Verkoop Spaanse sherry en export naar Nederland flink gedaald in 2022

Verkoop Spaanse sherry en export naar Nederland flink gedaald in 2022
Beeld: Canva

Verkoop Spaanse sherry en export naar Nederland flink gedaald in 2022

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

JEREZ DE LA FRONTERA – De verkoop van sherry (jerez-wijn) is vorig jaar met 14% gedaald vergeleken met 2021. In totaal werd 27,3 miljoen liter sherry verkocht, het laagste niveau ooit sinds de statistieken die door de regulerende raad zijn samengesteld sinds 2006. Vooral de export naar het Verenigd Koninkrijk en Nederland daalde enorm.

Het afgelopen jaar is de verkoop van sherry (jerez in het Spaans) met 4,5 miljoen liter gedaald als gevolg van een daling van ongeveer 6 miljoen liter minder in de export, terwijl de binnenlandse markt met 1,3 miljoen liter is gestegen. Van het totaal van 27,3 miljoen liter sherry, bleef 12,3 miljoen liter (+12,4%) in Spanje zelf en werd 15 miljoen liter (-28%) sherry geëxporteerd.

Het verontrustendste is dat het grootste deel van de daling in de export naar het Verenigd Koninkrijk is, de op één na grootste markt voor Spaanse sherry. Hier is de verkoop van sherry met 41,7% gedaald tot onder de zes miljoen liter (5,7 miljoen), in vergelijking met 9,8 miljoen liter het jaar ervoor in 2021.

In de afgelopen twaalf maanden zijn de verkopen van sherry in Nederland met 10,7% gedaald tot onder de 3,3 miljoen liter. In Duitsland zijn ongeveer 1,6 miljoen liter verkocht na een daling van 19,4%. In de rest van Europa is ongeveer 2,5 miljoen liter sherry verkocht, een daling van 22,5% vergeleken met 2021.

Sherry versies

De ‘cream’ versie blijft de meest verkochte sherry-variant met 8 miljoen liter met 6,8 miljoen liter geëxporteerd naar het buitenland en 1,5 miljoen liter voor Spaans verbruik. De ‘fino’ versie is de op één na meest gedronken sherry-variant met 6 miljoen liter gevolgd door de ‘manzanilla’ versie met een productie van ongeveer 6 miljoen liter.

Wat is sherry

Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María in Andalusië. Alleen wijn gerijpt in een van deze steden mag zich sherry noemen. Sherry is de Engelse verbastering van ‘Jerez’. Sherry, ook wel xeres of xereswijn genoemd, is een Spaanse versterkte wijn die door het solera-systeem wordt opgevoed. 

De streek, de Marco de Jerez , waarvan de volledige naam ‘Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda’ is, ligt tussen de plaatsen Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María.

De vier belangrijkste sherry-varianten die worden verkocht zijn achtereenvolgens Medium / Dry, Fino, Cream en Manzanilla. Deze vier nemen bijna 90% van de gehele sherry consumptie voor hun rekening. Vooral de Engelsen houden van een zoete sherry, bijna 70% van hun consumptie bestaat uit Pale Cream en Cream. In Nederland geeft men de voorkeur aan Medium Dry of Sweet. 

Sherry en Nederland

Toen sherry zijn intrede op de Nederlandse markt deed, was het een luxe om wat sherry in de soep te doen. Die tijden zijn voorbij. Men weet nu dat er veel verschillende soorten sherry zijn, die voor (zoals tijdens het koken), maar ook tijdens het eten gedronken kunnen worden. De belangrijkste exportmarkt is het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Nederland met een aandeel van 15% in de totale sherry verkopen.

Ga naar de inhoud