Wat is het verhaal achter de Baños de Carmen in Málaga?

Wat is het verhaal achter de Baños de Carmen in Málaga?
Beeld: Manuel Martín Laguna / Wikimedia

Wat is het verhaal achter de Baños de Carmen in Málaga?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Op maandag wordt een aanvraag ingediend om de Baños de Carmen in Málaga op te nemen in de Algemene Catalogus van Andalusisch Historisch Erfgoed als een zogenaamde BIC of Bien de Interés Cultural. Alle inwoners van Málaga en omgeving en heel veel toeristen kennen deze plek aan de Middellandse Zee, maar wat is het verhaal achter de Baños de Carmen in Málaga?

De Baños de Carmen is een iconische plek in Malaga die vandaag de dag nog steeds geliefd is bij zowel de lokale bevolking als bij toeristen. Dit prachtige complex van zwembaden, restaurants en tuinen is al meer dan honderd jaar een populaire bestemming aan de Middellandse Zee. Maar wat is het verhaal achter de Baños de Carmen? Waarom is deze plek zo belangrijk voor de geschiedenis van Malaga?

Het verhaal begint in het begin van de 20e eeuw, toen Málaga steeds populairder werd als toeristische bestemming. Een van de belangrijkste redenen voor deze populariteit was het aangename klimaat en de mooie stranden aan de kust. Rijke en welgestelde toeristen kwamen massaal naar Málaga om te genieten van de zon, de zee en de lokale cultuur.

In 1918 besloot een rijke Malagueña, Carmen Laffón de Salis, om een ​​privéstrand te bouwen waar zij en haar vrienden konden genieten van de zon en de zee zonder te worden gestoord door de drukte van de stad. Ze liet een groot zwembad bouwen en omringde het met prachtige tuinen en terrassen waar haar gasten konden ontspannen en genieten van het uitzicht op zee.

Carmen’s idee was een groot succes en al snel werd haar privéstrand een populaire ontmoetingsplaats voor de welgestelden van Málaga. In de jaren 20 werd de plek bekend als de Baños de Carmen en werd het een symbool van elegantie en verfijning. Mensen kwamen hier om te genieten van de luxe, om te ontspannen en om te socializen met gelijkgestemde mensen.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werd de Baños de Carmen zwaar beschadigd en raakte het complex in verval. Na de oorlog werd het echter gerestaureerd en in 1941 heropend als een openbaar zwembad. Sindsdien is het een populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

Tegenwoordig heeft de Baños de Carmen zijn oorspronkelijke charme behouden, met een combinatie van traditionele architectuur en moderne faciliteiten. Het is nog steeds een plek waar mensen komen om te ontspannen, te genieten van het uitzicht op zee en te proeven van de lokale gerechten. Het complex heeft ook een culturele functie, met regelmatig concerten en andere evenementen.

In conclusie, de Baños de Carmen is een belangrijk historisch monument in Málaga en een populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het begon als een privéstrand voor een welgestelde dame, maar groeide al snel uit tot een symbool van elegantie en verfijning. Hoewel het complex in de loop der jaren enige veranderingen heeft ondergaan, heeft het nog steeds zijn oorspronkelijke charme en blijft het een geliefde plek aan de Middellandse Zee.

Ga naar de inhoud