Een lente vol hooikoorts in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Een lente vol hooikoorts in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Medici in Spanje voorzien dat veel inwoners van Spanje deze lente extra last zullen hebben van hooikoorts. De natte winter met relatief veel regen en de nu stijgende temperaturen zorgen ervoor dat mensen die allergisch zijn voor onder andere pollen geen leuke tijd tegemoet gaan. De regio’s waar de lenteallergie het meeste te merken zal zijn, zijn Extremadura, Toledo, Ciudad Real, Madrid, Jaén en Sevilla. In het midden en zuiden van het land dus. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat inwoners van andere delen van het land geen last zullen hebben van hooikoorts. Overigens zijn er al veel mensen in Spanje die al enkele weken last hebben van hooikoorts.

De verantwoordelijken van het Comité de Aerobiología de la Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica (Seaic) hebben maandag, een dag voordat de lente officieel begint, bekend gemaakt dat de de personen met hooikoorts in Extremadura, Toledo, Ciudad Real, Madrid, Jaén en Sevilla het meeste last gaan krijgen van de pollen. Ook in de regio’s Aragón, Castilla y León, Castilla-La Mancha en Barcelona kan men veel last hebben van de hooikoorts.

In Spanje hebben zo’n 8 miljoen inwoners last van hooikoorts (alergia al polen) wat neerkomt op 1 op de 4 personen of 25% van de bevolking. Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem. Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel (pollen) van planten, vaak grassen of boomsoorten die in de lente beginnen te groeien. Het gaat daarbij om pollen die via de wind worden verspreid. Hooikoorts is seizoensgebonden, in tegenstelling tot allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden zoals huisstofmijtallergie (alergia a los ácaros del polvo).

Medici in Spanje raden inwoners van de “droge delen” in Spanje aan om tijdig naar de dokter te stappen voor vaccinatie. Andere tips voor gevoeligen voor hooikoorts is de was niet buiten maar binnen op te hangen (zodat de pollen niet aan de kleding plakken) en in plaats van naar het park in de vrije tijd naar het strand te gaan.

Ga naar de inhoud