Search
menu
Search

Overzicht carnavalsactiviteiten die wel en niet doorgaan in Spanje in 2022

Overzicht carnavalsactiviteiten die wel en niet doorgaan in Spanje in 2022
Beeld: Canva

Overzicht carnavalsactiviteiten die wel en niet doorgaan in Spanje in 2022

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het carnaval komt eraan en dat zal op veel plaatsen gevierd worden, hetzij met of zonder beperkingen en speciale maatregelen, of het feest is uitgesteld tot de zomermaanden zoals in Cádiz, Tenerife en Águilas. Maar waar is het wel feest in Spanje en waar kun je de optochten, shows en wedstrijden bekijken?

Carnaval 2022 wordt gevierd van donderdag 24 februari tot en met woensdag 2 maart, met op de 24e de ‘vette donderdag’ (Jueves Lardero), op de 1e vastenavond (Martes de Carnaval) en op de 2e aswoensdag (Miércoles de Ceniza). Deze data kunnen op sommige plaatsen anders zijn, zoals op de Canarische Eilanden waar het carnaval (normaal gesproken) veel langer duurt.

Maar er zijn ook plaatsen waar het traditionele carnavalsfeest in 2022 niet in februari/maart plaats zal vinden maar in juni, zoals op Tenerife en in Cádiz. Ook in Águilas (Murcia) is een van de bekendste carnavalsfeesten op het Spaanse vasteland tot de tweede week van juli uitgesteld. Op andere plaatsen zal het carnaval gewoon doorgaan maar moeten deelnemers en bezoekers wel rekening houden met corona-maatregelen en wijzigingen in de programma’s.

Barcelona

Op 24 februari (Dijous Gras) worden de Catalaanse worsten (botifarras) gegeten maar vanaf vrijdag worden er optochten (rúas) gehouden. Dat begint op vrijdag 25 februari om 17.45 uur met de ‘El petit Carnavalassu’ voor de kinderen. Op zaterdag vindt de ‘Carnavalassu del Gòtic’ optocht plaats vanaf 17 uur vanaf de Plaça Sant Felip Neri. Op woensdag 2 maart om 17.30 uur komt er officieel een einde aan carnaval met de ‘Enterrament de la Sardina’ in de wijk Barceloneta. Maar er zijn meer optochten en activiteiten in de verschillende wijken van de Catalaanse hoofdstad.

Carnaval Sitges

Sitges

De inwoners van Sitges zijn niet vies van een feestje en dus wordt ook in deze Catalaanse plaats net onder Barcelona het carnaval uitbundig gevierd. Het feest begint op 24 februari en staat bol van de activiteiten waaronder de bekende optochten en de beddenrace. Op vrijdag 25 februari vanaf 18.30 uur kan men genieten van de optocht ‘Rua d’Antes’, een nostalgische optocht van het carnaval door de jaren heen. Op zaterdag 26 februari vanaf 11 uur vindt de ‘Carrera de camas disfrazados’ plaats, een waar spektakel wat eigenlijk een beddenrace is.

Op zondag 27 februari vanaf 12 uur kunnen de ouders en iedereen genieten van de kinderen in de ‘Rua Infantil’ ofwel de kinderoptocht. Om 19.30 uur vindt echter de grote optocht plaats genaamd ‘Rua de la Disbauxa’. Maar de echt bekende optocht van Sitges is de ‘Rua del Extermini’ die op dinsdag 1 maart plaatsvindt. Het is alsof Rio de Janeiro naar Sitges is gekomen!

Tarragona

De Catalaanse stad Tarragona staat bekend om het carnaval en van heinde en ver komt men naar deze stad om naar de optocht te kijken. Duizenden toeschouwers zullen op zaterdag 26 februari de ‘La Rua de l’Artesania’ optocht die om 18 uur begint in het centrum van de stad gaan bekijken.

CARNAVAL VINARÒS

Vinaros

De kustplaats Vinaros in de provincie Castellón in de autonome regio Comunidad Valenciana staat bekend om het uitbundige carnavalsfeest. Hier heeft de gemeente echter besloten om het carnaval later te vieren, in april/mei 2022.

Valencia

In Valencia wordt ook carnaval gevierd maar omdat deze samenvalt met de Fallas feesten gaat de aandacht meer uit naar dat feest in plaats van carnaval. Toch zullen er wel optochten en andere carnavalsfestiviteiten plaatsvinden.

Alicante

In Alicante is het bekende ‘Sábado Ramblero’ feest op zaterdag 26 februari geannuleerd maar gaan de ‘pregón’ (opening) op vrijdag 25 februari en de ‘entierro de la Sardina’ op dinsdag 1 maart wel door.

Carnaval Aguilas 2011

Águilas

In de stad Águilas in het zuiden van de regio Murcia wordt een van de bekendste carnavals van het Spaanse vaste land gevierd. Populair zijn de bonte optochten met mooi aangeklede deelnemers die er helemaal voor gaan. Ook bekend zijn de “cascarones”, eieren gevuld met confetti en de “cuerva” drank, als je dat drinkt komt het carnavalsdier helemaal los. De festiviteiten in Águilas zijn echter tot de tweede week van juli uitgesteld.

Málaga

In de populaire kustplaats Málaga wordt ook carnaval gevierd. De grote optocht vindt plaats op zondag 27 februari om 17.30 uur. Verder zijn er op straat de carnavalsgroepen te zien die op humoristische wijze het actuele nieuws en personen belachelijk maken. Ook dit jaar zal er weer een Drag Queen verkiezing zijn, net zoals de ‘batalla de las flores’. Het carnaval in Málaga wordt afgesloten met de begrafenis van El Boqueron (de ansjovis) in plaats van de sardina. Overigens valt carnaval 2022 samen met de Día de Andalucía die op maandag 28 februari gevierd wordt.

CARNAVAL

Cádiz

Ook in Zuid spanje wordt carnaval gevierd en de stad Cádiz is wellicht wel het bekendst vanwege het carnaval wat op straat plaatsvindt en de zingende groepen mannen en/of vrouwen. Met name dat laatste, de zangkoren (chirigotas) die met hun vrolijk en zeer humoristische liederen de politiek, bekendheden en van alles en nog wat op de hak nemen. Om dat alles te begrijpen moet je wel de Spaanse taal beheersen want men zingt erg snel en dan ook nog eens vaak met het typische dialect :). Het is echter wel hartstikke leuk om naar te kijken. Vanwege Covid is het carnavalsfeest in Cádiz verplaatst naar 2 tot en met 12 juni.

2016-02-13 Carnaval al sol, Las Palmas (07) - Comparsa Kisamba - Karnevalsumzug auf der Strandpromenade von Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas

Waarschijnlijk samen met Tenerife het bekendste carnavalsfeest in Spanje. Het is alsof Rio de Janeiro naar Spanje is gekomen met veel salsa en rumba muziek en veel bontgekleurde persoonlijkheden. Er zijn optredens, modeshows en natuurlijk de Miss en Mr verkiezingen inclusief de Drag Queen parties … de dames/heren die op zeer hoge hakken als een beest tekeer gaan op het podium. Veel shows worden live uitgezonden op de Spaanse televisie. Maar ook op Gran Canaria is het carnaval verplaatst naar 25 februari tot 20 maart met in Las Palmas de Gran Canaria de traditionele wedstrijden en competities die doorgaan terwijl het straatcarnaval is afgelast.

Carnaval Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Op het Gran Canaria buureiland Tenerife gaat men tekeer met het rio-achtige carnaval en is het een bonte stoet van gekleurde mensen die al dansend feest vieren. Ook hier is men aangekleed alsof het Brazilië is en laat ook de vrolijke caribische muziek je meevoeren naar het tropische carnaval. Ook op Tenerife zijn er Mr en Miss competities, optredens en de typische Drag Queen feesten. Al met al een leuk spektakel en ook nog eens met lekker warm weer, wat wil een goed carnavalsvierder nu nog meer. Het carnaval op Tenerife en in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife is verplaatst naar 4 tot en met 26 juni.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?