn PP weet ook niet wat verantwoordelijkheid opnemen betekent, waar er 2 vechten hebben er 2 schuld. Wordt echt eens tijd voor gehele nieuwe verse eerlijke gezichten in de politiek van Spanje want nu zitten we met een kinderlijke poppenkast waar maar geen einde aan wil komen en het volk is zwaar de klos.

 10. Ik zou ook niet in een Franco-gevangenis terecht willen komen. En al zeker niet omdat ik volledig vreedzaam uitgekomen zou zijn voor mijn politieke mening.
  Na verkozen en herverkozen geweest te zijn door kiezers die zeer goed wisten waarvoor de partij stond.
  Elvis is dood. Franco niet.
  In Vlaanderen kennen wij, sommigen onder ons nochtans ook separatisten (de vice premier van de federale regering, de minister-president van de Vlaamse regering, de parlementsvoorzitter van het Vlaams parlement, de voorzitter van de federale kamer …), zo’n repressie niet. Wij genieten van vrije meningsuiting. Van freedom of speech.

  1. Luc, vertel toch geen onnozelheden : heb jij reeds in een spaanse gevangenis gezeten? Indien wel, niet iets om mee te koop te lopen; indien niet : zwijg dan ipv “zever” te verkopen…..En de Catalaanse situatie met die Vlaanderen vergelijken gaat al helemaal niet op : onze Vlaamse gezagsdragers hebben nog niet gepoogd om met een staatsgreep zich af te scheuren van Belgie; die hebben wel interessantere dingen te doen. Wat een flauwekul hier op deze site door “kenners” soms wordt verkondigd………

   1. Dumont, heb jij dan wel in de gevangenis gezeten? Of weet je hoe dit allemaal gaat in Spanje? Zever dan zelf even niet. Rajoy en zijn PP zijn net zo schuldig en hebben de gehele rel zelf veroorzaakt. Zodra iets de PP niet bevalt staan ze gelijk met groot bravour op de tafel terwijl dit ook op een rustige en wijze manier opgelost kan worden. Helaas hebben kinderen nog geen volwassen hersenen dus dit zal nooit gaan lukken, en of ze ooit echt zullen gaan opgroeien heb ik ook een hard hoofd in. Maar ondertussen zit het volk er wel mee.

    1. Krijgen we nu wéér hetzelfde te horen? Er bestaat zo iets als oorzaak en gevolg: wie is er mee begonnen? De oorzaak was een illegaal referendum organiseren, gevolg: Madrid volgt de wet en stuurt een politiemacht. 2de oorzaak: het uitroepen van de onafhankelijkheid. Gevolg: artikel 155, wederom volgens de wet. We kennen jouw standpunt nu onderhand wel Leo maar feiten zijn feiten en geen “trumpke” doen he is geen fake nieuws.

    2. Beste Leo, Luc,

     Wellicht 1 en dezelfde persoon?
     Zelfde standpunten en opmerkingen steeds en het eeuwige gezeik over Vlaanderen. Wat overigens iedereen echt de neus uit komt.
     Maar goed, mensen die dus ervaring hebben met Spaanse gevangenissen mogen dus wel iets erover zeggen??
     Bij deze! Ik heb de ervaring dus wel, omdat ik opkwam voor mijn eigen recht en dat werd niet gewaardeerd. Gevolg, volgens anderen de wet overtreden, maar uiteindelijk vrij gesproken, want ik had gelijk!
     Dus Leo, Luc, het is GEZEVER van jullie over ¨Franco gevangenissen¨
     Hou toch eens op die zielige kaart telkens te trekken, het wordt erg sneu en ook nog eens volledig niet correct.
     Als je even goed de feiten bekijkt, wat lastig is voor jullie, dan zie je dat de Separatisten in hun geheime documenten en in hun hele werkwijze, exact de Nazi´s nadoen. En dat Puigdemont zich als een dictator aan het gedragen is, als je dus al een vergelijking maakt, dan moet je daar zijn en niet bij de rest van Spanje!
     Voor de rest wederom geen feiten kennis en alleen maar rechts geneuzel van Vlaamse rakkers, wat dus niet thuis hoort op een Spanje forum!

  2. Nou Luc, gewoon hetzelfde doen als deze dame, je hebt immers freedom of speech. Dus snel wat vlamingen opruien, tegen de politie opzetten, en onder de vlag van vrijheid een verkapte coup plegen. In Vlaanderen kan dat allemaal zeg je, dus, wat houdt je tegen? Ga ervoor, breek de wet en lap andermans vrijheden aan je laars. Volgens jou mag dat dus ha je vast niet de gevangenis is.

