Internationale Moedertaaldag met 496 miljoen Spaanssprekenden

Internationale Moedertaaldag met 496 miljoen Spaanssprekenden
Beeld: Canva

Internationale Moedertaaldag met 496 miljoen Spaanssprekenden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar wordt door de UNESCO op 21 februari de Internationale Moedertaaldag gevierd. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Voor de UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen etnische groepen. Dit leidt mogelijk tot meer begrip.

Ook in Spanje staat men stil bij deze ‘Día Internacional de la Lengua Materna’ want er zijn namelijk zo’n 496 miljoen mensen die het Spaans (castellano) als moedertaal hebben. Daarmee is het Spaans de op één na meest gesproken moedertaal ter wereld. Het Chinees is de meest gebruikte moedertaal op deze aardbol, maar het Spaans wordt als moedertaal in de meeste landen gesproken.

Waarom 21 februari?

Aanleiding om de Internationale Moedertaaldag op 21 februari te vieren, zijn de rellen in 1952 toen diverse studenten omkwamen tijdens demonstraties om het Bengaals, de zesde taal van de wereld, erkend te krijgen als een officiële taal van Pakistan.  De Internationale Moedertaaldag werd voor het eerst in 2000 gevierd. Het bericht dat hiertoe in 2001 opriep, meldde dat er toen ongeveer 6700 talen waren

Spaans als moedertaal

Volgens cijfers uit 2022 van het Instituto Cervantes wordt het Spaans door 496 miljoen mensen in 31 landen gesproken waarbij de grootste groep Spaanssprekenden te vinden is in het grootste land Mexico met 125,9 miljoen inwoners die het Spaans als moedertaal hebben.

Mexico wordt gevolgd door Columbia met 51,2 miljoen Spaanssprekenden en daarna Argentinië met 45,3 miljoen inwoners die Spaans spreken en dan Spanje met 43,2, miljoen personen die het Spaans als moedertaal hebben.

De top 10 van Spaanssprekende landen wordt verder aangevuld door Venezuela met 32,4 miljoen, Peru met 28,9 miljoen, chili met 19 miljoen, Ecuador met 15,5 miljoen, Guatemala met 13,6 miljoen en Cuba met 11,3 miljoen inwoners die het Spaans als moedertaal hebben. 

Studenten

Er zijn 24 miljoen studenten die het Spaans leren en spreken waarbij dit de populairste landen zijn, de Verenigde Staten met 8,1 miljoen, Brazilië met 5,2 miljoen, Frankrijk met 3,3 miljoen, het Verenigd Koninkrijk met 2 miljoen en Italië met 896.293 studenten.

Op het lijstje staat Duitsland met 820.544 Spaans studerende personen op de lijst terwijl dat aantal in België 45.791 en in Nederland 48.327 is. In Spanje zelf zijn 130.000 personen (vooral buitenlanders) die het Spaans leren.

Ga naar de inhoud