15.000 huizen en 2 hotels mogen niet gebouwd worden aan de Costa Brava

15.000 huizen en 2 hotels mogen niet gebouwd worden aan de Costa Brava
Beeld: Pixabay

15.000 huizen en 2 hotels mogen niet gebouwd worden aan de Costa Brava

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – De Catalaanse regionale overheid Generalitat de Catalunya heeft alle plannen om 15.000 woningen en 2 hotels te bouwen langs de kust van de Costa Brava in de provincie Gerona stopgezet. Er worden geen licenties gegeven voor de bouw van woningen op meer dan 2.000 hectare in 19 van de 22 gemeenten die langs de kust liggen in Gerona.

Minder beton en meer natuur lijkt het nieuwe motto te zijn bij de Generalitat de Catalunya. Daarom heeft men de bouwvergunningen van 15.000 woningen en 2 hotels stopgezet of ingetrokken langs 214 km kust tussen Portbou in het noorden op de grens met Frankrijk en Blanes in het zuiden op de grens met de provincie Barcelona.

De belangrijkste reden voor het stopzetten van de bouw van de woningen is dat men graag ziet dat de noord Catalaanse kust in 2021 op de lijst komt te staan van Unesco als Biosfeerreservaat (Reserva de la Biosfera).

Een biosfeerreservaat is een door de UNESCO aangewezen gebied dat een ecosysteem representeert waarin de ecosystemen en de genetische waarden beschermd worden en daar passen 15.000 woningen en 2 hotels volgens de Generalitat niet bij.

De Generalitat de Catalunya begon met het beschermen van de natuur in de Catalaanse Pyreneeën en nu is het de beurt aan de kust van de provincie Gerona. Het nieuwe stedenbouwkundig plan (PDU) heeft tot doel het grondgebied te ordenen en zelfs bouwkavels te declassificeren.

Een van de meest getroffen gemeenten is Roses, met 5.900 geplande woningen. In totaal hebben 17 gemeenten geen algemeen plan aangepast aan de huidige stedelijke regelgeving. Van de 165 zones, allemaal meer dan 500 meter van de kust, zijn de vergunningen in 80 opgeschort.

De ecologen van SOS Costa Brava, een platform dat ongeveer dertig entiteiten verzamelt, zijn tevreden met de “moedige actie” van de Generalitat. Maar niet iedereen is even blij met deze beslissing. Degenen die percelen hebben geërfd of hebben gekocht om een ​​huis te bouwen beschouwen het als “zeer oneerlijk” en zien hun bouwplannen in het water vallen.

15.000 huizen en 2 hotels mogen niet gebouwd worden aan de Costa Brava
El Pais
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.