Mercadona bestaat 40 jaar en het eigen merk Hacendado viert zijn 20e verjaardag

Oeps ... foto ontbreekt!

Mercadona bestaat 40 jaar en het eigen merk Hacendado viert zijn 20e verjaardag

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Spaanse supermarktketen Mercadona is jarig en bestaat sinds 15 maart 1977 precies 40 jaar. Op die datum werd Mercadona S.A. opgericht door Juan Roig, de oudste zoon van Pa Roig die het succesverhaal begon met een keten van slagerijen in Valencia en omgeving. Ook het bekendste en meest verkochte eigen merk Hacendado is jarig en is alweer 20 jaar oud geworden. Tijd dus voor een kort verhaal over het ontstaan van Mercadona.

Mercadona is een supermarktketen welke van oorsprong uit de provincie Valencia komt en nog steeds 100% Spaans eigendom is, dit in tegenstelling tot vele andere supermarktketens en winkels die buitenlands geld hebben. De Mercadona is nog steeds een familiebedrijf met Juan Roig als grote baas en daarnaast zijn twee broers en zus.

Slagerij

Het moederbedrijf van de Mercadona is de slagerij en vis-diepvries specialist Cárnicas Roig welke werd opgericht door Francisco Roig Ballester. Hij maakte de kleine buurtslagerij groter en groter totdat in 1977 zijn gezondheid achteruit ging en zijn oudste zoon Juan Roig het roer overnam. Het was Juan die uiteindelijk van de slagerij een supermarkt imperium wist te maken door naast de slagerij ook de Mercadona op te richten en zo buiten de grenzen van de provincie Valencia te kunnen werken. Dit gebeurde op 15 maart 1977 met de oprichting van Mercadona S.A. De naam is afgeleid uit Mercado (markt) en Dona (vrouw).

Het begin

In 1981 kocht zoon Juan Roig het moederbedrijf, wat toen bestond uit acht slagerij winkels in Valencia, van zijn vader met de steun van zijn vrouw, zijn twee broers en zus. In 1982 werden de eerste buurtsupermarkten van Mercadona opgericht waarbij voor het eerst in Spanje gebruik werd gemaakt van de code-scanner. In 1988 kocht Mercadona acht Superette supermarkten in Valencia om deze om te toveren naar Mercadona buurtsupers. Na deze aanschaf volgden nog diverse aankopen van regionale supermarkten in o.a. Madrid, Andalusië en Catalonië welke allemaal werden omgebouwd tot Mercadona winkels.

De beginjaren waren niet al te makkelijk voor Mercadona en met name de hevige concurrentiestrijd met andere supermarktketens die over werden genomen door o.a. Franse bedrijven werd flink gemerkt. Er werd diverse keren van strategie veranderd totdat Juan Roig het systeem “Siempre Precios Bajos” invoerde, het zogenaamde SPB oftewel altijd lage prijzen, iets wat op de plastic zakjes te zien is.

Geen reclame

Er werd (en wordt nog steeds) geen reclame gemaakt en er worden niet heel veel aanbiedingen gedaan om zo aan te geven dat bij de Mercadona de prijzen altijd laag zijn. Ook op de plastic draagtassen die herbruikbaar zijn (de bekende groene tassen) staat geen Mercadona logo al zijn die tassen wel overal te zien, zelfs in Nederland en België. Daarnaast maken het distributienetwerk en de vrachtwagens geen gebruik van het Mercadona logo en zijn het witte vrachtwagens zonder een naam en dus niet herkenbaar.

Hacendado is ook jarig

Het eigen merk Hacendado is een referentie voor Mercadona en werd geboren in 1997, samen met de andere eigen merken Bosque Verde, Deliplus en Compy. Eigenlijk ontstonden deze eigen merken al in 1993 maar pas in het jaar 1997 werd het logo van Hacendado geregistreerd en later die van de andere eigen merken. Hacendado werd eigenlijk geboren als merk voor alcoholische dranken (behalve bier) maar nu geldt het merk voor alle soorten levensmiddelen terwijl Bosque Verde geldt voor huishoudelijke spullen, Deliplus voor hygiëne en persoonlijke verzorging en Compy voor huisdieren.

Mercadona viert dit heugelijke feit van 40 jaar echter niet door speciale acties, aanbiedingen of ballonnen in de winkels maar het zou wel een feestje waard zijn toch? 🙂

Ga naar de inhoud