skip to Main Content
15.000 huizen en 2 hotels mogen niet gebouwd worden aan de Costa Brava
Pixabay

15.000 huizen en 2 hotels mogen niet gebouwd worden aan de Costa Brava

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GERONA – De Catalaanse regionale overheid Generalitat de Catalunya heeft alle plannen om 15.000 woningen en 2 hotels te bouwen langs de kust van de Costa Brava in de provincie Gerona stopgezet. Er worden geen licenties gegeven voor de bouw van woningen op meer dan 2.000 hectare in 19 van de 22 gemeenten die langs de kust liggen in Gerona.

Minder beton en meer natuur lijkt het nieuwe motto te zijn bij de Generalitat de Catalunya. Daarom heeft men de bouwvergunningen van 15.000 woningen en 2 hotels stopgezet of ingetrokken langs 214 km kust tussen Portbou in het noorden op de grens met Frankrijk en Blanes in het zuiden op de grens met de provincie Barcelona.

De belangrijkste reden voor het stopzetten van de bouw van de woningen is dat men graag ziet dat de noord Catalaanse kust in 2021 op de lijst komt te staan van Unesco als Biosfeerreservaat (Reserva de la Biosfera).

Een biosfeerreservaat is een door de UNESCO aangewezen gebied dat een ecosysteem representeert waarin de ecosystemen en de genetische waarden beschermd worden en daar passen 15.000 woningen en 2 hotels volgens de Generalitat niet bij.

De Generalitat de Catalunya begon met het beschermen van de natuur in de Catalaanse Pyreneeën en nu is het de beurt aan de kust van de provincie Gerona. Het nieuwe stedenbouwkundig plan (PDU) heeft tot doel het grondgebied te ordenen en zelfs bouwkavels te declassificeren.

Een van de meest getroffen gemeenten is Roses, met 5.900 geplande woningen. In totaal hebben 17 gemeenten geen algemeen plan aangepast aan de huidige stedelijke regelgeving. Van de 165 zones, allemaal meer dan 500 meter van de kust, zijn de vergunningen in 80 opgeschort.

De ecologen van SOS Costa Brava, een platform dat ongeveer dertig entiteiten verzamelt, zijn tevreden met de “moedige actie” van de Generalitat. Maar niet iedereen is even blij met deze beslissing. Degenen die percelen hebben geërfd of hebben gekocht om een ​​huis te bouwen beschouwen het als “zeer oneerlijk” en zien hun bouwplannen in het water vallen.

15.000 huizen en 2 hotels mogen niet gebouwd worden aan de Costa Brava

El Pais

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. heel goed.
  ophouden met dat doorbouwen.
  laten die ‘investeerders” hun poen maar in echte groene projecten steken.
  bijv. schoolprojecten met onderwerp ‘wat doe ik met gebruikt plastic’……….

 2. Gewoon schandalig… geen enkele wettelijke bescherming meer in Catalonië … in Afrika is het beter. Leg dat maar aan je klanten uit… je hebt al je spaargeld in een stukje officiële bouwgrond gestoken midden in een reeds goed bebouwde verkaveling, de architekt reeds betaald en de bouwvergunning ingediend…..
  En opeens wegens een verkiezingsstunt ben je alles kwijt…
  Schandalig en dan spreken we nog niet van de gehele bouwsector die plat ligt met duizenden die werkloos zullen zijn in een paar maand
  De kust is reeds meer dan de helft natuurreservaat en er is de “ley de costas” die wettelijk is en door iedereen gekend, nu verliezen duizenden, meestal buitenlanders , al hun investering en droom van hun huisje in Spanje….
  Alleen bij onze klanten al voor een bedrag van 17,5 miljoen euro die verloren zijn dit zijn alle bouwgronden met officiële vergunning allen aangekocht laatste 6 maand 2018.
  De klachten zullen regenen bij de gemeentes…. ze zullen niet veel geld meer over hebben om hun vlaggen met ster en gele lintjes te bekostigen…
  Eigenaardig is wel als je de zones bekijkt dat enkele terreinen er niet invallen… en deze zijn per toeval allen eigendom van catalaanse politici of invloedrijke catalanen met een geel lintje….

 3. Ja, er zijn genoeg hunker-bunkers aan de kust, alhoewel de vraag er wel degelijk is.
  Appartementen aan de kust zijn al vaak op tekening verkocht.
  Laat de natuur de natuur, maar aan de andere kant is er nog grond zat om te bebouwen voor woningen.
  Helaas altijd in de hoogte bouwen, kijk maar eens hoe afschuwelijk de steden als Alzira en Albacete zijn gebouwd, terwijl er omland genoeg is.

 4. Kan me volledig vinden in bouwstop. Al zal de druk van bouwpromotoren groot zijn naar sluipwegen, zoals bv reeds in portefeuille zijnde onbebouwde bouwgronden. Of afbreken van kleinere, oudere gebouwen en vervangen door veel grotere.
  Het is een moeilijke en iedereen die veel in Spanje is, stelt vast dat het “vol” is tussen 1 aug en 15 september maar dat daarna vele (veelal kleinere) stadjes ghostcities zijn. Zelfs met verlengde week-ends komen de Spanjaarden niet naar de kust. Voor de eerste keer ben ik het eens eens met een beslissing van de Generalitat 🙂

 5. Ik hoop dat ze langs de hele Costa’s een bouwstop gaan inlassen Genoeg beton ,denk aan dat beetje natuur wat nog overblijft .Binnenkort weer een bouw crisis ???

  1. Ja, er zijn genoeg hunker-bunkers aan de kust, alhoewel de vraag er wel degelijk is.
   Appartementen aan de kust zijn al vaak op tekening verkocht.
   Laat de natuur de natuur, maar aan de andere kant is er nog grond zat om te bebouwen voor woningen.
   Helaas altijd in de hoogte bouwen, kijk maar eens hoe afschuwelijk de steden als Alzira en Albacete zijn gebouwd, terwijl er omland genoeg is.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken