De vreemde prijsstijging van toiletpapier in Spanje

De vreemde prijsstijging van toiletpapier in Spanje
Beeld: Canva

De vreemde prijsstijging van toiletpapier in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Is het de oorlog in Oekraïne of de inflatie, feit is dat het toiletpapier in Spanje flink in prijs is gestegen. Hamsteren hoeft niet meer want de prijzen zijn in de meeste gevallen en bij de meeste merken al omhoog gegaan, maar waarom dan, wat maakt het toiletpapier zo duur?

Een onderzoek naar de prijzen in zes supermarkten door de Spaanse Consumentenorganisatie Facua tussen januari 2022 en februari 2023 toonde aan dat de prijzen van toiletpapier gemiddeld met meer dan 27% zijn gestegen. Toen gevraagd werd naar de reden voor deze stijging, gaf de consumentenorganisatie aan geen antwoord te hebben en stelde dat het misschien te wijten was aan hoge inflatie.

De organisatie voor consumenten OCU heeft de prijs geëvalueerd van 27 merken toiletpapier met verschillende kenmerken die te koop zijn in Spaanse supermarkten. Ze hebben ontdekt dat tussen 2021 en 2022 de prijs van toiletpapier van bekende merken met 30% is gestegen, terwijl de prijs van huismerken met 19% is gestegen. 

De genoemde consumentenorganisatie stelt dat een van de oorzaken van deze kostenstijging is dat “de cellulose- en papierindustrie sterk is getroffen door de stijging van de energieprijzen, plus een toename van de vraag door het groeiende gebruik van papier in verpakkingen als vervanger van plastic.”

De experts wijzen er ook op dat de verstoring van de toeleveringsketens die zich tijdens de COVID-19-pandemie voordeed, nog niet volledig is opgelost en dat de transportkosten nu hoger zijn. De beelden van consumenten die toiletpapier hamsterden omdat er angst bestond dat er tekorten zouden ontstaan, blijven in het geheugen gegrift.

De prijsstijging wordt ook veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, waarbij Finse fabrikanten (die tot de belangrijkste behoren) afhankelijk zijn van hout uit Rusland. Een andere relevante factor is de toename van het gebruik van cellulose in China vanwege de sterke economische groei en de stijgende vraag naar tissuepapier.

Ga naar de inhoud