Search
menu
Search

Grote bosbrand in Navarra slaat over naar Baskenland en Frankrijk

Grote bosbrand in Navarra slaat over naar Baskenland en Frankrijk
Beeld: Twitter

Grote bosbrand in Navarra slaat over naar Baskenland en Frankrijk

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – Een ongecontroleerde bosbrand is vanuit de autonome regio Navarra overgeslagen naar de buurregio Baskenland maar ook naar buurland Frankrijk. De bosbrand is zaterdagmorgen in de omgeving van Bera en Lesaka ontstaan en doorgedrongen in Frankrijk en later op zaterdag ook in de provincie Guipúzcoa in Baskenland.

Op zondag werd bekend dat er inmiddels 1.600 hectare natuur door de bosbrand in de as is gelegd en ondertussen is het niveau 2 van het Plan de Emergencias geactiveerd. Daardoor kan de UME eenheid van het Spaanse leger ingezet worden om samen met de brandweer te proberen de brand onder controle te krijgen. 

Maar nadat het eerste SOS werd gegeven zaterdagmorgen 10.30 uur heeft het vuur snel om zich heen gegrepen en is de brand nog steeds niet onder controle. Diverse wegen zijn afgesloten omdat de wind voor een ongecontroleerde vlammenzee zorgt die alle kanten opgaat.

De wind zorgt er ook voor de dat de eerder in Madrid vertrokken blusvliegtuigen niet ingezet kunnen worden. Men kan wel overdag gebruik maken van blushelikopters. Daarnaast vindt de bosbrand plaats in moeilijk begaanbaar terrein waardoor de brandbestrijding vanaf de grond moeilijk en soms zelfs onmogelijk is.

Voorlopig was het nodig om diverse bewoners van de regio te evacueren en er is nog geen schade gemeld aan woningen.

Ga naar de inhoud