 11. Als het geen media-aandacht is, is klaarblijkelijk Anna Gabriel verontrust dat mogelijkerwijs bewijsstukken zijn aangetroffen van haar betrokkenheid in de kern van TeamIndeps. De CUP mobiliseert de CDR – overkoepelende activistenbeweging bestaande uit onder ander ARRAN en Okupas – om als burgerwacht te fungeren en voor activiteiten om de samenleving te ontwrichten.

  De keus voor Zwitserland heeft mogelijk te doen met de ETA.
  Anna Gabriel heeft ETA bijeenkomsten bijgewoond in Zuid-Amerika.

  https://www.elespanol.com/espana/20160123/96740343_0.html

  Tevens heeft TeamIndeps al een (finacieel)netwerk in Zwitserland aangelegd, middels de door art. 155 gesloten DiploCat beweging.

  https://www.elconfidencial.com/espana/2017-10-28/embajadas-catalanas-cerradas-articulo-155-diplocat-independencia_1468352/

 12. Jammer, dat ze wegvluchten want de Spaanse gevangenissen zijn toch mooi ingericht. Alleen er zitten natuurlijk tralies voor. Maar ze hebben in de cel van alles en bovendien kunnen ze ook nog voor advokaat gaan studeren.

  Maar wat het allemaal mag zijn dat zien we in de toekomst wel. De Spaanse justitie is als een stoomwals. Langzaam en zeker komt hij op je af en dan is het met het lachen gedaan.

 13. Ach joh, al die lui betalen dat gewoon van gebakken lucht.
  Iedereen weet toch dat alleen bij de Spaanse regering en de landelijke partijen corruptie voorkomt en verder helemaal nergens…..De Separatisten hebben volledig schone handen, doen nooit iets verkeerd, worden altijd verkeerd begrepen en worden niet eerlijk behandeld.

  OH, wat zeggen jullie me nu??? Heb ik dat allemaal verkeerd begrepen?
  Dat is echt nieuws voor me hoor.

  Tot zover het cynische nieuws uit Zuid-Spanje.
  Wat een stel huichelaars die lui man, allemaal stonden ze met een grote muil en al lachend vooraan in de rij om zichzelf op de borst te kloppen dat ze het zo geweldig gedaan hadden. Zij hadden het voor elkaar gekregen.

  En nu, de ene rat na het andere verlaat het zinkende schip en buitelen nu over elkaar om te wijzen naar de ¨stoute¨ rechters en de ¨stoute¨ Rajoy die hun geen eerlijk proces kan beloven volgens hen….is dat dan de wereld op zijn kop of wat?
  Ze willen niets met Spanje te maken hebben, willen hun eigen wetten maken zodat ze de dans ontspringen, maar vragen dan wel weer hulp aan diezelfde mensen die zo ¨stout¨ tegen ze doen….

  Puigdemont ook, ik krijg mijn zin niet, weet je wat, ik ga proberen de wet te veranderen, dan kan ik toch prins carnaval in Brussel blijven en heb ik toch een beetje gewonnen.

  Zit net nog ff TV te kijken, weer zo´n kwal van de ERC op TV, helemaal stoer doen dat ze toch Puigdemont als president gaan krijgen, dat ze dat wel ff regelen en dat niemand daar iets aan kan doen. Ja, want P heeft de verkiezingen gewonnen…eeehh in welke verkiezing bedoelt hij? Die de C´s wonnen of die keer dat Mas weg moest en dus P op zijn stoel schoof???

  Newsflash, P heeft NIET gewonnen, hij kan nu nog stoer doen vanwege een antiek kiesstelsel, anders hadden we deze hele discussie niet gehad, want dan hadden ze niet een krappe meerderheid gehad maar gewoon niets….en even voor de goede luisteraars onder ons…ze missen momenteel nog 4 afgevaardigden die moeten stemmen, dus ze hebben momenteel GEEN meerderheid, al zullen ze dat straks wel oplossen met een vieze streek….grappige is dat het straks zo kan zijn dat P zijn zetel moet opgeven omdat het anders al helemaal niet gaat lukken.

  Maar goed we gaan het zien, maar kan men nu echt eens gaan nadenken hoe het verder moet op een werkbare wijze, in plaats van door te gaan op een weg die toch doodloopt?? De oude garde, wegwezen, ja ja, ook Rajoy….en nieuwe mensen er op en in zetten zodat men zonder oud zeer eens als een stel volwassen mensen kan overleggen in plaats van te kijken wie van de 2 het wint met ver pissen, dat is een wedstrijdje die je mag doen als puber of kleuter, maar toch niet als een stel volwassen mensen met hopelijk een beetje verstand!

  1. Hoera na al dat gezever eindelijk iemand die zijn gezonde verstand gebruikt
   PROVISIAT Maria

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken